ABD'de 'Shrinkflasyon' başladı! Aynısını Türkiye'de de yapmışlardı

Enflasyonda 40 yılın zirvesini gören ABD'de raflarda Shrinkflasyon (Fiyatı aynı tutup, farkettirmeden ürünlerin boyutunu küçültme) başladı. Market raflarında benzer durum Türkiye'de de yaşanmıştı.

ABD'de 'Shrinkflasyon' başladı! Aynısını Türkiye'de de yapmışlardı
ABD'de 'Shrinkflasyon' başladı! Aynısını Türkiye'de de yapmışlardı
GİRİŞ 31.08.2022 15:03 GÜNCELLEME 31.08.2022 16:20
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgıyla başlayan ardından gelen Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimi tüm dünyada baş gösteren tedarik krizleri ve aşırı yükselen bir enflasyon, dünyanın en büyük ekonomisi konumunda olan ABD’yi de fazlasıyla etkileniyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed) 20 yılından uzun bir süre sonra ilk kez faiz atış serisine başlarken enflasyonu kontrol altına almak için parasal sıkılaşma mesajları da gelmeye devam ediyor.

ABD'de yıllık enflasyon 40 yılın zirvesine çıkarak Temmuz'da %8,5 seviyelerini gördü. Yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in attığı adımları dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon beklentisini artırırken üretim ve tüketim alışkanlıklarını da değiştiriyor.

SHRİNKFLASYON BAŞLADI

Türkiye’de de enflasyonun yükselmesi ile beraber ürünlerin gramajlarında yapılan oyun ABD’de de başladı.

ABD ekonomisinde yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin aynı fiyata satın aldıkları ürünlerin boyutları ve gramajları küçültülmeye başladı. Raf fiyatlarını aynı tutmak yada küçük zamlar yansıtmak için “shrinkflasyon” adı verilen bu durumdan tüketiciler ise oldukça şikayetçi.

Shrinkflasyon nedir?

Shrinkflasyon ve ya diğer adıyla “stealth downsizing” (Türkçesi: farkettirmeden boyut küçültme”) Malların fiyatlarında artış yapmak yerine gramajlarını azaltarak, ürün eksilterek birim fiyatını arttırmak anlamına gelir. Enflasyon görünürde fiyata yansımaz ama aldığınız ürün küçülmüştür.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 105
  • huseyin ceyar 1 yıl önce Şikayet Et
    bize 100 yildir yasatiyorlar hayat pahaliligini yüksek eflasyonu kur saldirilariyla ekonomomik saldiri darbelerle algilarla kumpaslarla ulkenin kalkinmasini engellediler bizi bu esaret altinda altinda yaşatanlar kendileride sikintiyi yaşayinca bunalima giriyorlar Allah daha beter etsin abd ab tuzaklarini başlarina geçirsin bizimle uğraşmasalar bizde eflasyonda olmaz dovizde cok daha aşagida olurdu turkiye kendi kendine yetecek nir ulke
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye,de de yaşanmıştı deyil, hala yaşanıyor, sizin Dünyadan haberiniz yok, işiniz ancak yalamak, gidin marketlere, birçok ürünün gramajı, ebatlı, litresi küçültülmüş.
    Cevapla
  • YKC 1 yıl önce Şikayet Et
    Bisküvi, çikolata, gofret gibi ürünlerde çok fazla yapılıyor.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    O ürünlerin kg fiyatı yüksek dir 1 kilo domates 10 l bir kilo cikolata 150 lira
    Cevapla
  • Emekli mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika 'da 40 yılın zirvesi olan %8,5, bizde %106 yakıta gelen zam kadar enflasyon olsaydı Amerika 'da da 60 dolardan 120 dolara çıkan petrol fiyatları ile orantılı olarak %100 enflasyon olması lazımdı.
    Cevapla
  • NuR76 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanyadada ayni durum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle