Komşuyla 2 yılda 10 milyar dolar hedefi

Türkiye-Yunanistan arasında ticari ilişkiler artıyor. DEİK Türkiye Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, “5 milyar dolarlık ticaret hacmi 10 milyar dolara çıkabilir” dedi.

Komşuyla 2 yılda 10 milyar dolar hedefi
Komşuyla 2 yılda 10 milyar dolar hedefi
GİRİŞ 26.08.2022 09:15 GÜNCELLEME 26.08.2022 11:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in İstanbul ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşme iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler açısından da umut verdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, ziyareti iki ülkedeki iş insanlarının çok olumlu karşıladığını belirterek, “Uzun süre iki ülke arasında sert söylemler vardı. İkili görüşmelerin başlaması memnuniyet verici. İş insanları olarak bu gelişmeler iştahımızı kabarttı” dedi.

Uzun süredir Türkiye ve Yunanistan arasında yüksek istişare konseyinin kurulup iki ülke iş insanlarının bir araya gelmesi için çalıştığını dile getiren Ahmet, “Sonbaharda yapılacağını duyduk. Bütün bu gelişmeler çok olumlu. Bunların hepsi iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi uzun süre 3.5-4 milyar dolar bandında devam etti. Son dönemde 5.3 milyar doları yakaladık. Hedefimiz 2023’te 8 milyar doları, 2024’te ise 10 milyar doları yakalamak” dedi.

ORTAK PROJE OLABİLİR

Ahmet, Türkiye’nin Yunanistan’dan daha çok petro kimya ve tarım ürünleri aldığını aktararak, şunları söyledi:

“Yunanistan ise bizden neredeyse her şeyi alıyor.Yunanistan’da 80 Türk firması var, yatırım tutarı 70 milyon doları buluyor. Yunanlıların Türkiye’de 200 şirketi var, yatırımları milyar doları buluyor. İki ülke her iki tarafa kazanç sağlayacak şekilde turizm ve tarımda pek çok ortak proje geliştirebilir.”

1 MİLYON YUNANLI GELİYOR

İki ülke arasındaki turizm ilişkilerine de değinen Levent Sadık Ahmet, “Pandemiden önceki en son verilere göre Yunanistan’dan Türkiye’ye 1 milyon turist gelmişti. Bu ikili görüşmeden sonra yeniden bu rakamı yakalayabiliriz. Türkiye’den ise Yunanistan’a yılda 200 bin civarında kişi tatil için gidiyor” dedi.

RAKAMLARLA TÜRK-YUNAN TİCARETİ

- İki ülke arasındaki ticaret hacmi şu anda 5.3 milyar dolar.

- Bu hacmin 2023’te 8, 2024’te ise 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

- Türkiye, Yunanistan’dan da daha çok petro kimya ve tarım ürünü alıyor.

- Yunanlılar bizden mobilya, makine ekipmanı, çimento, meyve gibi hemen her şeyi alıyor.

- Yunanistan’da 80 Türk firması var, yatırım tutarı 70 milyon dolar.

- Yunanlıların Türkiye’de 200 şirketi var, yatırımları milyar doları buluyor.

- Pandemiden önce Türkiye’ye 1 milyon Yunanlı turist geliyordu.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Hakan 27 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben daha hiç yunanlı görmedim. Nasıl oluyor bu iş
    Cevapla
  • Sezgin Tabak 1 yıl önce Şikayet Et
    Komşuyla 2 yılda 10 milyar dolar hedefi. YUNANİSTANIN ELİNDEN GELSE SİZİ BİR KAŞIK SUDA BAĞACAK, ŞU ATTIĞINIZ BAŞLIĞA BAKIN YUH SİZE
    Cevapla