Columbia Üniversitesi Profesörü ve Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, faizleri çok agresif artıran merkez bankalarının fiyat artışlarını tetiklediğini savundu.

Stiglitz, “Faizleri artırmak arz tarafındaki problemleri çözmüyor. Hatta daha da kötüleştirebilir çünkü arz sıkıntılarına yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

FAİZLERİN ARTIRILMASI BU YATIRIMLARI ZORLAŞTIRIYOR

Faizleri artırmanın arz tarafındaki problemleri çözmediğini belirten Stiglitz, "Hatta daha da kötüleştirebilir çünkü arz sıkıntılarına yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir. Ancak faizlerin artırılması bu yatırımları zorlaştırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

DAHA FAZLA ENFLASYONA YOL AÇABİLİR

Stiglitz, şirketlerin iş hacmi kaybetmeden fiyatları artırabildiği "piyasa gücünün" ABD ve diğer ekonomilerde işaretlerinin görüldüğünü aktararak, standart faiz artışı öneren ekonomik modellerinin daha fazla enflasyona yol açabileceğini bildirdi.

FAİZ ARTIŞLARI FİYATLARI YÜKSELTİYOR

ABD konut piyasasına atıfta bulunan Stiglitz, ev sahiplerinin yüksek faiz maliyetini kiracılara yansıtarak fiyat artışını beslediklerini belirtti.

ÇOK SAYIDA ÜLKE ARTIŞA GİDERKEN, TÜRKİYE DÜŞÜRDÜ

Avrupa’da ve Amerika’da içinde bulunduğumuz küresel şartlarda çeşitli ülkelerin Merkez Bankaları faiz artışına gitti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son olarak 18 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya politika faizi olan bir haftalık repo faizini 100 baz puan indirimle yüzde 14’ten yüzde 13’e düşürmüştü.

Prof. Stiglitz’in açıklamaları Türkiye’nin izlemekte olduğu ekonomi politikalarıyla paralellik gösterirken, yüksek faiz anlayışına karşı geliyor.

Yorumlar 42 Yorum Var
  • Biri 27.08.2022 14:30
    Faiz kesinlikle haramdır .
  • murat 26.08.2022 10:27
    hükümetin söylediği model gerçekten olması gereken üretime dayalı model ama uyguladığı kesinlikle değil tüm yapılan düzenlemeler parasal aktörlerin işine yarıyor gerçek üretici desteklenmiyor
  • arif durmaz 26.08.2022 10:03
    faizler yüzde1-2 lere düşmeli yurt dışındaki gibi olmalı faiz oranları sıfırı yakınolmaı çift haneli değil
  • Misafir 26.08.2022 10:01
    Faiz, pahalılığı ve enflasyonu arttırır, üretimi düşürür. Türkiye faizi ve cari açığı sıfırladığı gün ekonomi düzelme yoluna girer. Cari fazla ve sıfır faiz güçlü ekonominin bel kemiğidir. Cari açık ve faiz artarsa ekonominin beli bükülür. Cari açık ve faiz olduğu sürece, para olarak isterse altın kullanın, fakirlikten, enflasyondan, pahalılıktan kurutulamayız.
  • vatan sever 26.08.2022 09:48
    Sistem çok basit faizi artırman demek paranı yatırıma değil bankaya yatır demektir. Dolayısıyla bankada faizde yatan para yatırıma dönüşmediği için ne üretim ne de istihdam olacaktır. Tabiki üretimde olmadığı ya da sınırlı kaldığı için fiyatlar yükselecek ve enflasyon da artmaya devam edecektir. Yüksek faiz yüksek enflasyon ile kardeştir. Türkiye bu anlamda doğrusunu yapıyor. Tek sıkıntı eline geçen her TL yi hemen dolara çevirip sistemi kitleyen TÜSİAD şirketleri ile muhaliflerdir. Devletin acilen ticari faaliyeti olmayan şahısların ve dış ticaret yapmayan şirketlerin döviz alım satımlarını yasaklaması gerekir.
Daha fazla yorum görüntüle