150 bin besilik sığır ithalatına izin: Arz güvenliğini sağlayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, arz güvenliğinin sağlanması ve iç piyasada oluşabilecek dalgalanmalarının önüne geçmek için 18 Ağustos itibariyle 150 bin baş erkek besilik sığır ithalatına izin verdi.

150 bin besilik sığır ithalatına izin: Arz güvenliğini sağlayacak
150 bin besilik sığır ithalatına izin: Arz güvenliğini sağlayacak
GİRİŞ 20.08.2022 17:35 GÜNCELLEME 20.08.2022 17:40
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya göre erkek besilik sığır ithalatı toplam 150 bin baş ile sınırlı olacak. İthal sığırlar; Angus, Charolais (Şarole), Limousin(Limusin), Hereford, Belgium Blue (Belçika Mavisi), Piedmentosa, Aubrac (Obrak), Gasconne, Salers, BlondeD’Aquitane, Senepol, Braford, Brangus, Simental (Fleckvieh) ve Shorthorn ırkları veya bunların melezleri olarak belirlendi.

İthalat yapmak isteyen işletmelerin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 31 Ağustos 2022 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Bu tarihten sonraki müracaatlar değerlendirmeye alınmayacak.

ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ERKENDEN HAREKETE GEÇİLDİ

İthalat izinin arka planında ise; Önümüzdeki dönemde kırmızı ette arz açığı yaşanmaması ve arz güvenliğinin sağlanması, gelecek sezonda turizm sektöründe artış beklentisi sonucu kırmızı ette oluşabilecek talep atışı, Ramazan ayında kırmızı ette oluşabilecek talep yüksekliği, kırmızı et üretimi ile ilgili iç piyasada oluşabilecek dalgalanmaların önlenmesi, besicilerin besi materyali tercihlerinin karşılanması gibi nedenler öne çıkıyor. 

Besilik sığır ithalatının şartları

Tarım ve Orman bakanlığı Gıda ve Kontrol genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Besilik Sığır(Erkek) İthalatı Uygulama Talimatı’na göre ithalatla ilgili ayrıntılar özetle şöyle:

1- İthal edilecek besilik sığırlar, yalnızca canlı hayvan ithalatına izinli ülkelerden getirilebilir. İzinli ülkeler listesi bakanlığın internet sitesinde var.

2- “Hayvan Hastalıkları Nedeniyle Yasak Konulan Ülkeler ve Yasaklanan Maddeler Listesi”nde (türe özgü hastalık kısıtı altında bulunan ülke ve/veya bölgelerden besilik sığır ithalatı yapılamaz.

3- Hayvanların seçiminden ihracatçı ülkeden ayrılışına kadar geçen sürede ülke/bölgede yeni bir hastalık mihrakı çıkması durumunda kontrol belgesi onaylanmış olsa dahi söz konusu ülke/bölge çıkışlı hayvanların başlamış işlem niteliğinde olanlar hariç olmak (İthalatçı ülke veteriner servisi tarafından veteriner sağlık sertifikasının düzenlenmiş olması) üzere ülkemize girişine izin verilmez.

4- İthal edilecek besilik sığırlar Bakanlıkça belirlenen kriterlere uygun olmalıdır.

5- Besilik sığır ithalat başvurularında hayvan sayısı en az 30 (otuz) baş olmalıdır.

6- Başvurular Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne yapılır.

7- Besilik sığırlar, karantina işlemleri, fiili ithalatı ve millileşme işlemleri tamamlanmadan kestirilemez (hastalık sebebiyle mecburi kesim hariç), satılamaz ve devredilemez.

8-Fiili ithalat işlemleri tamamlanıp millileşinceye kadar hayvanlarda görülen her türlü hastalık, mecburi kesim veya ölüm durumunda idari ve mali tüm sorumluluk ithalatçıya ait olup herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaz.

9- Besilik sığırların yaşı ülkeye giriş tarihi itibariyle 18 aydan küçük olmalıdır.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 22
  • Köylü 1 yıl önce Şikayet Et
    Karaborsacılar vurguncular, küçük çiftlik soyucularının işine gelmez, çünkü düzenleri bozulacak millete en yüksekten et satamayacaklar
    Cevapla
  • Besici 1 yıl önce Şikayet Et
    Yem üretimini DEVLET üstlenmek zorunda.En az 100 adet yem üretim fabrikası kurulursa ve maliyetine satılırsa olur diyorum.AMA çeveremde öyle fırıldak besicileri gördüm ki Allah uzak etsin .Bu tipler gerçek besicilerin de adını kötüye çıkarıyor.
    Cevapla
  • Selçuk 1 yıl önce Şikayet Et
    12 senedir ithal hayvan geliyor fiyatların önüne geçildimi tabikide hayır sadece küçük aile işletmelrini batırıp borçlandırdılar ülkedeki döviz yurtdışındaki çiftçilere gitti böyle plansız bir hükümet olduğu sürece ne halk ucuza et ve gıda malzemesi yiyebilecek nede çiftçi hayvancı kalkınabşlecek
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üretimin maliyetinin yükselmesine sebep olup ithalat yap, sonra da arz güvenliği kılıfına uydur ne güzel memleket.Ben de dolar alsam hain olurum.
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ver mehteri Batırın tüm küçük üreticiyi batırın çiftçilik te hayvancılıkta tekelleşip büyüklerin eline geçsin Bugün et ucuzlayacak diye sevinenleri 5 yıl sonra yapay et yerken şifa niyetine gram et alırken görecez yine nara atacaklarmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle