Üreticide 2 TL 30 kuruş, marketlerde 13-14 TL!

Mersin'de 2 lira 30 kuruştan satılan şeftali marketler 10 ile 15 TL arasında bir fiyata satılıyor. Üreticiler, ürünlerinin marketlerde yüksek fiyata satılmasına karşı 'Biz ucuz satıyorsak, vatandaş da ucuza yesin' çağrısında bulundu.

Üreticide 2 TL 30 kuruş, marketlerde 13-14 TL!
Üreticide 2 TL 30 kuruş, marketlerde 13-14 TL!
GİRİŞ 18.08.2022 12:04 GÜNCELLEME 18.08.2022 13:33
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Mersin'de 2 lira 30 kuruştan satılan şeftali marketler 10 ile 15 TL arasında bir fiyata satılıyor. Üreticiler marketlere gelen ürünlerin bu kadar fiyatının artmasına tepkili. Üreticiler, ürünlerinin marketlerde yüksek fiyata satılmasına karşı 'Biz ucuz satıyorsak, vatandaş da ucuza yesin' çağrısında bulundu.

Tarımda üretim merkezlerinden Mersin'de şeftali hasadı tarlada 2 lira 30 kuruştan sürerken, üreticiler geçen yıl 4 TL'den sattıkları ürünlerinin düşük fiyata gitmesine anlam vermediklerini belirterek, tüketicilere marketlerde yüksek fiyata satılmasına karşı 'Biz ucuz satıyorsak, vatandaşta ucuza yesin' diye çağrıda bulundu.

Türkiye'nin özellikle yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de son haftalarda yoğun olarak şeftali hasadı yapılıyor. İlk ürünlerin çıktığında üreticisini sevindiren şeftali ise hasadın yoğun olarak yapıldığı bugünler de üzdü. Üreticinin bin bir emekle yetiştirdiği şeftaliyi tüccarlar 2 lira 30 kuruştan tarladan almaya başladı. Geçen yıl 4 TL'den giden şeftalinin bu yıl artan enflasyona rağmen 2 lira 30 kuruşa alınmasına üzülen üreticiler, en azından marketlerde de tüketiciye 10-15 TL yerine 5-6 TL'ye satılmasını istedi. Marketlerin fahiş fiyata ürünü sattığını aktaran üreticiler, "Biz ucuza veriyorsak, tüketici de ucuz yesin' dedi.

Erdemli ilçesi Sıraç Mahallesinde iki ayrı bahçesinde şeftali üreten Mehmet Altıntaş, "Sabah erkenden 5 gibi bahçeye giriyoruz hasadımızı yapıyoruz. Şuanda bahçede bizden çıkışı 2.30 TL, yani 2 lira 30 kuruş. Marketlere gidiyorum 10, 15, 20, 25. Biz ucuz çıkardık 2 TL 30 kuruştan veriyoruz, tüketiciler marketlerden, manavlardan, pazardan 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar pahalı alıyor" dedi.

"MARKETLERE ÇAĞRIM 5 LİRA KAZANACAĞINIZA 1 LİRA KAZANIN"

Tüketicilerin neden pahalı yediğine anlam veremediğine değinen Altıntaş, "Şimdi bizden 2 liraya çıktığına göre 5-6 lira bilemedin 7 lira, 8 lira arasında yemesi gerekiyor. Çünkü 2-3 tane el değiştirdiği için o maliyet o kadar bulması lazım ama 20 lira 25 lira gerçekten de çok fahiş fiyat.

Bu sene biraz bereketli meyvelerimiz, ama fiyat olmadığı için yine zarardayız. Çünkü girdilerimiz arttı. Geçen sene biz 4 TL'ye vermiştik bu şeftaliyi, bu sene 2 lira 30 kuruş. Madem ki biz 2 lira 30 kuruşa veriyoruz bu meyveyi, marketlere çağrım, manavlara çağrım neden tüketiciye 5 liraya, 6 liraya vermiyorsunuz. Çok kazanacağınıza biraz az kazanın. 5 lira kazanacağınıza 1 lira kazanın. Biz zaten zarardayız, ama vatandaş, tüketici ucuz yesin. Bizden ucuza çıktığına göre onlarda ucuz yesin" diye konuştu.

Sabahın 5'inde iş başı yaptıklarını aktaran işçi çavuşlarından Vedat Aydan, "Tabi sıcağın altında, tüyü çok birde, olgunlaşmış malı topluyoruz, arabamızda zor doluyor, saat 4'e kadar çalışıyoruz. Özenle çok titiz toplamak lazım. Titiz toplamasan ürün yumuşar, parmak izi çok olur" diye bilgi verdi.

Bahçede şeftali toplayan işçiler de yoğun bir mesai harcadıklarını sabah 5'ten öğleden sonra 3-4'e kadar mesai yaptıklarını aktardı.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • Busezon 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız Stokcu Fırsatcı Ahlaksız zincir marketlerin elindeki bu gücü alabilmek ićin her şehire ve her ilçeye nufusu oranında daimi halk pazarları açılması gerekiyor ve ayrıca her illerde birden ćok fazla hâl açılması gerekli rekabet ortamı oluşmasını saģlar
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    üretici birlik olmazsa bu düzen devam eder. beraber paylaşalım devri bitti. küçük ölçekte de olsa üretici uğraşacak birlik olacak. kendi satış sistemini kuracak. o zaman olur. artık üretmek yetmiyor. satmak daha önemli.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki yetkili kişiler bu haberleri okumuyormu neden harekete geçilmiyor bu ne rezalettir vatandaşı niye bu hırsızlara mahkum ediyorsunuz
    Cevapla
  • esedullah 1 yıl önce Şikayet Et
    20 ila 25 arası satılıyor. Ben daha 10 15 görmedim
    Cevapla
  • Kerem 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse tarım politikası yanlış falan demesin. Yanlış olan birşey varsa o da insanların fazla para kazanma hırsıyla harama yönelip kul hakkı yemesidir.
    Cevapla
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ee yani ? Ne yapalım herkese kul hakkı yiyorsun diyelim arkamıza mı yaslanalım . Bu direk yönetim başarısızlığıdır. Denetleme mekanizması nerde ? Ben mi denetleyeyim. Zabıtalar sokakta gariban kovalayacağına bunların peşine düşsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle