Bakan Dönmez: Sinop NGS’de uygun tekliflere bakılıyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin kurulumu için Japonya Hükümeti ile işbirliğine devam edilmemesi yönünde mutabık kalındığını hatırlatarak, uygun tekliflerin değerlendirildiğini söyledi.

Bakan Dönmez: Sinop NGS’de uygun tekliflere bakılıyor
Bakan Dönmez: Sinop NGS’de uygun tekliflere bakılıyor
GİRİŞ 17.08.2022 09:39 GÜNCELLEME 17.08.2022 11:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması üzere Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi. Çepni önergesinde özetle şunları kaydetti: “Yapımı askıya alınan projenin; kesin maliyeti, ekonomiye getireceği yük, ortaklık yapılacak firmaları belirsizliğini korumaktadır. Nükleer karşıtı platformlar, yöre halkı, demokratik toplum kuruluşları; projenin çevresel olumsuz etkilerini nedeniyle projenin durdurulması için mücadele vermektedir. Toplam 1 milyona ulaşan sayıda ağaç kesilmiştir. Bilirkişiler; projeye ilişkin yer seçiminin hatalı olduğunu belirtmiştir. Projenin inşası ve işletmesi için hangi ülkeler ile hangi uluslararası ya da yerli firmalarla ortaklık için görüşmeler yapılmaktadır?”

JAPONYA DAHİL

Bakan Dönmez, Çepni’nin sorularını özetle şöyle yanıtladı: “Sinop NGS projesinin kurulumu için Ülkemiz ile Japonya Hükümeti arasında 2013’de imzalanan anlaşmalar çerçevesinde yapılan fizibilite çalışmalarına göre projenin maliyet ve takvim yönünden tatmin edici bulunmaması sebebiyle Japonya Hükümeti ile karşılıklı olarak işbirliğine devam edilmemesi yönünde mutabık kalınmıştır. Akkuyu NGS’nin yanında Sinop NGS projesinin de hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda, Japonya dâhil nükleer endüstri sahibi diğer ülkeler ile karşılıklı bilgi alışverişi ve iş birliğine yönelik görüşmeler devam etmekte olup, uygun olabilecek teklifler değerlendirmeye alınmaktadır.”

AKKUYU NGS'DE TÜRBİN EKİPMANLARININ MONTAJINA BAŞLANDI

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci ünitesinin türbin bölümünde türbin yoğuşturucusunun kurulumuna başlandı. Yoğuşturucu, montajı bitirildiğinde 25 metre uzunluğa, 16 metre genişliğe ve 17 metre yüksekliğe sahip olacak. Yapının ağırlığı ise bin tonu aşacak.

Yoğuşturucu, 10’dan fazla önceden birleştirilmiş parçadan oluşuyor. Bu parçalar arasında, 4 bölümden oluşan ve 42 ton ağırlığında olan yoğuşma tahliye hattı da yer alıyor.

Yoğuşma tahliye hattı sayesinde kullanılan buhar tahliye ediliyor. Yoğuşma tahliye hattının kurulumu ile kaynak hazırlığını kapsayan ve toplamda 32 gün sürmesi planlanan montajın ilk aşaması tamamlandı.

Yoğuşturucu, montajı bitirildiğinde 25 metre uzunluğa, 16 metre genişliğe ve 17 metre yüksekliğe sahip olacak. Yapının ağırlığı ise bin tonu aşacak.

Bölümün kaynak işlemleri yaklaşık 10 gün boyunca devam edecek. Bu sürecin ardından alt ve orta bölümlerin kurulumu için yardımcı yapıların montajı gerçekleştirilecek. Türbin yoğuşturucusunun montajı, uzman personeller tarafından yapılacak.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Birinci ünitenin türbin bölümünde önemli bir operasyon başlıyor. Termal ve mekanik ekipmanın kurulumunda yer alacak tüm inşaatçılara ve uzmanlara başarılar diliyor, hepsini şimdiden tebrik ediyorum. Bu aşama, türbin adasının inşasında hayati bir önem taşıyor. Sonrasında türbin jeneratör setinin ana ekipmanının kurulumu yapılacak. Sahadaki inşaat işleri ve ekipman montajı, haftanın 7 günü, günün her saati vardiyalar halinde kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Profesyonel inşaatçılar, montajcılar, kaynakçılar ve diğer uzmanlardan oluşan ekipler, yoğun bir tempoda emek vererek iyi koordine edilmiş bir ekip çalışması sergiliyorlar.”

Türbin yoğuşturucusu, Rosatom’un yakıt ve enerji kompleksi işletmeleri için son derece karmaşık ısı değişim ekipmanlarının üretiminde uzmanlaşmış, nükleer ve termal enerji santralleri, petrol ve gaz endüstrisi ile gemi yapımı görevlerini yürüten makine inşa tesisi olan ZiO Podolsk tarafından üretildi.

Birinci güç ünitesinin türbin binasında türbin ünitesinin kurulumu için temel betonlama işlemleri bu yılın haziran ayında tamamlanmıştı. Temel gerekli sağlamlığı kazandıktan sonra uzmanlar gömülü parçaların kurulumunu gerçekleştirerek türbin yoğuşturucu bileşenlerinin montajına devam ediyorlar. İlerleyen dönemde buraya bir türbin tesisi kurulacak.

Akkuyu NGS sahasındaki inşaatın tüm aşamaları, bağımsız yapı denetim kuruluşları ve ulusal düzenleyici olan Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yakından denetlenmeye devam ediyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • gökhan aldemir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Sinop Nükleer santral değil geleceği düşünerek doğalgazı elektrik üretiminde ve sanayide kullanımını bitirmek için daha fazla eş zamanlı nükleer santral yapılmalı hemde en kısa zamanda
    Cevapla
  • mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz bir savaşa girdiğinde nükleer santrallerin ilk vurulan yerlerden biri olduğunu, ülkemizin dünyada ender güneş ve rüzgar potansiyeline sahip olduğunu, nükleer santral elektriğinin elektrik fiyatlarını arttırdığını(bakınız akkuyuda dolar bazlı elektrik alınacak) bakan efendiye hatırlatırım.
    Cevapla
  • Bilenbiri 1 yıl önce Şikayet Et
    O dediğiniz alanlarda yatırım yapılmıyor mu? Devlet enerjinin her alanında kendi gücü ve yap işlet devret tarzı modellerle, yatırımcı gücü ile projeler yapıyor. Aynı pandemi öncesi! ve pandemi sürecinde Devlet hastanelerinin yenilenmesi, Şehir hastanelerinin yapılması gibi. Enerjinin her türüne "çok acil" ihtiyacımız var! Günü geldiğinde (çok yakında geliyor) bu yazıyı ve Enerjinin olmazsa olmaz olduğunu hatırlayınız... İnşaallah o günleri de a hasarla atlatırız!
    Cevapla