Gümrük işlemlerinde yeni dönem! Bakanlıktan yeni düzenleme

Ticaret Bakanlığı posta ve hızlı kargo yoluyla taşınan eşyaların gümrük işlemlerine ilişkin değişikliğe gitti. Artık Kara yolu taşımacılığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği müdürlüklerden yapılacak.

GİRİŞ 06.11.2025 09:55 GÜNCELLEME 06.11.2025 10:07

Ticaret Bakanlığı, posta ve hızlı kargo yoluyla taşınan eşyaların gümrük işlemlerine ilişkin tebliğde değişiklik yaptı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre, hava yolu ile yapılan hızlı kargo taşımacılığı işlemleri artık yalnızca havalimanı gümrük müdürlüklerinden yürütülecek.

Kara yolu taşımacılığı ise Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği müdürlüklerden yapılacak.

Satışı yapılamayan eşyalar, gümrük mevzuatı kapsamında Türkiye'ye geri getirilecek.

KONSİNYE GÖNDERİLERİN 1 YIL İÇERİSİNDE KESİN SATIŞININ YAPILMASI ZORUNLU

Yeni düzenlemeye göre, posta veya hızlı kargo yoluyla konsinye olarak gönderilen eşyaların, ihraç tarihinden itibaren 1 yıl içinde kesin satışının yapılması zorunlu hale getirildi.

Bu süre kesinlikle uzatılmayacak. Satışı yapılamayan eşyalar, gümrük mevzuatı kapsamında Türkiye'ye geri getirilecek.

Ticaret Bakanlığı, posta ve hızlı kargo yoluyla taşınan eşyaların gümrük işlemlerine ilişkin tebliğde değişiklik yaptı.

BASİTLEŞTİRİLMİŞ BEYAN ZORUNLULUĞU

Söz konusu eşyalar için basitleştirilmiş gümrük beyannamesi düzenlenecek ve proforma fatura eklenmesi gerekecek.

Her taşıma senedi için ayrı müeyyide (ceza) uygulanacak. Ancak birden fazla taşıma senedinde düzeltme konusu aynı veri alanına ilişkinse, cezai işlem yalnızca ilgili basitleştirilmiş beyanname üzerinden uygulanacak.

KAYNAK: EKONOMİM
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.