Çalışan emeklilere kötü haber

Yargıtay, emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eden işçinin istifa etmesi halinde, kıdem tazminatının, emeklilik tarihindeki son maaşına göre hesaplanması gerektiğine hükmetti.

GİRİŞ 13.08.2022 12:12 GÜNCELLEME 13.08.2022 17:25
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yargıtay, milyonlarca çalışan emekliyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek mahkeme; emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eden işçinin istifa etmesi halinde, kıdem tazminatının, emeklilik tarihindeki son maaşına göre hesaplanması gerektiğine hükmetti.

İş Mahkemesi'nin kapısını çalan emekli işçi, çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini istedi. Davalı şirket, iddiaları reddetti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Daire, emekli olmasına rağmen çalışan emeklilerin kıdem tazminatı hesaplanma usulüne ilişkin tartışmalara son noktayı koydu.

Kararda; "Somut olayda, davacının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı ortadadır. Bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamaz ise de emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir" denildi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Asi ihtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yargıtay mıdır nedir bunlari patronlarmi atıyor.? Karara bakıyorum: devlet kaybediyor, işçi kaybediyor, emekli kaybediyor, tek kazanan onlar......!
    Cevapla
  • yunus çolak 1 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilerin Calismalari kesinlikle Dogru degildir eger Calisiyorsa Emekli maasi kesilmelidir
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin yanında yer almayinda ne yaparsanız yapın, adam 10 yıl önce emekli olmuşsa çalışıyorsa eline 3 kuruş mu vereceksiniz....
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin yanında zamanında yer alındığı için bu gün bunlar yaşanıyor. İşçi hem emekli maaşı alacak hemde ikinci bir maaş için çalışmaya devam edecek, yetmedi birde ikinci işinden ayrılırken o zamanın şartlarında tazminat ve haklarını alacak. Adı işçi diye bütçeyi ona tahsis etsinler.
    Cevapla
  • Katalan 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet mulayim ,dünyanın kaç tane ülkesinde 40 yasinda emekli olup 70 yasina kadar calisma var ! Ispanyada emeklilik yasi 65 ,eğer emekli olup çalışmaya devam edersen emekli maaşının bir kısmını alabiliyorsun .
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten emekli olduğunda ayrılıp kıdem tazminatını alması gerekirdi. daha sonra firma kabul ederse çalışmaya deavam edebilir.
    Cevapla
  • Abbas kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekliye insan gibi yaşaması için emekli maaşı verdiniz de emekli olmadımı
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede çalışandan fazla emekli olursa emekli maaşıda düşük olur. 20 - 25 yıl çalışıp 30 - 40 yıl emeklilik yaşamaya kalkarsanız acınızdan ölürsünüz. EYT deyip durmak yerine bir süre daha çalışayım, sonrada adam gibi yaşayayım demek gerek artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle