Ekonomiden üst üste güzel haberler: Düşüş başladı

Haber7 yazarı Mehmet Acet, Ekonomiye ilişkin iyi haberin Türkiye'nin risk primini gösteren CDS puanı üzerinden geldiğini söyledi. Acet, "Kısa süre önce 900’lerin üzerine çıkan CDS puanımız, 800’ün de altına gerileyerek 786’ya düştü" dedi

Ekonomiden üst üste güzel haberler: Düşüş başladı
Ekonomiden üst üste güzel haberler: Düşüş başladı
GİRİŞ 05.08.2022 10:22 GÜNCELLEME 05.08.2022 10:22
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Haber7.com yazarı Mehmet Acet son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin bir yazı kaleme aldı. yazısında 2021 yılında elektrik, doğalgaz ve akaryakıta 165 milyar destek verildiğine dikkat çeken Acet, "Haziran ayında yapılan ek bütçe de 2022’nin kalan 6 ayı için 134 milyar lira yine elektrik ve doğalgaz desteği için ödenek ayrıldı. Bu kış, bir haneye 5 bin liralık doğalgaz faturası gelecekse, bunun 4 bin lirasını hükümet üstleniyor, sadece bin lirası faturaya yansıtılıyor olacak" dedi. 

2021 yılında petrol ve türevi ürünler için 51 milyar dolarlık bir maliyet söz konusu iken, bu yılın daha ilk 7 ayında bu rakam 75 milyar doların üzerine çıktığı bilgisini paylaşan Acet, "Yıl sonunda 100 milyar doları bulacağından söz ediliyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomide yaşanan pozitif gelişmelere de vurgu yapan Mehmet Acet, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin şu sözlerini hatırlattı:

“Geçen haftadan itibaren yabancı yatırımcılar hız kazandı. Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor. Her hafta Merkez Bankası açıklar. Geçen perşembe açıkladığı rezerve bakın, yarın açıkladığı rezerve bakın, sonraki haftaya da bakın. Bu iş başladı, devam edecek. Nereden geldiğinin önemi yok. Türkiye güvenilir bir ülke. Geçen haftadan itibaren Türkiye'ye akış hızlandı.”

Bir diğer güzel haberin de Türkiye'nin CDS puanından geldiğini aktaran Acet, Kısa süre önce 900’lerin üzerine çıkan CDS puanımız, 800’ün de altına gerileyerek 786’ya düştü" ifadelerini sözlerine ekledi.

İşte Mehmet Acet'in o yazısı:

Enflasyon ve hayat pahalılığı, bir süredir ekonominin bir numaralı sorun alanını temsil ediyor.

Enflasyonu, önce Kasım ve Aralık aylarındaki kur atakları, sonra da Ukrayna savaşıyla birlikte enerji fiyatlarındaki sert tırmanışlar tetikledi.

Hafta içi, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının, aylık bazda bakıldığında ateşi biraz düşmüş olsa da, (%2,37) yıllık olarak yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği (%79,60) görülüyor.

Enflasyon oranları bakımından dünyada negatif ayrıştık.

Bu net bir gerçek.

Ancak öbür taraftan büyüme oranları bakımından da pozitif şekilde ayrıştık.

2020’den itibaren, büyüme performansı anlamında dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyoruz.

BÜYÜYÜNCE NE OLUYOR?

Bu durum, hangi yaraya merhem oluyor diye soranlar için şöyle bir cevap verilebilir:

Büyüme sayesinde bütçe performansı gayet iyi gidiyor.

İlk 6 ayın toplamında bakıldığında, 98 milyar liralık bütçe fazlası yakalanmış durumda.

2022 bütçesi hazırlanırken, bütün yıl için 278 milyar bütçe açığı hedefinin konduğu dikkate alınırsa, bu performansın ne anlama geldiği daha iyi anlaşılabilir.

Evet, enflasyon var, bu durum ciddi bir geçim sıkıntısı üretiyor, ancak devletin büyümeye bağlı olarak gelirlerinin artması sayesinde maaş zamları, elektrik, doğalgaz destekleri vs. anlamında enflasyon canavarına karşı esaslı cevaplar da verilebiliyor.

Bir hatırlatma:

2021 yılı içinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıt için 165 milyar lira destek verildi.

Haziran ayında yapılan ek bütçe de 2022’nin kalan 6 ayı için 134 milyar lira yine elektrik ve doğalgaz desteği için ödenek ayrıldı.

Bu şu demek:

Bu kış, bir haneye 5 bin liralık doğalgaz faturası gelecekse, bunun 4 bin lirasını hükümet üstleniyor, sadece bin lirası faturaya yansıtılıyor olacak.

YABANCI YATIRIM MİKTARINDA ARTIŞ, CDS PUANINDA GERİLEME

İşin aslı, 2021 sonbaharında Türkiye ekonomi modeli diye adı konulan modelin güncel sonuçlarına bakıldığında, ihracat, üretim, yatırım, istihdam anlamında gerçekten de iyi bir performansın yakalandığı görülüyor.

Örneğin, 2019’un bahar aylarında yüzde 14’lerin üzerine çıkan işsizlik rakamları, (2019 ortalaması %13,7) Mayıs 2022 itibarıyla yüzde 11’lerin altına geriledi. (% 10,9)

Ancak, enerji maliyetlerinin çok sert bir biçimde artması sonucu cari açıkta hedef tutturulamadı.

Şöyle bir rakam daha vereyim de, herkes ne olduğunu, nasıl bir durumla karşı karşıya kaldığımızı daha iyi fark etsin:

2021 yılında petrol ve türevi ürünler için 51 milyar dolarlık bir maliyet söz konusu iken, bu yılın daha ilk 7 ayında bu rakam 75 milyar doların üzerine çıktı.

Yıl sonunda 100 milyar doları bulacağından söz ediliyor.

Dolayısıyla, döviz getirici kalemler olarak ihracat ve turizmde gayet iyi bir gidişat olsa da, net enerji ithalatçısı bir ülke olarak (Petrolde %92, doğalgazda %98 dışarıya bağımlıyız) enerji maliyetlerinin alıp başını gitmesi yüzünden yıl sonu itibarıyla 40 milyar doları aşması beklenen bir cari açık sorunuyla karşı karşıya kalacağımız anlaşılıyor.

Ekonominin asıl zayıf karnı burası.

Yani, daha önce öngörülmeyen, 50 milyar dolar ilave enerji maliyeti.

Bu böyle iken, cari açığın finansmanı, ülkeye daha fazla nakit döviz akışını zorunlu kılıyor.

Başlığa taşıdığımız “Birkaç iyi haber” işte tam da bu bağlama oturuyor.

Evvelsi akşam Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, A Haber’de katıldığı programda, “Türkiye, bu virajı nasıl alacak” sorusuna cevap arayan çevrelere duyurmak istercesine müjdeli haberler verdi.

Şöyle dedi:

“Geçen haftadan itibaren yabancı yatırımcılar hız kazandı. Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor. Her hafta Merkez Bankası açıklar. Geçen perşembe açıkladığı rezerve bakın, yarın açıkladığı rezerve bakın, sonraki haftaya da bakın. Bu iş başladı, devam edecek. Nereden geldiğinin önemi yok. Türkiye güvenilir bir ülke. Geçen haftadan itibaren Türkiye'ye akış hızlandı.”

Bu güzel bir haber.

İnşallah devamı da gelir.

Muhtemelen bu gelişmeye bağlı olarak bir başka iyi haber ülkenin risk primini gösteren CDS puanı üzerinden geldi.

Kısa süre önce 900’lerin üzerine çıkan CDS puanımız, 800’ün de altına gerileyerek 786’ya düştü.

Bu hala yüksek bir rakam.

Ancak, ibrenin aşağı doğru yönelmesi, başlı başına önemli bir gelişme.

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 88
  • Tamer Danacı 1 yıl önce Şikayet Et
    ihracatın ithalatı karşılama oranı %70. Bunu acilen yukarı çekmemiz lazım. Bir ürünün yerlisi varsa mutlaka onu tercih etmeliyiz. michelin, continental, hankook vs ithal lastik yerine PETLAS, samsung, philips, yerine VESTEL, john deere traktör yerine TÜMOSAN, Caterpillar, Komatsu vs iş makinaları yerine HİDROMEK kullanmalıyız. Otomobilde de mutlaka türkiyede üretimi yapılan bir markayı seçmeliyiz.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Ah şu Amerika bir rahat dursa , durmaz ! Huyu bellidir , ille gidecek bir yerleri kaşındıracak , bazı ülkeleri provoke edecektir . Rusya ile Ukrayna gerginliğini körüklüyor , Yunanistan tarafgiri askeri üsler kurma , kışkırtıcı açıklamalar ile Türkiye'yi provoke ediyor . Tayvan konusunda , Çin'i azdırıyor . Biz güçlü duralım , dost ülkeler kazanalım , Rusya ve Çin ile zıtlaşmayalım . Şunun şurasında uygun fiyatlı Çin ürünleri alıyoruz , Aman Çin , sakın ola provokasyona gelip de şu dünya ekonomisini allak bullak etme !
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Lehimize cebimize yansıyan bir şey yok ama.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    Buyumeden vatandasin cebi de nasiplense zengin daha zengin fakir daha fakir olmasa... 5-10 yil geriye gittigimizde bir memur, asgari ucretli yada herhangibir calisan bir ev, bir araba almak icin kac yillik maasiyla alabiliyordu bugün kac yillik maasiyla alabiliyor... alabiliyor mu? Deposunu aldigi maasla kac kez fulluyordu bugün kac kez?... Alim gücünde azalma malasef cok maaslar eridi emegin degeri kalmadi ama zengin daha da zengin oldu. Halimize yine de şükür elhamdulillah. Insallah bu da gecer ya hu...
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    kış geliyor bu halk kışın ne yapacak bakalım yazık ki ne yazık???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle