Bakanlık harekete geçti: Yedeği yoksa tazminat ödenecek

Ticaret Bakanlığı elektronik cihazlar ile ilgili yeni düzenleme hazırlığında. Buna göre garanti süresi bitse bile elektronik cihazlara kullanım ömürlerince bakım - onarım hizmeti zorunlu olacak ve yetkili servis aldatmacası önlenecek.

Bakanlık harekete geçti: Yedeği yoksa tazminat ödenecek
Bakanlık harekete geçti: Yedeği yoksa tazminat ödenecek
GİRİŞ 03.08.2022 09:21 GÜNCELLEME 03.08.2022 10:57
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tüketicilere satış sonrası hizmetlerinde değişikliğe gidiliyor. Ticaret Bakanlığı'nın yönetmelik taslağına göre, garanti süresi bitse de elektronik cihazlar için kullanım ömürlerince satış sonrası bakım-onarım hizmeti sağlanacak.

Yedek parça yokluğu gibi sebeplerle destek hizmeti vermeyenler tazminat ödeyecek. Yetkili olmayan tamirciler, ünlü cep telefonu ya da bilgisayar firmalarının isimlerini tabelalarına yazarak, o markanın yetkili servisi olduğu algısını yaratamayacak. Bilgisayar, tablet, cep telefonu, televizyon, 20 gün içinde; otomobiller 45 gün içinde tamir edilip tüketiciye verilmek zorunda olacak.

'YEDEĞİ YOKSA TAZMİNAT ÖDENECEK'

Ticaret Bakanlığı'nın ekim ayında yürürlüğe girmesi planlanan yönetmelik taslağına göre, garanti süresi biten ürüne de satış sonrası bakım-onarım hizmeti verilecek. Burada, bakanlığın belirlediği kullanım ömrü dikkate alınacak. Cep telefonunda, bilgisayarda, tablette kullanım ömrü 5 yıl, televizyon, müzik aletleri ve müzik setlerinde 7 yıl, otomobillerde ve motorsikletlerde 10 yıl, elektrikli scooterlarda 15 yıl kullanım ömrü olduğu kabul edilecek. Bu süre zarfında sahip olduğu cihazla ilgili bakım ve onarım hizmeti alamayanlar, zararlarının tazminini isteyebilecek.

Yedek parça bulunamaması gibi gerekçelerle satış sonrası hizmet vermeyenler de tazminat ödeyecek. Tazminatlar yerli üreticilerden istenebileceği gibi ithalatçılardan da talep edilebilecek.

YETKİLİ SERVİS TAKLİDİ

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Yetkili servis olmayan tamirciler, yetkili servis intibası oluşturacak şekilde tanıtım yapamayacak. Bu tamirciler, "özel servis" adı altında faaliyet gösterecek ve bu ibareyi dükkanlarına asacak. Bu servisler de onardıkları cihazlarla ilgili sorumlu tutulabilecekler. Tamirciler, ünlü cep telefonu ya da bilgisayar firmalarının isimlerini tabelalarına yazarak, o markanın yetkili servisi olduğu algısını yaratamayacak. Tüm yetkili servisler veri tabanında kayıtlı olacak, bu liste dışındaki yetkisi olmayan tamircilerin tüketicileri aldatması engellenecek.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Süper Haber Allah Razı Olsun Cumhur İttifakından
    Cevapla
  • Gül 1 yıl önce Şikayet Et
    Onaramadıkları cep telefonu için 600 lira alındı bir tanıdığımdan, ben olsam vermezdim muhtemelen karakolluk ve mahkemelik olurdum. Ücret onarılmayan telefonlar için alınmamamalı. Belki de parça alıyorlar içinden sonra da hem onaramadık diyorlar hem de tamir ücreti alıyorlar, bilemiyoruz zira ülkede fırsatçı düzenbazlar çok. Aynı şekilde kadın kuaförleri yaktıkları saç için ücret alıyorlar
    Cevapla
  • OSMAN TELLİOĞLU 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm beyaz eşya kilima konbi çamaşir makinesi bulaşik makinesi buzdolabi gibi cihazlarin sağte evraklarla servis ismi intrernette oluşturuyor gelince bir fiyat diyorki hiç oyle bir şey olmaz benim başima geldi ve bu konuda dikkatli ve şikayetci olalim
    Cevapla
  • terimq 1 yıl önce Şikayet Et
    Yetkili servisler artık devletin veritabanında kayıtlı olacağına göre oradan bakıp en yakın yetkili servisle irtibata geçilerek sahteliğin önüne geçilmiş olur.
    Cevapla