Abdülhamid Han gemisi Taşucu Limanı'na geri geldi

Türk kara sularında denize açılarak Yunanistan ve Rum medyasını ayağa kaldıran Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi 'Abdülhamid Han', yeniden limana demirleyerek göreve başlayacağı 9 Ağustos tarihini beklemeye başladı.

GİRİŞ 02.08.2022 12:20 GÜNCELLEME 02.08.2022 13:14
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bir hafta önce Taşucu Limanı'ndan demir alarak Türk kara sularında test sürüşünü başarı ile tamamlayan Abdülhamid Han gemisi Silifke ilçesine bağlı Taşucu limanına tekrar geri geldi.

Test sürüşünü başarı ile tamamlayan Abdülhamid Han gemisi tüm hazırlıklarını tamamlayıp 9 Ağustos tarihini beklemeye koyuldu.

Nuri Çelikkıran adlı vatandaş, Abdülhamid Han gemisinin ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağını ifade ederek, "Bu ve buna benzer projelerin ülkemiz adına devam etmesi en büyük teminimizdi. Sonuç olarak hükümetin kim olduğu önemli değildir, bize ne kadar katkı sağladığı önemlidir. Biz her şeyden önce, buna benzer ülke adına önemli projeler bekliyoruz. Burada Abdülhamid Han konumunda bulunan Akkuyu Nükleer Santralde yapılıyor. Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük projesi olarak gösteriliyor. Ben de orada çalışıyorum ve çalışmaktan gurur duyuyorum. İnşallah ülkemize büyük katkılar sağlar. Dünyada krizin olduğu bu zamanda ülkemizin böyle önemli proje üretmesine ve imza atmasına biz millet olarak gurur duyuyoruz. İnşallah devam eder, ülkemize daha güzel ve büyük projeler gelir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “9 Ağustos’ta Doğu Akdeniz’de göreve başlayacak” açıklamasının ardından, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Rum yönetimine gelerek Rum lider Nikos Anastasiadis’le özel toplantı yapmıştı.

Geçen hafta Mersin Taşucu’na giderek Abdülhamid Han gemisi önünde, "Doğu Akdeniz’de, Mavi Vatan’da haklarımızı koruyacak gemi, son hazırlıklarını yapıyor" diye konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bu devasa sondaj gemisinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gördük. Hayırlı uğurlu olsun. Türkiye'nin sondaj çalışmaları için ne kadar önemli olduğunu müşahede ettik. Çünkü denizlerde Türkiye Cumhuriyetinin hakkını, hukukunu ve sondaj çalışmalarına hizmeti çok büyük olacaktır. Dördüncü sondaj gemisi, Kıbrıs çevrelerinde de sondaj çalışmaları yapacaktır. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Abdülhamid Han gemisi 239 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde, 112 metre yüksekliğinde, 68 bin groston ağırlığında. Gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabiliyor.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    3 yıldır aynı hikaye Akdeniz de nedense bir türlü sondaja başlayamıyoruz. Karadeniz e yöneliyoruz. Uluslar arası gizli baskı var ise devlet açıklasın vatandaş olarak destek verelim. Yoksa puan kaybediyor yalancı çoban hikayesine dönüyor.
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet denen ama ülke yararına olan hiç bir şeyi beğenmeyen engel olmaya çalışan lanetlenmiş kesim 10 yıldan önce gaz karaya çıkarılamaz diye böğürüyorduya; Abdülhamid Han sondaj gemisinin teslim tarihi önceden belliydi. Yeni gemi gelene kadar Karadeniz'de bulunan doğalgazın karaya çıkarılması işlerini hızlandırmak için diğer sondaj gemileride Karadeniz'e gönderildi. Adı her ne kadar Sondaj gemisi olsada, Sondaj gemilerinin derin denizlerde çalışabilen robotlarıyla başka işleride yapabilme becersi var. Saksıyı biraz zorlaman lazımdı ama olmamış. Yeni gemi ön hazırlıklardan geçip test faliyetleri yapıldıktan sonra Akdeniz'de sondaja başlayacak.
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    iskenderun açıklarında petrol ve gaz var yakında açıklanır
    Cevapla
  • efgan 1 yıl önce Şikayet Et
    Burada yazmışlar Hükümetin kim olduğu önemli değil diye bence çok önemli CB Erdoğan dan başkası gelirse Hükümet el değişirse bu gemiler olduğu yerde çürür mesela 6+1 masa kalkıp AB,ABD,Yunanistan'a karşı mı gelecek hayır onlar ne derse o sonuçta ağababaları onlar.
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    üç buçuk atırmak için ayrıl di sanırım
    Cevapla
  • Reis-i pir 1 yıl önce Şikayet Et
    limandan kalkışlarda demir alınmaz. halatlar mola edilir... liman dışı açıkta beklemelerde demir atılır/demir alınır. Allah devletimize daha çok güç kudret versin. amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle