FED son dakika faiz kararını açıkladı! Piyasaların merakla beklediği haber!

Son Dakika Haberi.. 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadele eden Amerika Merkez Bankası (Fed), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, 75 baz puanlık faiz artışına gitti.

GİRİŞ 27.07.2022 21:05 GÜNCELLEME 28.07.2022 01:11
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı aktarıldı.

Son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı belirtilen açıklamada, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu yinelenen açıklamada, savaş ve ilgili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yarattığı ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedildi.

- BİLANÇO PLANLANDIĞI GİBİ DARALTILMAYA DEVAM EDECEK

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanarak, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyonun hedeflendiği bildirildi.

Fed'in açıklamasında, söz konusu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Bankanın bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine çekilmesinde kararlı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken ekonomik görünüme yönelik bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği, hedeflere ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır olunacağı kaydedildi.

- ABD'DE ENFLASYON HAZİRANDA YÜZDE 9'U AŞARAK 41 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

Fed, Kovid-19 salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021'in son çeyreğinde para politikası tonunu değiştirmeye başlamıştı.

Banka, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı.

Fed, mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

Banka haziran toplantısında ise 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmişti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin'de Kovid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları artırmasıyla yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

ABD'de enflasyon haziranda yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 64
  • hhüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz artırımı ile amerika yalakalara, para babalarına ve yahudi baronlara oynamış. Bu da bittiğinin göstergesi elhamdülillah
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    lan özgür demirtaş denen klavye profu lan durdursana abd de ki enflasyonu niye faiz artınca düşmüyo enflasyon? çok bilmiş ersan şen ve özgür topunuz abd ye ulan.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir8 yapma gözünü seveyim. Irakta ve Suriyede petrolü mü kesildi? Petrol ticareti iran üzerinden Reza ile dönüyordu, adamı aldılar asıl onlar bizim petrolü kesti. Irak ve Suriyede petrol rezervleri, abd ve rusya kontrolünde. Kaldı ki abd nin kendi petrol rezervleri de var ülkesinde. Hadi hatırın kalmasın, müslüman kardeşin bana eşek dedin eyvallah da, abd yalakalığı değil bu. Bir lütfen adamların bütçesine ekonomisine şirketlerine bak, lockhead martin e bir bak. F16 dilenen ben değilim.
    Cevapla
  • Misafir8 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd bekçileri rezerv paranın sahibind3ki enflasyon yüzde on. Bu rakam güvensizliğin zirvesi olması gerekirken. Abd uyuşturucusuyla beyninizi mi yıkadınız. Abd ye ırak ve sutiye petrolü kesildi. Biz kestik reis bu seçimde gelirse siz görün cümbüşü. Bas bad paraları leylaya şarkısı söyleyeceğiz. Abd yalakalığınıda bırakın. Diploma cehalet alır, eşşeklik baki kalırmış. Anlayana
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl üslup? Özgür Demirtaş ekonomi profesörü, beğenmiyorsan hocaya git ekonomi muskası yazdır bize ne? FED faizi kademeli artırıyor, anında yükseltip anında enflasyonu frenleyebilir. Gelişmekte olan ülkeler dolar yüzünden tepe takla gitmesin diye. Amerika elli kere anlattı neden nasıl faiz artıracağını, bizdeki günlük anlık fikirlerle çıkmıyorlar ortaya. Bu ülke cahilin sesinin alimden fazla çıktığı ülke oldu ya helal olsun.
    Cevapla
  • arif durmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    onlarda faiz 0.75 artıyor ve enflasyon çok düşük ,bizdeki enflasyon ile abd karşılaştırılamaz bile gülerler adama onlar %4 enflasyona çok çok çok diyor biz %4 olsa bayram ederler.
    Cevapla
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz arttı enflasyon düşmüyor diyenler komikler. Resesyona girmemek için yavaş yavaş artıyor faiz. Faiz yeteri kadar arttığı zaman enflasyon düşecektir. Esas sorun o değil ABD faiz artırdıkça ülkemizden dolar çıkışı oluyor. 18 TL'ye dayandı dolar. MB yıl sonu için 20,9 bekliyor. İş rayından çıkar ise o zaman bakar kalırız.
    Cevapla
  • Cesur Ad@m 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis dolar canavarının 5 kellesinden 3 aldı adamlar faiz artırmayı bırakın son 2-3 yıl hep faiz artırdı eskiden artırmadan söylentisi bile bizim ekonomimizi allak bullak ediyordu şimdi banamısın demiyo 2023 seçimleri sahada kritik o zaman agir sanayi dedim gemi makina ve araba sanayinde girmiş olacaiz bunun yanında Uzay sanayi ve silah sanayisinde de olacaiz halk olarak bize düşen görev ise YERLİ VE TÜRK MALATIMI KILAMNAM Fifa’da çok emizlikte giyimde elektronik cep telefonunda inanın ben Casper telefon aldım hala kullanıyorum GENEREL MOBİL Türkiye’nin en gelişmiş telefonunu yaptı onu Alacami ama bozulmadı gitti melet
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ekonomik durumumuz allak pullak değil. Bilimle konuşanlar. Bu iyi günümüz diyor. Daha kötüsü geliyor
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    ya bizde,kredimi yapılandırayım dedim,Denizbank tam 2,95 faiz istedi.tefeci olmuş bunlar artık,banka olmaktan çıkmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle