Dökme zeytinyağı ihracatında kısıtlamanın kaldırılması sektörde olumlu karşılandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mart ayında dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın kaldırılması sektör temsilcilerince memnuniyetle karşılandı.

Dökme zeytinyağı ihracatında kısıtlamanın kaldırılması sektörde olumlu karşılandı
Dökme zeytinyağı ihracatında kısıtlamanın kaldırılması sektörde olumlu karşılandı
GİRİŞ 25.07.2022 21:35 GÜNCELLEME 25.07.2022 21:35
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

13 milyonun üzerinde ağaç varlığı ile Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan Edremit Körfezi'nde sektör bileşenleri, 5 kilogramın üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasını hem üretici hem de tüccarlar açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, AA muhabirine, yasağın kaldırılmasının ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi.

Tan, kısıtlamaya gerek olmadığını ve Türkiye'nin elinde yeterince zeytinyağı stoku bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bu yasağın kaldırılması elimizdeki stoku eritir. Durduk yerde böyle bir fırtına vardı, bu fırtına dindi. Şimdi gemimiz doğru yolunda. İnşallah önümüzdeki yıl hem ülkemiz açısından hem de zeytin üreticisi açısından çok verimli bir yıl olur rekora gidebiliriz."

Edremit Körfezi Zeytin Zeytinyağı Üreticileri Dernekleri Federasyonu (EKZZÜF) Başkanı Mehmet Hakkı Semerci de dökme zeytinyağı ihracatının kaldırılmasının Türkiye piyasalarını dünya piyasalarına taşıyacağını kaydetti.

Semerci, ürünün sadece pakete mahkum bırakılması durumunda piyasada arz fazlası oluşacağını vurgulayarak, "Dökme ihracatı serbest bırakmakla Türkiye'yi bir anda dünya piyasalarına taşımış oluyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sektöre olumlu etki yapacaktır"

Birçok ülkeye zeytinyağı ihracatı yapan Ayvalık'ın köklü firmalarından birinin yönetim kurulu başkanı olan Mustafa Kürlek, ihracatla Türkiye'ye döviz girdisi sağlayacakları için durumun ekonomiye de olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Hasat döneminde zeytinin rekoltesini yüksek beklediklerini anlatan Kürlek, "Bu yüzden de zeytinyağında ihracat yasağının kaldırılması sektöre olumlu bir etki yapacaktır. Fazla üretilen zeytinyağı yurt dışına ihraç edilmiş olacak ve karşılığında ekonomik kazanç olacaktır." dedi.

Ayvalık ile Gömeç Ziraat Odası Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Hasan Baysal da yasağın kaldırılmasının hem ihracatta hem de iç tüketimde sorunları ortadan kaldıracağını belirtti.

Baysal, zeytinyağındaki ihracat yasağının kaldırılmasıyla, zeytin üreticisinin de ürünlerini de daha iyi fiyatlarla ihracatçıya satabilmesinin önünün açıldığını söyledi.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yiyecek türünde kısıtlama olmalı iç piyasa bu kadar pahalanmasınnn
    Cevapla
  • Ali Can Yücel 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizden litre fiyatını 30 liradan alan yunan firmaları asyada bizim yağlarımızı 250 ml lik şişelerde 40 dolar civarı yunan markası ile satıyor yani litresi 160 dolara artık yeter markalaşın ve kaliteli olun. İhracat getirisi ton bazında satınca yok gibi bir şey
    Cevapla
  • ahir zaman ümmeti.. 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen çok doğru. yahudi uyanık geçiniyor. senden ton olarak alıp kendisi tekrar ambalajlayip sonra birde kendi marka etiketi yapıştırıp afrika ve asya ya pazarlıyor.
    Cevapla
  • hüseyin yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Üreticinin çiftçinin derdide bu fırsatın gelmesiydi şimdi hepsi dışarı satacak iç piyasa şimdi sıkıntıda işte öncelik iç piyasa olmalı üretim fazlası dış piyasaya gitmeli 3-5 kuruş fazla kazanmak için çiftçi ler stokcular vurguncular vs vs vs vs
    Cevapla
  • İsm@il 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam diyorkı yasagın kalkması elımıDekı stogu erıtır madem elinizde stok fazlası var neden senın vatandasın en kalıtesız zeytın yagını 250tlden alıyor sur pıyasaya ucuzlasın sende surumden kazan bu kadar insan gecım derdıne düşmesın zeytıncıler stokumuz var dıyorsa tahılcıların elındekı stok ne kadar acaba her seyı bahane edip fıyat patlatanlar
    Cevapla
  • İsm@il 1 yıl önce Şikayet Et
    he dısarıya 80tl bıze 270 tl tabı memnun kalırlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle