Restoranlar dönüşmezse birçoğu kepenk indirir!

Türkiye'de artan gıda, sigorta ve elektrik fiyatları yeme-içme sektörünü çıkmaza soktu. Sektörün ileri gelenlerine göre restoranlar çağa uygun dönüşemezse yüzde 50'si batabilir.

GİRİŞ 25.07.2022 10:40 GÜNCELLEME 25.07.2022 10:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yeme-içme sektöründe bir dönüşümün olmaması halinde faturasının ağır olacağı belirtiliyor. Artan maliyetlerden dolayı günü bile kurtarmakta zorlanan restoranlar günümüzün gerektirdiği gibi vizyonlarını belirlemezse birçoğu kapanabilir.

Yakın zamanda restoranların yaklaşık yarısı bir daha açılmamak üzere kepenk indirme tehlikesiyle karşı karşıya.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik kriz özellikle orta sınıfı vururken, eriyen alım gücü dışarıda yeme içme alışkanlıklarından alışverişlere tüm alışkanlıkları değiştirmeye başladı. Son dönemlerde ünlü tatil bölgelerinden gelen adisyonlarla gündeme gelen sektörün bir değişimin eşiğinde olduğunu kaydeden Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Artan fahiş fiyatlardan TÜRES olarak biz de rahatsızız. Sektörümüzün ne yazık ki bir denetim mekanizması yok. Başıboş bir sektör, dolayısıyla bu zamları ve haksız rekabet ortamını görüyoruz. Konuyu ilerleyen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşeceğiz. Restoran sektöründe vizyon ve misyonun değişmesi gerek. Yoksa sektörün yüzde 50'si kepenk kapatacak. Restoranlar ne yazık ki ya çok pahalı olacak ya da kapanacak. Artık daha iyi kalitede, daha iyi servisle ama biraz pahalı hizmet veren restoranlar ayakta kalacak” dedi.

ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ YERLERİN MÜŞTERİSİ ARTMALI 

Bazı orta ölçekli restoranlarda en üst seviyeden fiyatlandırma yapıldığını aktaran Bingöl, “Bir fiyat standardı getirilemez. Malzeme, kira, çalışan, marka hepsi değişkenlik arz ediyor. Orta ölçekli işletmeler için müşteri artıracak tedbirleri konuşacağız” diye konuştu.

MALİYET YÜKSEK, VATANDAŞ YATIRIM YAPMIYOR 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, maliyetlerin arttığına ve orta ölçekli işletmelerin özellikle enerjide desteğe ihtiyaç duyduğuna işaret etti. Palandöken, “Küçük esnafla ilgili çalışma yapıyoruz. Kiralar çok yüksek. Devlet ev kiralarını yüzde 25'le regüle ediyor. Bunun orta ve küçük ölçekli işletmelere de uygulanması lazım. Girdi maliyetleri çok yüksek olduğu için vatandaş eskisi gibi yeme-içme sektörüne girmiyor. Büyük restoranlarda da bu sıkıntı var ama küçükler ciddi sıkıntıya giriyorlar” dedi.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 6
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Doların fiyatı beni ilgilendirmez diyene gitsin,gördünmü develüasyon nelere sebep oldu.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlar zaten biliyor da işlerine gelmiyor inatlarından.
    Cevapla
  • ismail. 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir şey olmaz bizim millette bu aşağılık kompleksi özenti olduktan sonra daha çok düdüklemiriz. Hani bir espiri var ya. ( yalan paralı olsa gene söylermisin diye ) bizim millet kredi çeker gene gider o pahalı şatafatlı restoranlara hava atmak için.
    Cevapla
  • AkGenç 1 yıl önce Şikayet Et
    sadece 1 çorbanın 35 tl olduğu bir piysada batmaları çok normal. Sadece onlar değil birçok sektörde batanlar çok olacak. Ve bizde beter olun diyeceğiz. Çünkü ticaret ahlakı denen bişey kalmadı. Herkesin gözü paradan başka bişey görmemeye başladı. Millet mutfağını kıy kanaat geçindirmeye çalışırken onlar aç gözlülük yapıp herşeyi 3-5 kayına satıyorlar. Ne yapalım aç gözlülüklerinden dolayı batmalarına üzülelimmi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz uygun fiyat yapmalılar
    Cevapla
  • irfan 69 1 yıl önce Şikayet Et
    2 kişi minimum 300 buda bizim halkın gelir düzeyine göre çoğunluğuna fazla geliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle