Rusya'dan Google'a rekor ceza

Google’ın Rusya’daki iştiraki mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle geçtiğimiz haftalarda iflas süreci başlatmıştı. Rusya, şirketin iflas süreci devam ederken Google'ye 365 milyon dolar para cezası verildiğini açıkladı.

Rusya'dan Google'a rekor ceza
Rusya'dan Google'a rekor ceza
GİRİŞ 19.07.2022 10:01 GÜNCELLEME 19.07.2022 10:10

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra karşı karşıya kaldığı ağır ekonomik yaptırımlar nedeniyle uluslararası şirketlere savaş açmış durumda. Son olarak Rusya Google'a ülke yasalarına aykırı videoların YouTube'dan silinmemesi nedeniyle 365 milyon dolar (21,1 milyar ruble) para cezası verdi.

Rusya'nın iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, YouTube'un "aşırılığı ve terörizmi teşvik eden" videoları ve Ukrayna'daki savaş hakkında yanlış olduğu varsayılan bilgileri içeren "yasaklanmış içeriği" kaldırma talimatlarına uymadığını belirtti.

Mart ayında Roskomnadzor, "yasadışı" YouTube videolarını kaldırmadığı için Google'ın Rusya'da yıllık gelirinin yüzde 20'sine tekabül eden para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtmişti. 365 milyon dolar, Google'ın ülkedeki yıllık cirosunun büyük bir kısmına denk geliyor. Ancak Google'ın para cezasını ödeyip ödemeyeceği henüz belli değil. 

Google , hükümet yetkililerinin ülkedeki varlıklarına el koyduğunu ve şubeyi çalışır durumda tutmanın “savunulmaz” olacağını belirterek Mayıs ayında Rusya operasyonlarını durdurma planlarını açıklamıştı. Ardından Google’ın Rusya’daki iştiraki mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle geçtiğimiz haftalarda iflas başvurusunda bulunmuştu. Geçen yılın Aralık ayında Rusya, yasaklı içeriği silmediği için Google'a 100 milyon dolar daha para cezası vermişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Google'a karşı yaptırımlar ülkede artırıldı. Bunun üzerine diğer birçok teknoloji şirketi gibi Google da Rus müşterileri için çeşitli hizmetlerini sonlandırdı. Ayrıca Google Rusya hükümeti tarafından desteklenen medya kuruluşlarına ait YouTube hesaplarına erişimi engelledi.

KAYNAK: REUTERS
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar