Bakan Vedat Bilgin'den mesai saatleri açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İnsanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz." dedi.

GİRİŞ 18.07.2022 15:39 GÜNCELLEME 18.07.2022 15:39
Bu Habere 234 Yorum Yapılmış

İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen "Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma" konulu panele katılan Bilgin, çalışma hayatı mevzuatının, toplumun değişim hızına bağlı olarak değiştirilmesi, bu konularda yenilik yapılması gerektiğini belirtti.

"Saatler kolumuza 8-5 mesaisi düzenlemek için gelmiştir. Daha önceleri daha da kötüydü. 10 saat" diyen Bilgin, 1 Mayıs'ın ortaya çıkışının altında da uzun mesai saatlerinin bulunduğunu söyledi.

Bakan Vedat Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır."

"Güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor"

Bilgin, çalışma hayatında yaşanan değişimlerin birtakım sorunları da ortaya çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:

"Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor. Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis'e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da değişimi açıklamaya yeterli değil. Aynı mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı verme anlayışı ve geleneğinin de aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz."

"İş kazalarına karşı sıfır tolerans"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemli olduğunu dile getirerek, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerini ifade etti.

İş kazalarına karşı çalışanları korumanın en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Bilgin, "Burada herhangi bir tolerans yok. Sıfır tolerans. Kaza önlenebilir bir şeydir. Bunu önlemek mecburiyetindeyiz." diye konuştu.

Programa, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Vekili Muhittin Bilge, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları katıldı.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 234
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Eczanelerde, gözlükçülerde, marketlerde vb. yerlerde sabah 8.00, akşam 19.00' a kadar insanımızı çalıştırıyorlar ve mesai nedir vermiyorlar. yani oralarda çalışanları işverenler köle gibi kullanıyorlar. Devletimiz buna neden çözüm üretmez, anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getiriyorlar ve askeri ücret veriyorlar. bu kadar çalışmanın bedeli askeri ücret olmamalı. ayrıca senelik izinleri bile yok. zengin askeri ücretliyi köle gibi kullanıyor.
    Cevapla
  • Bi haber 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabah 5 te servise bin 7 de işe başla akşam 6 da bırak 7 de evdesin. Nerde bu sabah 8 akşam 5
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamudaysan vatandaş, özeldeysen mültecisin, birinde hak verilmiş, birinde hak mahkemeye çıkıyor, tabi işsiz kalmak istiyorsan git ver, sonra çıban başısın mimlenmişsin, arada iş bul, bulsanda hak yiyen başka bir yer daha, insanlar özelde eytyi bu yüzden istiyor, hiç olmasa emekli maaşıyla beraber ücretim artsın istiyor.
    Cevapla
  • Misafir 34 1 yıl önce Şikayet Et
    Birçok iş yerinde haftada 60 saat çalışıyor.askari üçret saat başı olarak hesaplanmalı tüm dünyada saatlk olarak hesplanıyo .
    Cevapla
  • TüremişEYT 1 yıl önce Şikayet Et
    noterliklerin berbat ettiniz hiçbir ciddiyeti kalmadı hakir görmüyorum marketlerdeki raf görevlileri daha iyi imkanlara sahip hiçbir resmiyeti kalmadı ellerinden gelse hastane postane işleri tüm işleri yükleyecekler personelin haali nedir soran yok en küçük hatanın dönüşü yok cebimizden ödüyoruz aldığımız üç kuruş yaş geçik gidemiyoruz biyere gitsek almıyolar yaştan velhasıl noter personellerinin özlük haklarını maaşlarını düzenleyin personellerle bi konuşup sorunlarını bi öğrenin derim biz geldik gidiyoruz belki gelenler kurtarır ayrıca mesleğe gelende yok kimseyede tavsiye etmiyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle