Gurbetçiler kuyumculara akın etti: Euro bozdurup altın aldılar

Aksaray’da dünyanın çeşitli ülkelerinden memleketlerine gelen gurbetçiler döviz piyasasındaki hareketlilik nedeniyle altına yöneldi. Kuyumcu Mustafa Aslan, "Her yıl altın euro’ya karşı daha fazla prim yaptı" dedi.

Gurbetçiler kuyumculara akın etti: Euro bozdurup altın aldılar
Gurbetçiler kuyumculara akın etti: Euro bozdurup altın aldılar
GİRİŞ 16.07.2022 19:13 GÜNCELLEME 27.01.2024 17:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Aksaray’da geçen hafta gurbetçilerin yoğunlukla başlattığı sıla-i rahimin ardından kentin döviz piyasasında hareketlilik yaşandı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden memleketlerine gelen gurbetçiler hem tatil yapmak hem de yatırım yapmak için dolar ve euro bazındaki dövizlerini bozdurmaya başladı. Kapalı Çarşı'daki döviz ve kuyumcu esnafları gurbetçilerin gelmesiyle birlikte yoğun mesai harcarken, FED’in belirlediği faiz oranları gurbetçiyi döviz bozdurduktan sonra altın yatırımına yöneltti. Döviz işletmecileri doların Euro’ya karşı bir nebze daha değer kazandığını belirtirken, kuyumcular geçen yıl 80 Euro değerinde olan çeyrek altının bu yıl 92 Euro değerinde olduğunu belirtti.

Döviz kurlarındaki etkileşimin devam edeceğini düşünen ve hareketliliğin olduğunu anlatan Döviz İşletmecisi Ramazan Çetin, “Aksaray’ımızın en büyük şanslarından birisi de gurbetçi kardeşlerimizdir. Aksaray’ı o yönde şanslı iller arasında sayıyoruz. Tabi gurbetçinin gelmesiyle Aksaray’da hareketlilik başladı. Hareketliliğin yanında şu aralar stabil devam ediyor. Şu anda dolar ve euro paritesine bağlı olarak doların biraz daha değer kazandığını görüyoruz. Onun getirdiği dezavantajlarda euro’ya ters tepki veriyor. Şu anlık euro biraz gevşemektedir. Ama dolar önümüzdeki günlerde FED’in döviz artırımından dolayı dolar paritesi dolar ve euro’yu eşitlemiş durumda, faiz artırımı bekleniyor. Piyasanın satın almasına bakacağız. Önümüzdeki günlerde tekrar hareketliliklerin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Döviz hareketliliğinin altın piyasasına olumlu yönde yansıdığını belirten kuyumcu Mustafa Aslan, “Şimdi altına olumlu yönde yansıdı. Çünkü altın tüm para birimleri ile birlikte euro’ya karşı da değer kazandırıyor. Örneğin geçen yıl 80 euro olan bir çeyrek altın bu yıl 92 euro oldu. Yani her yıl altın euro’ya karşı daha fazla prim yaptı. O sebepten dolayı gurbetçi arkadaşlarımız euro yerine altını tercih etti. Ağırlıklı olarak ziynet ve 22 ayar işçiliksiz bilezik tarzı ürünleri tercih ediyorlar. Onu da daha çok tabi sezonun sonuna doğru yani paraları kaldığı zaman değerlendirmeyi düşünüyorlar. Yani bize olan talepleri 8. aya doğru gurbetçilerin dönüşleriyle birlikte artıyor” diye konuştu.

Gurbetten geldiği memleketinde hem alışveriş hem de altın yatırımı yaptığını anlatan Seyhan Taş (41), “Hollanda’dan geliyorum. 6 hafta kadar bir tatil izni yapacağım. Gelip burada bol bol harcama yapıyoruz. Vallahi şuan döviz bizim açımızdan iyidir. Yükselişte tabi ki bizde elimizden geldiğince harcıyoruz. Bozuyoruz, yatırım tabi ki biraz daha altından yanadır. Hanımlar biraz daha altına düşkün olduğu için fazlalık tercih altın oluyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 1
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    bir de satar iken yariya aliyorlar bazi altinlari o zaman kar mi anlar bazilari o kazigi yedim ben el emek isleme su bu diye yariya aldilar altin alsa cok ulkeye girer iken nerden buldun denir bankaya koyamk gerek koyumcuya asla guvenmem ben
    Cevapla