Gümüşte büyük hüsran! 2 yılın en düşük seviyesinde

Dolar endeksinin 20 yılın zirvesine çıkması gümüş yatırımcısını hüsrana uğrattı. Son bir ayda yüzde 13.6 gerileyen fiyatların 1 yıllık kaybı yüzde 26.56 oldu.

Gümüşte büyük hüsran! 2 yılın en  düşük seviyesinde
Gümüşte büyük hüsran! 2 yılın en düşük seviyesinde
GİRİŞ 08.07.2022 09:46 GÜNCELLEME 08.07.2022 11:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ons gümüş küresel piyasalarda yaşanan çok güçlü satış dalgasıyla büyük bir baskı altına girdi. ABD dolar endeksinin çok güçlenmesi ve piyasalarda resesyon başlayacağına dair korkular bu hafta fiyatları 19 doların altına çıktı.

SON 1 AYDA YÜZDE 13.6 DÜŞTÜ

ABD dolar endeksinin son yirmi yılın zirvesine çıkması gümüş piyasalarında hüsran yarattı. Bu hafta önce psikolojik 20 dolar barajını aşağı doğru kıran ons gümüş, satışların hızlanmasıyla bir anda kendini 19 doların altında buldu. Şu sıralar 19 doların biraz üzerinde hareket eden kıymetli metal, son 2 yılın en düşük seviyelerine geri çekilmiş oldu. Son bir ayda yüzde 13.6 gerileyen fiyatların 1 yıllık kaybı yüzde 26.56 oldu. Gümüş piyasaları ekonomik görünümdeki bozulmayı karşı çok hassas. Gümüş, endüstriyel kullanımının yoğun olması nedeniyle, bir resesyon tehdidi ortaya çıktığında negatif etkilenen ilk yatırım varlıklarından biri oluyor. ABD dolar endeksinin güç kazanması doları güvenli liman yaparken, normal koşullarda ekonomik daralmaların yaşandığı bir dönemde değerli metallerin değer kazanması beklentisine karşın ons gümüşün performansı giderek zayıfl ıyor. Ons gümüşün düşüş trendini değiştirebilmesi için dirençli ve kalıcı yukarı yönlü hareketlere ihtiyacı var.

ONS BAŞINA 17 DOLAR RADARA GİREBİLİR

Piyasalarda yaşanan enflasyon korkusu merkez bankalarını bir resesyonu tetikleme pahasına faiz oranlarını daha da artırma durumunda bırakırsa ABD dolar endeksi daha da güçlenebilir. Bunun gerçekleşmesi halinde gümüşte destek bölgeleri olarak 19 doların altında ilk olarak 18.60 dolar seviyesi izlenecek. Buranın aşağı yönlü kırılması, FXStreet.com tarafından yapılan analize fiyatları 17 doların da altına sürükleyebilir ve Haziran 2020’nin en düşük seviyesi olan 16.95 dolar radara girebilir. Fiyat görünümünün düzelmesi için 22 doların yeniden aşılması gerekiyor fakat uzmanlara göre bu yakın tarihte olası gözükmüyor.

ARZIN ARTMASI DA FİYATI BASKILIYOR

Merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikalarının yanında arzın artması da fiyatları etkileyen bir diğer unsur. Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, gümüş arzı talepten çok daha hızlı bir oranda toparlandı ve arzdaki en büyük artış Latin Amerika’dan geldi. Bu büyük ölçüde, büyük gümüş üreticilerinden Peru ve Meksika gibi ülkelerdeki COVID-19 kısıtlamalarının dünyanın geri kalanından çok daha erken kaldırılmasından kaynaklanıyor. 2021’de bakır madenciliği operasyonlarından yan ürün olarak gümüş üretimi yaklaşık yüzde 9 artarken, birincil gümüş üretimi yaklaşık yüzde 2 arttı. Bununa karşın gümüş takı talebi COVID-19 salgınlarının ardından bir dizi mağazanın kapanması nedeniyle büyük tüketicilerde geriledi.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Ayşenur 1 yıl önce Şikayet Et
    Memiş beyin yüzünden düştü ama 3 yıl sonra kazandıracak. Üretim artarsa gümüş artar. Alacan 10 yıl bekleyeceksen gümüş yarar. Arsaya yatır daha fazla getirir. Gümüş 2019 yılılında 3 Tl idi şimdi 10 Tl.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gümüş sabır işidir Sabresene büyük ödül verir
    Cevapla