Çin'i bitirmek için 600 milyar dolarlık plan! Proje Türkiye'den geçiyor...

En büyük 7 ekonomiye sahip ülke, Pekin yönetiminin Türkiye'den de geçen Kuşak-Yol projesine karşı hamle yapmaya hazırlanıyor. Biden, planla ilgili "Yardım ya da sadaka değil" dedi.

GİRİŞ 27.06.2022 14:23 GÜNCELLEME 27.06.2022 14:36
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

G7 liderleri Almanya'da bir araya geldi. Dünyanın en büyük 7 ekonomisini buluşturan kritik toplantı, 3 gün boyunca sürecek.

BİDEN: HERKES İÇİN GETİRİ SAĞLAYACAK

 

Tarihi İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Çin’in önderliğini yaptığı "Kuşak ve Yol Projesi" 2013'te kamuoyuyla paylaşıldı.

Projenin duyurulduğu günden itibaren ABD'nin karşı çıktığı Türkiye'den de geçen Çin'in Kuşak ve Yol planına karşı G7 liderleri 600 milyar dolarlık fon hazırladı. ABD Başkanı Joe Biden, planın herkes için getiri sağlayacağını söyledi.

Çin'in trilyon dolarlık söz konusu altyapı girişimi, planın uygulandığı ülkelerin borcunu artırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor. BBC'nin haberine göre, Biden, "Net olmak istiyorum. Bu yardım ya da sadaka değil. Herkes için getiri sağlayacak bir yatırım." ifadelerini kullandı. Plan, Biden'a göre, ülkelerin "demokrasilerle ortaklık kurmanın somut faydalarını görmelerini" sağlayacak.

KUŞAK-YOL PROJESİ VE TÜRKİYE 
Günümüzde bir yıl içinde Çin’den Avrupa’ya gönderilen 10 milyon konteynırın yüzde 96’sı denizyolu, yüzde 4’ü ise Kuzey Koridoru olarak adlandırılan Trans-Sibirya demiryolu hattı üzerinden gitmektedir. Orta Koridor Kuzey Koridoru ile karşılaştırıldığında 2 bin kilometre daha kısa, daha ucuz, iklim koşulları bakımından daha elverişli. Bu sayede deniz yoluna kıyasla ulaşım süresini üçte bir oranda azaltarak ürünlerin hedeflerine 15 gün daha önce varmasını sağlayacak.

Türkiye şimdiye kadar coğrafya kitaplarında okuttuğu ama bir türlü kullanamadığı coğrafi konum avantajını fırsata çevirmek ve bu koridoru tamamlamak için Çanakkale boğazı köprüsü, 3 Katlı Tüp Geçit Projesi, Filyos, Çandarlı ve Mersin limanları inşası ve Edirne-Kars hızlı tren ve bağlantıları demiryolu projesine yönelik çalışmaları, 2015 yılında Çin ile imzaladığı mutabakat çerçevesinde devam ettiriyor.


ABD VE BRÜKSEL'İN AKTARACAĞI MİKTAR

Bu kapsamda, orta ve düşük gelirli ülkelerde altyapı projelerinin finanse edilmesi hedefleniyor. Gelecek 5 yıl içinde 600 milyar doların, G7 ülkelerinden toplanması bekleniyor.

ABD, hibeler, federal fonlar ve özel yatırım yoluyla 200 milyar dolarlık yardım taahhüt etti. Avrupa Birliği (AB) ise 300 milyar euroluk tutar açıkladı.

İKLİM, SAĞLIK, DİJİTAL ALTYAPI

G7 ülkelerinin Çin'e karşı girişimi, "iklim değişikliğiyle mücadele, küresel sağlığı iyileştirme, cinsiyet eşitliğini sağlama ve dijital altyapı oluşturmaya" yönelik olacak.

Buna göre plan kapsamında öne çıkan adımlardan bazıları, Angola'da güneş enerjisiyle ilgili proje, Senegal'de aşı üretim tesisi ve Singapur'u Mısır ve Afrika Boynuzu üzerinden Fransa'ya bağlayan 1609 kilometrelik denizaltı telekomünikasyon kablosunu içeriyor.

ÇİN'İN KUŞAK VE YOL PROJESİNE KARŞI BİR ARAYA GELDİLER

Aynı zamanda plan, Pekin yönetiminin iddialı Kuşak ve Yol Girişimi'ne karşı koymanın bir yolu olarak sunuldu. Kuşak ve Yol, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından başlatıldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ilk olarak geçen yıl İngiltere'de düzenlenen G7 Zirvesi'nde açıklanan projenin amacının "gelişmekte olan dünyadaki ortaklara bir seçenekleri olduğunu göstermek" olduğunu söyledi.

AB'NİN 'KÜRESEL GEÇİT' STRATEJİSİ

Geçtiğimiz yıl, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında AB'nin "Küresel Geçit" adlı stratejisini tanıtan von der Leyen, "Küresel Geçit, AB'nin dünya çapında altyapıyı geliştirmeye yönelik yatırım planı ve yol haritasıdır." demişti.

Von der Leyen, "Küresel Geçit, 2027 yılına kadar 300 milyar euroyu harekete geçirecek. Küresel Geçit, dünya çapında yeşil ve dijital dönüşüm önceliklerini desteklemek için yatırım yapacak." diye konuşmuştu.

AA'nın aktardığına göre, Çin'in Kuşak ve Yol projesi, katılımcı ülkeler arasında ulaşım altyapısını geliştirmek ve ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor.

Proje kapsamında demir, kara ve dijital bağlantılar, köprüler, petrol ve doğalgaz boru hatları, lojistik üsler, enerji santralleri, hava alanları ve limanlar gibi büyük tesislere yatırımlar yapılıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 60
  • Gonder 1 yıl önce Şikayet Et
    Çini bitirmek kolay mı adamlar kendi kendilerine bir dünya zaten olmuslar dikkat etsinler çin hepsini bitirmesin
    Cevapla
  • Malatya 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu proje Türkiye’ye bir faydası olmayacak siyonizme hizmet demek istemiş ama kimse anlamamış bu güzergahın bekçiliğini yapacak ülke Türkiye bekçilik parası verilecek
    Cevapla
  • Xmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanayimizi bitirir Musul kerkük bizim alalım maliyeler uzuclasin dünya buz satalim
    Cevapla
  • Kalkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Karşılık sız paraları bas bas Leyla ya rengi yeşil adı dolar olsun hangi devlet bunu yapıp süper güç ayakları yapıyor bilen varmı?
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Yol kesen EŞkiyalar bir araya geldi Boşuna uğraşmayın önce birbirinizi ISIRACAKSINıZ
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada Rönesans Holding, Limak Grubu, ENKA Inşaat, Tekfen Inşaat, Içtaş Inşaat, Kiptaş Inşaat ..vesaire .... gibi Türk inşaat Şirketleri ve çalışanları bu 600 Milyar Dolarlık Dev inşaat projelerinden faydalanır!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle