Piyasalara BDDK etkisi! Dolar kaç TL oldu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlara ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Açıklama sonrası düşüşe geçen dolar serbest piyasada liradan, Avro ise 17,459 liradan işlem görüyor.

GİRİŞ 27.06.2022 15:08 GÜNCELLEME 27.06.2022 15:14
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cuma günü açıkladığı kredi kullandırımı kararına ilişkin, "Bağımsız denetime tabi bir şirket olması, şirketin yabancı para (YP) nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması... Herhangi bir şirketin karar kapsamına girebilmesi söz konusu 3 şartın hepsinin birden sağlanması gerekmektedir" açıklamasını yaptı.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN PİYASAYA YENİ MESAJ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlara ilişkin, yeni bir açıklama yaptı. "Bu tedbirler hem Türkiye Ekonomi Modelimiz çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımımızı hem de finansal istikrarı destekler niteliktedir. Tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte ve eşgüdüm halinde birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

'KARAR FİNANSAL İSTİKRARI DESTEKLER NİTELİKTE'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Son dönemde, BDDK tarafından alınan; yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki yurt içi yerleşik kişilere kullandırılacak ticari nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı getirilmesi, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranının farklılaştırılması, 15 milyon TL üzerinde döviz varlığı bulunan ve yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’u aşan bağımsız denetime tabi reel sektör şirketleri için TL cinsinden yeni nakdi ticari krediye erişimlerinin sınırlandırılması kararları, 9 Haziran'da attığımız adımların bir devamıdır. Kredi piyasası gelişmelerine yönelik alınan bu tedbirler hem Türkiye Ekonomi Modelimiz çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımımızı hem de finansal istikrarı destekler niteliktedir. Tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte ve eşgüdüm halinde birbirini tamamlayıcı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecektir" denildi.

DOLAR KAÇ TL OLDU?

İstanbul serbest piyasada dolar 16,3280 liradan, avro 17,1960 liradan haftaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen açıklama sonrası dolar düşüşe geçti. Serbest piyasada dolar 1652 liradan, Avro ise 17,459 liradan işlem görüyor.

Cuma günü, doların satış fiyatı 17,3700 lira, avronun satış fiyatı ise 18,3120 lira olmuştu.

2 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Geçtiğimiz akşam Dolar/TL, saat 20.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 3,5 azalışla 16,7460'tan işlem gördü. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 3,3 düşüşle 17,6660'tan, sterlin/TL yüzde 3,5 değer kaybıyla 20,5510'dan alıcı buldu. Dolar endeksi, dünkü kapanış seviyesinin yüzde 0,2 altında 104,2'den işlem görürken, avro/dolar paritesi yüzde 0,2 artışla 1,0545 seviyesinde hareket etti. 

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 115
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Elveda dolar dolara Fatiha Bundan sonra seyredin bakalım el mi yaman beymi yaman
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Benzin neden düşmüyor , biri söylesin lütfen
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Vadeli döviz hesablarınada (sabit kur hariç)vergi getirin olsun bitsin
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Birligi gibi ihracat,İthalat Dışı Dolara, Dövize Vergi getirilmeden Dövizin Yükselişi durmaz.
    Cevapla
  • ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çatlayın patlayın Batının piyonları... doları durdurdular.... Allah sizi hiç sevindirmesin hep böyle kahrolun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle