Kurbanlıklar pazara indi sıkı pazarlıklar başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Düzce’de kurbanlıklar pazara indi. kurban pazarında sıkı pazarlıklar başladı.

Kurbanlıklar pazara indi sıkı pazarlıklar başladı
Kurbanlıklar pazara indi sıkı pazarlıklar başladı
GİRİŞ 25.06.2022 23:37 GÜNCELLEME 26.06.2022 01:34
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı'na 15 gün kala Düzce’de kurban pazarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Kurbanlıklarını pazara getirerek alıcı bekleyenler kurbanlıklarını pazara getirerek alıcılarını beklemeye başladı. Büyükbaş hayvanların alıcısını beklediği kurban pazarında, bayramda kurban kesmek isteyenlerin beğenisine sunuluyor. Ancak geçen yıla göre yüzde 50 artış yaşanan kurbanlık fiyatları alıcıların bütçesini zorluyor.

Büyük hareketliliğin yaşandığı kurban pazarında gelenek haline gelen sıkı pazarlıklarda yapılıyor. Pandemi sürecinde yasak olan el ele tutularak yapılan pazarlıklar normalleşme ile birlikte bu bayramda yapılıyor. Alıcılar ile satıcıların sıkı pazarlığında aracı olanların verdiği fiyatları zaman zaman beğenmeyen kurban satıcıları arasında küçük çaplı gerilimlerin yaşanmasına da neden olurken fiyatlar konusunda hem alıcılar hem de satıcılar zorluk yaşıyor.

Hisse fiyatları cep yakıyor

Kurbanlık almak için pazara gelen Halil Basmacıoğlu; “Biz arkadaşlarla almak için kurbana bakıyoruz. Çok Pahalı. Piyasalar çok yüksek olduğu için alamıyoruz. İnekler hisse başı 400 TL’den başlıyor, düveler 500 T’ye çıkıyor. Eski para ile 5 milyar-6 milyar ile 8 milyara kadar çıkıyor. Vatandaşın almaya ekonomisi yetmiyor” dedi.

“Kurbanlık satışlarında geçen yıla göre düşüş var”

Kurbanlıklarını satmaya pazara getiren Yahya Çizmeci ise “Biz satıcıyız. İlk haftalarda durgundu ancak son haftalarda açılmaya başladı. Millet pazara inmeye başladı. Bir danam 700 kilogram civarında Biz buna 38 bin TL istiyoruz. Fiyatlar alıcılara yüksek geliyor ama maliyetler yüksek. Akaryakıt, yem pahalı o yüzden bizde ucuza veremiyoruz. O nedenle piyasa hep yukarı gidiyor. Geçen yıllara göre düşüş var. Geçen yıl maliyetler düşüktü. Bu sene maliyetler yüksek olduğu için alım gücü yok. Yem 350 TL oldu, 400 TL’ye dayanmaya başladı. Bu şartlarda ben hayvanlarımı nasıl ucuza vereyim. Buradaki hayvanlarımın eti 6 bin TL’den aşağı değil. Asgari ücret 4 bin 250 TL, et 6 bin TL. insanlar alamaz ki. Allah yardımcıları olsun” diye konuştu.

“Bırakıp kaçtı”

Yapılan sıkı pazarlıklarda istediği fiyattan kurbanına alıcı bulamayan Mehmet Köprülü ise, alıcıların istedikleri fiyatları yüksek bulduğu için kaçtığını belirterek şunları söyledi:

“Biz kurbanımıza 55 bin TL istedik. Alıcı ise 46 bin TL verdi. Aracılarda 53 bin TL dedi. İnmeyince alıcı kaçtı. Kurbanlık fiyatları ucuz. Çünkü yem fiyatları pahalı. Yemi, silajı, samanı var. Samanın tonunu 2 bin 500 TL’ye alıyoruz. Hayvan fiyatları da pahalı. Kiloya vurduğunda 6 bin TL’ye geliyor. Alıcılarda şikayetçi bu durumdan. Hayat pahalılığı çok. 1 Litre mazot 30 TL’yse her şeye zaman geliyor. Her Allah’ın günü zam geliyor. Gelen zamlarda kurban fiyatlarını etkiliyor. Geçen sene bir dana 15 bin TL’ydi. Bu sene 30 bin TL oldu. Yarı yarıya üstüne zam gelmiş. Çünkü yem çok pahalı. Bir hayvan günde 12 Kilogram yem yiyor. O sebeple kurban fiyatları çok pahalı.”

Kurban pazarının ilk haftaları olması nedeniyle yaşanan alışverişlerde yaşanan durgunluğun gelecek günlerde hareketlenmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Musluman 1 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatçı kurbancilar.devlet her desteği veriyor ama hala agliyorsunuz yuksek fiyat bekliyorsunuz. Yaziklar olsun firsatcilara
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim tüccarlar son yıllarda malesef nedense dini bayramları ayları ticaret menfaatciliği olarak görmeye ve uygulamaya başladılar münafıklık ibareleri çoğaldı toplum bozuluyor mübarek ramazanda bolluk olurdu yardımlaşma artardı nerde o eski günler şimdi bakıyorsun ramazanda zamlar katlanıyor kurban yine öyle zaten hacca gitmek artık hayal olacak galiba söylenenler ve gerçekler tamamen zıt birşeyi unutmayalım osmanlı çadırlarda kuruldu ama saraylarda yıkıldı biraz halkın arasına girsinler gerçekleri görsünler emeklisi memuru işcisi hangisi memnun tayyib bey şakşakcılardan sıyrıl pazara in lütfen geç olmadan ülke elden gidiyor bu ülke hepimizin islamın son kalesi başka türkiye yok.
    Cevapla
  • Tokatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi parayla aldıktan sonra (yem saman silaj vs. ) sen nasıl hayvancılık yapıyorsun. Arpa,yonca,yulaf,fiğ,burçak vs ek biç. Bunları kendin yetiştiremiyorsan bırak yapma bu hayvancılığı. Yem pahalıymış, saman pahalıymış. Mazerete bak hele. Tembel herif.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yem pahalandıysa geçen yıl 20 bin olan kurbanı bu yıl 45-50 bine satıyorsunuz sanki zararına satoyorsunuz hadi ordan
    Cevapla
  • Dursun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bayramdan önce küçük baş malın fiyatı 1500,2000 TL kurbanda 4000,8000 TL bayram dan sonra yine eski fiyata düşüyor Bayramdan önce yem fiyatları aynıydı Bayramdan sonra yine aynı Ben yem fiyatları ucuz demiyorum ucuz bişey kalmadı ama burada oynanan cambazlığı söylüyorum yazıktır garibanda et yesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle