Türkiye TUSAŞ ile süper bilgisayar üretiyor

F-16'nın yerini alabilecek milli muharip uçağımızı da geliştiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), süper bilgisayar yatırımlarına devam ediyor.

Türkiye TUSAŞ ile süper bilgisayar üretiyor
Türkiye TUSAŞ ile süper bilgisayar üretiyor
GİRİŞ 22.06.2022 10:55 GÜNCELLEME 22.06.2022 10:55

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), daha önce 20 bin çekirdeğe ulaşan işlemci sayısını 3 buçuk kat artırmayı başardı. Yeni bilgisayar, bu gelişmeyle toplamda 70 bin çekirdeğe ulaştı. Bu sayede geliştirilen süper bilgisayar ile birçok işlemde zamandan tasarruf sağlanacak ve hava araçları için birçok farklı senaryolar kolayca simüle edilebilecek.

Türkiye’nin bağımsız savunma ve havacılık ekosistemi için dünya ölçeğinde projeler geliştiren TUSAŞ, geliştirdiği hava araçlarının tasarımından üretimine kadar tüm süreçlerde büyük başarılara imza atıyor. Yeni geliştirilen süper bilgisayar, birbiri ile bağlantılı binlerce hesaplamanın süresini 4’te 1 oranında azaltacak. Böylece yerli uçaklarımız öngörülen tarihten daha önce kullanıma hazır olabilecek.

Bununla birlikte Türkiye'nin nitelikli personel ihtiyacı bu proje ile daha da artacak. Süper bilgisayarın yönetimini sağlayacak ve verileri analiz edecek olan mühendisler ülkemizin geleceğine yön verecek. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, "Günümüzde fiziki testlerin yerini dijital testler almaya başladı. Sayıları milyonlara varan bu testleri gerçekleştirmek ve verileri analiz etmek için devletimizin büyük destekleri ile havacılık alanında ülkemizi üst seviyeye taşıyacak projelerimizi gerçekleştirmemizi sağlayacak yatırımlarımız devam ediyor. 2023 vizyon hedefleri de gözetilerek bu yatırım ile hava araçlarımızın gökyüzü ile daha kısa sürede buluşturmayı hedefliyoruz. Dünya’nın havacılık alanında kullandığı tüm yeni nesil teknolojileri şirketimize kazandırmaya devam edeceğiz" diyerek projenin öneminden bahsetti.

SÜPER BİLGİSAYAR NEDİR?

Süper bilgisayarlar, on binlerce mikro işlemciye sahiptir. Bu nedenle önemli miktarda veriyi çok hızlı bir şekilde işleyebilirler. Bir süper bilgisayar, saniyede trilyonlarca işlem yapabilme kapasitesi ile klasik bilgisayarlardan çok farklı yapıya sahiptir.

KAYNAK: İHA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar