Son dakika: FED faiz kararını açıkladı! 28 yıl sonra bir ilk

Son dakika haberi: ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıkladı. Fed, en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükseltti. 1994 yılından bu yana görülen en sert faiz artışı kararı oldu.

Son dakika: FED faiz kararını açıkladı! 28 yıl sonra bir ilk
Son dakika: FED faiz kararını açıkladı! 28 yıl sonra bir ilk
GİRİŞ 15.06.2022 21:02 GÜNCELLEME 15.06.2022 21:31
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Pİyasaların büyük bir merakla beklediği FED'in faiz kararı açıklandı. 

FED'TEN FAİZ ARTIRIMI

Amerikan Merkez Bankası (Fed) son yılların en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükseltti.

28 YIL SONRA BİR İLK

1994 yılından beri ilk defa bu kadar yüksek bir faiz artışı gerçekleştiren Fed, yükselen enflasyon ile mücadele etmek için para politikasında sıkılaşmaya gitti.

Piyasa da Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 75 baz puan faiz artışına gitmesini bekliyordu.

FED'in faiz kararı sonrası Dolar ve Altın'da son durumFED'in faiz kararı sonrası Dolar ve Altın'da son durum

Böylece politika faiz oranı yüzde 0,75-1,00 aralığından yüzde 1,50-1,75 seviyesine yükseltildi.

EKONOMİK GÖSTERGELERE İLİŞKİN BEKLENTİLER GÜNCELLENDİ
Metinde, toplam ekonomik aktivitenin ilk çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmış göründüğüne dikkat çekildi. Fed ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelledi. Buna göre mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7'ye çekildi. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 1,7'ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2'den yüzde 1,9'a indirildi. Fed bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkardı. 2023 işsizlik beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 3,9'a yükseltilirken, 2024 beklentisi yarım puanlık artışla yüzde 4,1 olarak kaydedildi. Fed'in dikkate aldığı enflasyon göstergesi PCE enflasyon verisinde bu yıla ilişkin beklentilerde de yukarı yönlü revize gerçekleşti. İlgili veriye ilişkin beklenti bu yıl için yüzde 4,3'ten yüzde 5,2'ye çıkarıldı. 2023 beklentisi yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya; 2024 beklentisi ise yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e indirildi.

ABD'DE ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNDE

ABD'de Fed'in Haziran toplantısına gelene kadar uyguladığı sıkılaşma döngüsüne rağmen enflasyon 40 yılın zirve seviyelerinde seyrediyordu.

Son açıklanan verilere göre ülkede Mayıs ayında yıllık enflasyon Nisan'daki yüzde 8,3 seviyesinden yüzde 8,6’ya yükseldi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 82
  • Mahmud 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu çırpınışları ise yaramayacak.Zalimin planı varsa yaradanın da planı var.
    Cevapla
  • kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd'de yeni kriz deli dumrul geliyor.
    Cevapla
  • Ümmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani dü yanın kıskandığı dış ve iç güçlerin oyunu diyorlarsa sıkıştıkca. Ne kadar daha içe girdik acaba
    Cevapla
  • Vatandaş... 1 yıl önce Şikayet Et
    adamın parası değerli. enflasyon yüzde 10 bile olsa ne olur. sende yüzde 73 olmuş. mazot onların parası ile 1.7 lira bizde 30 tl. onlar bizi kıskanıyor. garip
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın parası değil. Amerikanın 30, Almanya 5,5, Fransa 3, japonya 4 trilyon borcu var. 200 yıl 15% büyüse borcunu ödeyemezler. Boşa para basıyorlar, kriz yaratıyorlar, yemek kıtlığı getiriyorlar sen mazottan bahsediyorsun. Her fırtınadan sonra güneş açar o yüzden insanlarımız isyan etmeyecek, şükretmesini bilecek ve dik duracak.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim abd nin parçalanmasını görmeden canımı alma
    Cevapla
  • Tarih unutmaz. 1 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin Amerikayı idare edenler de zaten öyle istiyor. Yalnız bir şey var. Ülkelerine demokrasi getirmek pardon işgal etmek istedikleri yerlerde savaştıracak adamlar da Amerikanın fakirleri onlar da istemedikleri Batı da.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle