Türkiye'den 11 ülkeyle 100 milyar dolarlık anlaşma

Türkiye'nin yeni ekonomi stratejisi ile ilişkilerini güçlendirdiği ülkelerle ticaret hacmi artıyor. İşte Türkiye'nin ticaret diplomasisi.

GİRİŞ 14.06.2022 06:42 GÜNCELLEME 14.06.2022 09:12
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

6 ayda Türkiye'yi ziyaret eden 11 ülke ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 ülkede yaptığı temaslar sırasındaki anlaşmaların ticaret hacmi 100 milyar doları geçti.

  • Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni dönemde hedeflenen ticaret hacmi yaklaşık 9 milyar dolar. Bu yıl içerisinde toplam 13 anlaşma imzalandı.
  • Afrika kıtasındaki ülkelerde ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkaran Türkiye, 75 milyar dolarlık ticaret hedefi koydu.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev görüşmesinde ticaret hacminin 3 milyar dolara çıkarılması kararlaştırıldı.
  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyaretinin ardından iki ülke ilişkileri stratejik işbirliği düzeyine yükselirken, bugüne kadar Türkiye'ye gelen yatırımlar 1 milyar dolardan fazla. Kazakistan'la yapılan görüşmelerde ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
  • Pakistan'ın yeni Başbakanı Şahbaz Şerif'in geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında da ticaret hedefi 5 milyar dolar olarak belirlendi.
  • Türkiye'ye yapılan ziyaretlerle Cezayir'le 4,2 milyar dolar, Kolombiya ile 5 milyar dolar hedef konuldu.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arnavutluk ziyareti sırasında yaptığı görüşmede, iki ülke arasında ticaret hacmi 1 milyar dolara çıkarıldı.
  • Türkiye ziyaretini 14 Mart'ta gerçekleştiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinde, ticaret hacminin 41 milyar dolardan 50 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini belirtmişti.
  • Son olarak Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun ziyareti sırasında ticarette 3 milyar dolarlık bir hedefe yönelik anlaşma imzalandı.
KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / EBRU KARATOSUN
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 33
  • recep- 1 yıl önce Şikayet Et
    VATAN MİLLET SİZLERLE GURUR DUYUYOR GELECEK NESİLLERDE SİZİNLE GURUR DUYACAK İNŞALLAH HER ŞEY GÜZİDE VATAN VE AZİZ MİLLETİMİ İÇİN SAĞ OLUN VAR Olun .
    Cevapla
  • Ayhan Birol 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis yapar... söz verdiğinde muhakkak yerine getirir. Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de bunu tartışması gereken EKONOMİMETRİ bilgisi olan uzman prof lar. benim ki sadece merak ve bir soru: Umarım bir köşe yazarı köşesine taşır. Şimdi.. /5 baz uan FED faiz artışı bekleniyor. Niye. BORSA AYI piyasasına girişi frenlemek. Aslında AYI ve BOĞA bir süredir birlikte diyenler de var. ABD borsası AYI piyasasına girerse buradan kaçacak PARA Türkiye ye (borsa tahvil vb) girer mi. Türkiye nispeten, en borçsuz ülkelerden biri. Bu para ne kadar olur ve BÜYÜME rakamına ne kadar bir katkı sağlar...
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    - Çin... Bu konu stratejik. REİS oyunu kuracaktır oyunu görüyor, zamanı bekliyor. En az 100 milyar dolar. Çünkü ÇİN AB ile flört ediyor; Ruslar bunu görüyor ve alternatif karayolu güzergahı hazırlıyor; Afganistan Pakistan terörize edilir ise buradan pay alamayız.
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Eksiği var fazlası yok; ihmal edilen doğal olarak gerçekleşecek olan ticaretler var; nedir? - RUSYA, potansiyeli 250 milyar dolar; sanayinin ihtiyacı olan en temel hammaddelerden mahrum, fabrikaları durmak üzere; Ve ürettiğini satmak istiyor. Özellikle HİDROKARBONLAR, yunan armatörler ve İran bu konuda devreye girdi; hatta sahada birbirinin gemilerini bağlamaya varan rekabet yaşanıyor. Sıra bizim armatörlerde, bir şekilde RUS ticaret filolarını kiralama vb ortak iş yapmaya YUNAN ve İRAN gibi girmeli. ve Çİn...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle