Çevreci fabrika plastik atıktan ürettiği ham maddeyi 17 ülkeye ihraç ediyor

Konya'da plastik atık geri dönüşüm firması, ithalatını gerçekleştirdiği nitelikli atıktan ürettiği ham maddeyi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 17 ülkeye ihraç ediyor.

Çevreci fabrika plastik atıktan ürettiği ham maddeyi 17 ülkeye ihraç ediyor
Çevreci fabrika plastik atıktan ürettiği ham maddeyi 17 ülkeye ihraç ediyor
GİRİŞ 13.06.2022 21:36 GÜNCELLEME 13.06.2022 21:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde ambalaj malzemeleri imalatı ve plastik atıkların geri dönüşümü gerçekleştiren Gürpilsan Plastik şirketi, 18 bin 500 metrekare kapalı alanda, 70 personelle aylık 750 ton atığı ekonomiye kazandırıyor.

Firma yöneticisi Mehmet Emin Gürbüz, AA muhabirine, işletmede tüm sürecin Avrupa standartlarında yürütüldüğünü söyledi.

Tesiste Sıfır Atık Projesi kapsamında yurt içinden aldıkları plastik atıkları işlediklerini vurgulayan Gürbüz, şöyle konuştu:

"Yurt dışından ithalatını yaptığımız atıkları da dönüştürüyoruz. Ürettiğimiz bu ham maddeler, orijinal ürünlerin ikamesinde kullanılıyor. Tarımsal sulama, otomotiv yedek parça, endüstriyel tüketim ürünleri ve çöp torbaları da üretiyoruz. Bunların tamamı geri dönüştürülmüş plastiklerden üretiliyor. İthal ettiğimiz atıkların girdi fiyatı yaklaşık 350 avrolara geliyor. Tonunu 350 avroya aldığımız plastik atıktan dönüştürdüğümüz ham maddeyi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere 900 avroya satıyoruz. 17 ülkeye ihracatımız var ve burada oranımız yüzde 95 seviyesindedir. Ülkemize döviz kazandırmaktan dolayı da mutluluk duyuyoruz."

Enerji verimliğine önem veriliyor

Gürbüz, çatı GES'ten elde edilen enerjiyle girdi maliyetlerini düşürdüklerini belirterek, "Elektrik tüketiminin 3'te 2'sini çatı GES ile karşılıyoruz. Kullanılan kaynakların tamamını doğaya zarar vermeden üretim sürecinde değerlendiriyoruz. Proses suyumuzu da arıtma sistemiyle yeniden kullanıyoruz. Süreç içinde kalan bakiye atıkları da bertaraf tesisinde kompost gübreye ve yapı malzemelerine dönüştürülüyor. Karbon ayak izinin azaltılması çalışmasına tesisimizde katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Ergün 1 yıl önce Şikayet Et
    Solcularda ülkemiz çöplüğe döndü deyip car car car kafa şişirip bi haber yaşıyorlar
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Hela olsun toprağım
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani biz Avrupa'dan çöp alıyorduk! Bunu diyenleri kimler nasıl fonluyor acaba?
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet alıyoruz sonra geri dönüştürüp daha pahalıya satıyoruz.
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal Olsun Sana
    Cevapla