MÜSİAD'tan asgari ücret ve ek zam açıklaması: Mutlaka maaşlar yükseltilmeli

Haber7'nin sorularını yanıtlayan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve asgari ücretin yükseltilmesi gerektiğini söyleyerek, “Eğer işveren bir iyileştirme yapacaksa bunun mutlaka vergi dışında tutulması lazım” dedi.

GİRİŞ 08.06.2022 10:47 GÜNCELLEME 08.06.2022 10:49
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Haber7- Özel

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Kadın koordinasyonunda 14 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nin tanıtım toplantısında Haber7'nin ekonomi gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILMALI

Asgari ücrete zam ek bir zammın gerekliği olduğunu belirten Asmalı "Asgari ücret konusunda bizler çalışanımızın insanca yaşama hakkı olduğunu, emeğinin karşılığını zamanında alması gerektiğini hep söyledik. MÜSİAD olarak geçen yıl asgari ücretin 4.000 Lira üzerinde olması gerektiğini ilk söyleyen biz olduk. Günümüzde yaşanan enflasyon oranlarının bu kadar yüksek seyretmesi alım gücünü düşürdü. Bu alım gücünü bir miktar daha rahatlatacak düzenlemeye biz de destek veriyoruz. Bu işverenlere bir vergi yükü olarak gelmemeli tamamen çıplak bir ek ücret gibi bir düzenleme olmalı. Asgari ücrete ek bir ödemenin doğru olacağını düşünüyoruz." dedi.


"VERDİĞİMİZ ZAMLAR ANLAMSIZ KALIYOR"

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Asmalı, enflasyonda düşüş olmadıkça verdikleri zammın anlamsız kaldığının altını çizerek,  "Enflasyon oranında bir faiz artışı olsa Türkiye’de birçok yatırım durur. Yüzde 70’in üzerindeki bir kredi oranıyla insanların yatırım yapma iştahı azalırdı. Bu noktada hükümetin düşük faiz politikası yatırımcılar için çok büyük bir imkan. Birçok yatırımcı düşük faiz imkanlarından kredi hacmini büyüterek yatırım yapıyor. Bu manada olumlu buluyoruz. Biz faizin getiri tarafındansa yatırım tarafını düşünüyoruz. Getiri tarafını yaptığımız ticari kazançtan elde etmeyi daha uygun buluyoruz. Ama hayat pahalılığının da kontrol altına alınması lazım. Enflasyon rakamlarının bir miktar düşüşe geçmesi sevindirici. İnşallah bu düşüş daha da artarak devam eder. Zira bu noktada verdiğiniz zamlar da anlamsız kalıyor. Enflasyonun aşağı gelmesi noktasında da kalıcı çalışmaların olması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

DÖVİZDE GEVŞEME BEKLENTİSİ

Asmalı Enflasyonun bu dönemde aşağıya geleceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Turist ve gurbetçi girişleri başladı. Özellikle turizm sezonu çok hareketli geçiyor. Hemen yanı başımızda Rusya-Ukrayna savaşı olmasına rağmen başka ülkelerden ciddi bir talep var. Onlardan sağlanan döviz girdileriyle birlikte, dövizde bir bolluk yaşanacağını kurlarda gevşeme olacağını tahmin ediyoruz. Aynı şekilde baharın gelmesiyle sebze-meyve fiyatlarının azalmasıyla enflasyonda düşüşün olacağını ve ilerleyen günlerde artarak devam edeceğini düşünüyoruz." açıklamasında bulundu. 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 82
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet indirim yapsin devlet maas versin devlet kadro versin devlet saglik egitim asayis sosyal vs. hizmet versin devlet ana olsun devlet baba olsun devlet park yapsin yol yapsin... ama biz vergi vermeyelim hep devletin aldigindan pazarlik edelim. ÷400 ÷800 kar yapanlar kardan vergi vermeyelim tesvik alalim ucuz kredi alalim. Sonra iscinin net maasini konusalim ÷ 15 cok koyuyo... lux arabanizin yatinizin arkasina yazin devletim sagolsun. Alinteri degil devlet tesviki.
    Cevapla
  • Fatih. 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu süreçte sanayiciler inanılmaz para kazandı. Bir miktarını işçilerinizle paylaşın. Bu vatan hepimizin. Her kişi güzelce yaşasın. En önemlisi devlet yaşasın, devlete fazlaca kayıp verdirecek işler yapılmasın. Kefenin cebi yok ve ahlı para ile mirasçılarınız dua değil beddua eder sayın işadamları.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Konya ve Siirtte asgari ücret veriyorlar bazı işverenler sonra o paranın bir kısmını işçiden geri alıyorlar. Bu kadar zalimlik olmaz
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc. DEVLETİMİZE zeval vermesin. Sözüm onlara aç gözlü iş adamlarınımda gözleri ddoymaz. Asgari ücreti en az 6000 tlye çıkarmaları lazım. Yoksa asgari ücretle geçim nasıl olur. En ucuz kira küçük şehirlerde en düşük 1500-2000 TL. Adamın aldığı 4250 tl neye yetsin. Neye yetmesin.
    Cevapla
  • Evet 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz nedir ya faiz haram kaldırın gitsin faizsiz iktisat olsun İslam iktisatı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle