Evini dönüştürene çifte destek: Hem kira hem faiz

Bugüne kadar evi dönüşüme giren vatandaş, kira desteği ya da banka kredilerine verilen faiz desteğinden birini seçebiliyordu. Artık iki destek de olacak.. Gecekonduda yaşayan vatandaş da evi dönüşüme girerse aynı desteği alacak.

Evini dönüştürene çifte destek: Hem kira hem faiz
Evini dönüştürene çifte destek: Hem kira hem faiz
GİRİŞ 04.06.2022 17:52 GÜNCELLEME 04.06.2022 17:52
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Ülke genelinde milyonlarca riskli yapının yenilenmesi için başlatılan Kentsel Dönüşüm seferberliği devam ederken, sürece hız kazandıracak önemli düzenlemeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracak adımlar atılacağını söylemişti. İşte bu kapsamda dün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle hak sahiplerine verilen destekler düzenlendi. Bugüne kadar vatandaşa ‘kira desteği ya da banka kredilerine faiz desteğinden birini seç’ deniliyordu. Artık her iki destek eş zamanlı verilecek. Düzenleme ile ‘riskli yapı’ şartı aranmadan tüm dönüşüm projelerinde vatandaşa destek verilmesinin önü açılırken, gecekonduda yaşayanların da bu imkanlardan yararlanması sağlanacak. Düzenlemenin detaylarını anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen şunları söyledi:

İŞTE YENİ DÜZENLEME

1-“Dönüşümde bir ‘riskli yapı’ bir de ‘riskli alan’ var. Riskli yapı için karot alınıp tespit yapılıyor. Riskli alan Cumhurbaşkanlığı kararı ile açıklanıyor. Eskiden mevzuatta sadece ‘riskli yapı’ ifadesi kullanılıyordu. Bu düzeltilerek tüm dönüşüm projeleri destek kapsamına alındı. Alan bazlı dönüşümde de vatandaş yardım alabilecek.

2-Dönüşümde hak sahibi vatandaş kira yardımı ve kullanılan banka kredilere verilen faiz desteğinden aynı anda faydalanamıyordu. Şimdi her iki destekten faydalanabilecek. Bunun için bir yönetmelik üzerinde çalışıyoruz.

3-Gecekonduda yaşayan vatandaş da kira ve faiz desteğinden faydalanabilecek. Dönüşüm alanında bizim yaptığımız projeden ev alırken, ya da kendi evini yaptırmak istediğinde kredi çekerse faiz desteği verilecek.”

Ülke genelinde 6.5 milyon riskli konut bulunurken, 1.3 milyon konutun acil dönüşüme girmesi gerektiği belirtiliyor. 5 yıl içinde acil kapsamındaki tüm yapıların yenilenmesi hedefleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü tamamlandıklarını, 120 milyar lira yatırım bedeliyle 350 bin dönüşüm ve sosyal konutun inşasının sürdüğünü söyledi. Kurum, İstanbul’da 300 bin konutun dönüşümünü tamamladıklarını, 140 bin konutun dönüşümünün de devam ettiğini kaydetti.

BAKANLIK HANGİ DESTEKLERİ VERİYOR?

-Riskli yapıda maliklere aylık, kiracılara defaten kira yardımı yapılıyor. Tutar, illere göre değişirken İstanbul’da 1500 liraya kadar çıkıyor. Yardım riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar sürüyor.

-Şubat ayında yapılan düzenlemeyle konut ve işyerinin dönüşümü için verilen ‘faiz destekli kredilerde’ limit yükseltilmişti. 200 bin liralık dönüşüm kredisi 400 bin liraya çıkarken, 80 bin lira olan güçlendirme kredisi 160 bin lira oldu.

-Bakanlık kullanılan bu kredilere yıllık 400 baz puana kadar destek veriyor. Desteğin miktarı binanın enerji verimliliğine göre de değişebiliyor.

-Riskli yapılar yenilenirken tapu, noter gibi harçlardan muafiyet sağlanırken, damga vergisi de ödenmiyor.

-Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 36
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    butun beledıyeler fazla kat versın hem mutahıtler az para alacak hemde bınalarımız saglam ve yenılecek beledıye ve devlet hıc bır sey kaybetmıyecek cozum bu
    Cevapla
  • Mehmet cebecioğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanımızı bodrumlardan ve çatı aralarından kurtaracak projeler üretilmeli ..
    Cevapla
  • Mehmet cebecioğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Istanbulda hala bodrum daireler yapılıyor hangi milletvekili veya belediye başkanı bu bodrumlarda oturur... kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın çatı piyesi diye insanları tavuk kumaşların sokmayın vicdanınız varsa tabiii... agalara gelince ne bodrum var ne tavuk kümesi .....
    Cevapla
  • Müşavir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar hani 1 lira 1 milyon lira olmuştu ya, o zaman bir gazete şöyle başlık atmıştı. “ Artık herkes milyoner” diyerek. O hesaptan gidersek, artık herkes faizci oldu. RTE ‘I çok severim 8-10 yanlışı varsa biri de bu. Başka biri de, maliye bir tevkifat çıkardı, doğru dürüst daha kimse çözemedi. Vatandaş anlayamadığını soracak merci bulamadı.
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz veya riba ne kadar rahat kullanılan bir kelime oldu. Faiz demek masumların kanını emen kemiren aşağılık sefil aç gözlü birer ahlak yoksunu kişilerdir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle