Para üstü verilmeyen 1 kuruştan 10 bin lira tazminat

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, alışverişte 1, 5, 10 kuruş para üstünü 'Bozuk para yok' gerekçesiyle ödemeyen firmalara dava açılabileceğini söyledi. Gündüz, bu firmaların 10 bin liraya varan tazminatlar ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.

GİRİŞ 04.06.2022 15:14 GÜNCELLEME 04.06.2022 15:15
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, çarşı, mağaza ve market ürünlerinin etiketlerinde insanların dikkatini çekmek için '19.99 lira', '49.90 lira' gibi fiyatlandırmanın sık sık kullanıldığını vurguladı. Alışveriş sonrası kasada genellikle 1, 5 ya da 10 kuruşun, bozuk para olmadığı gerekçesiyle tüketiciye ödenmediğini söyleyen Gündüz, zaman zaman müşterilerin de 'Ne olacak 1 kuruştan' düşüncesiyle çok önemsemediğini dile getirdi.

'ETİKET FİYATI İLE FİŞİ KARŞILAŞTIRIN'

Gündüz, 99 kuruş gibi küsuratlı satış yapan mağazalardan para üstü talep edilmedikçe ödenmeyen bu kuruşların, birikerek büyük meblağlar oluşturduğunun altını çizdi. Para üstü ödenmeyen 1 kuruşların ülke ekonomisine de zararı olduğuna dikkati çeken Gündüz, tüketicilere ürünün etiket fiyatı ile alışveriş fişindeki miktarı karşılaştırmaları çağrısı yaptı. Gündüz, tüketicinin 1, 5 ya da 10 kuruş para üstü ödemeyen firmalara yönelik şikayette bulunup, maddi ve manevi tazminat davası açabileceğini söyledi. Gündüz, bu firmaların 10 bin liraya varan tazminatlar ödemek zorunda kalabileceğini de dile getirdi.

'ALDATMACAYA YÖNELİK, KANUN İHLALİ'

Küsuratlı fiyatlandırmanın aldatıcı olduğunu ifade eden Neşet Gündüz, şunları söyledi:
"Alışveriş merkezi ya da mağazada 17.95 lira, 1999 lira 75 kuruş gibi rakamlar çıkıyor. Bu tüketiciyi yanıltmaya, aldatmacaya yönelik harekettir. Ayrıca kanun ihlalidir. Paranın üzeri verilmeyecek şekilde etikete yansıtılması, ürün fiyatının ucuz olduğu algısı oluşturuyor. Tüketici para üzerini ya da ürünün iadesini istediğinde verilmemesi halinde şikayet edebilir."

KAYNAK: DHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 74
  • Saffet 1 yıl önce Şikayet Et
    1 ve 5 kuruş Demir parayı şu an Merkez bankası size sağlayamıyor. Ellerinde yokmuş, üretilmemekteymiş. Bu nasıl bir iştir anlamıyorum. Tamam tüketici hakları çok önemli ama para üstünü tam olarak verebilmem için bu bozuk parayı temin edebilmem gerekmiyor m
    Cevapla
  • Gerçek. 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizde 49.99 değilde 50 veyahut 49.00 yapın sorun çözülsün herşeyi devletten beklemeyin.
    Cevapla
  • Bilirkişi 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman fiyat belirlerken de kuruşlu belirlemeyeceksin. Düz fiyatını yaz
    Cevapla
  • Tüketici 1 yıl önce Şikayet Et
    Ozaman satıcı firmalar böyle satış fiyatı yazmamalı 99 kuruş yazıcağana 10 kruş yazar para üstü sıkıntısı yaşamaz. 99 kruş yazıp 10 kruş kazanmak varken ozahmete katlanmazlar bizim insanımız
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Banka kartı kullandığın zamanda, bankalar anlaşmaya göre %2'ye kadar komisyon kesiyor. Senin paranla beleşten para kazanıyor.
    Cevapla
  • Esven 1 yıl önce Şikayet Et
    Galiba Türk parasının değeri anlaşılmaya başlandı.Zira enflasyonu oluşturan nedenlerden bir tanesi ve en önemlesi bu.
    Cevapla
  • AtA 1 yıl önce Şikayet Et
    İsviçredeki sistemde ücret müşteri lehine yuvarlanıyor. Örnek: 10 frank 58 rappel yani kuruş. 10 frank 55 kuruş ödüyorsun.
    Cevapla
  • ÖzgüR 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada hep kart. Tr de %70 kart
    Cevapla
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Migros zincirini düşünelim 1.000 tanesine her bir Migros günlük minimum 100 müşteri gitsin 1 kuruş geçse günlük aylık olarak sizler düşünün 1.000 tanesi migros günlük 1 kurus olarak ne kadar para topluyor bedava dan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle