Google için telif beklentisi: Medyamız için can suyu olacak

Google, Avrupa'daki 300'den fazla medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri için geçerli olan sisteme Türkiye'nin de dahil edilmesi bekleniyor.

Google için telif beklentisi: Medyamız için can suyu olacak
Google için telif beklentisi: Medyamız için can suyu olacak
GİRİŞ 03.06.2022 00:32 GÜNCELLEME 03.06.2022 04:03
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda, Google'la ilgili atılacak adımlar da masaya yatırılacak.

Komisyon çalışmaları kapsamında Google temsilcileri ile bir araya gelinecek.

Avrupa'da yüzlerce dijital medya kuruluşuna telif ödemesi yapan Google'ın, aynı süreci Türkiye için de başlatmasının önü açılacak.

'Google telif için anlaşmaya hazır'! TBMM Dijital Mecralar Komisyonu görüşmeye çağıracak'Google telif için anlaşmaya hazır'! TBMM Dijital Mecralar Komisyonu görüşmeye çağıracak

“MEDYAMIZ İÇİN CAN SUYU OLACAK”

Google'la ilgili süreci yorumlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Saka da dikkat çeken tespitlerde bulundu.

"Bu konuda Avrupa Birliği en ilerici yasalara sahip. Gözlediğimiz kadarıyla AB bu konuda toplu şekilde hareket etti" diyen Saka şu tespitlerde bulundu:

"Bu aslında son derece doğal ve olması gereken bir şey. Eğer Google, haber içeriğinden para kazanıyorsa ki kazanıyor, o yüzden bir telif de ödemeli. Bu 5,6 yıl önce belki çok garip geliyordu ancak şimdi bu iş modelleri ortaya çıktıkça, haberin aslında o kadar bedava olmadığı masraflı bir iş olduğu ve gazetecilere destek olunması gerektiği iyice belli oldu. Artık Google'dan bunu talep etmek de çok doğal hale geldi. Devletin de bu konu hakkındaki yasa çalışmalarını öncelemesi gerekiyor. Bu medyamız için can suyu olacak. Çok da meşru bir şey. Umarım bir an önce Türkiye'de de bu hayata geçer. Eğer Avrupa'da yapıldıysa bu Türkiye'ye de gelecektir."

Doç. Dr. Erkan Sakaİstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Saka

Yasa yok ödeme de yok! Türk şirketleri milyonlarca dolar gelirden oluyorYasa yok ödeme de yok! Türk şirketleri milyonlarca dolar gelirden oluyor

“ÇOK ÜMİTLİYİM”

Medya kuruluşları da kendine çeki düzen vermek zorunda kalacak. Ortada bir reklam pastası olduğu için Türkiye'deki dijital medyada yerleşik olan biraz tık avcılığı gibi özelliklere karşı da daha nitelikli bir içerik öne çıkacaktır. Ben o bakımdan da çok ümitliyim. Reklam geliri elde etmek için etik dışı davranışlar da sona erecektir. Özgün, daha güzel içerikler ön plana çıkacaktır. Ben özellikle bu konu için de ümitliyim.

HAZİRAN AYI İÇERİSİNDE ŞEKİLLENMESİ BEKLENİYOR

Hüseyin Yayman'ın başkanlığını yürüttüğü TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun önümüzdeki hafta Google temsilcileri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

 

KAYNAK: HÜRRİYET
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Tehammül 1 yıl önce Şikayet Et
    Google tarafsız değil. Bu telif bahanesiyle dünya küresel politik meseleler üzerine taraflı yardımlar yapacak kamfule edecektir. Çok sinsi ve tehlikeli bir durum. Düşünüldüğünde Abd Türkiyedeki yandaşlarına. Google üzerinden açıktan sürekli destek çıkıp Türkiyeyi zayıflatma adımlarını hızlandıracaktır. Uyanık olmak ve keklik gibi avlamak gerkyr.
    Cevapla
  • mahfi 1 yıl önce Şikayet Et
    Google yeni hamlesiyle haber sitelerinden bu ücreti de misliyle alır. Hiç şüphem yok. Hatta daha da fazlasını yapacaktır. Google diğer teknoloji devlerine göre en diğergam ve ücretsiz hizmet veren şirkettir. Başka devler en ufak bir talepte yüzlerce dolar isterken google ücretsiz hizmet vermektedir veya çok düşük bir mebla istemektedir. Hele Türk gençlerine yaptığı dolaylı katkılar ile telif ücretlerinden çok daha fazlasını ödemiştir.
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Ooov yeni vergi kalemi havada ucani kacani da kacirmiyorlar
    Cevapla
  • Ahmey 1 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medyadaki soytarılardan da %50 vergi toplayın. Gerçek satışlar ve kiraların peşinde koşun madem paraya ihtiyacımız var. Sırf kiraların vergisini alsanız ihya olursunuz
    Cevapla
  • Tehammül 1 yıl önce Şikayet Et
    haklı söze ne denir.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen önce ülkeye faydalı işler yap boş boş onu yapın bunu yapın deme
    Cevapla
  • Düdük 1 yıl önce Şikayet Et
    Parayı veren düdüğü çalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle