Taşınmanın maliyeti 40 bin TL'ye çıktı

Ev bulmakta zorlanan kiracılar, peşin kira, komisyon, depozito, nakliye ücreti, yeni abonelik açılışları ve boya badana gibi masraflarla karşılaşıyor. 4 bin TL kiraya geçen bir vatandaşın taşınma maliyeti 40 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Taşınmanın maliyeti 40 bin TL'ye çıktı
Taşınmanın maliyeti 40 bin TL'ye çıktı
GİRİŞ 01.06.2022 20:25 GÜNCELLEME 01.06.2022 20:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Son aylarda kiraların gündeme gelmesiyle taşınma maliyeti de tartışılmaya başlandı. Yeni Şafak, İstanbul’da ev taşımanın bedelini araştırdı. Ev bulan kiracılar, peşin kira, komisyon, depozito, nakliye ücreti, yeni abonelik açılışları ve boya badana gibi masraflarla karşılaşıyor. Buna göre yapılan harcamalar ortalama 30 ile 40 bin TL’ye ulaşabiliyor. Uzun uğraşlar sonucu ev bulan kiracılar bu kez de peşin kira, komisyon ve depozito sıkıntılarıyla karşılaşıyor.

KOMİSYON DEPOZİTO ABONMAN

Emlakçılar ortalama 4 bin TL’ye kiraladığı 3+1 konut için kira bedeli kadar komisyon alıyor. Ev sahipleri de 2 kira bedeli depozito alıyor. Ortalama emlakçı komisyonu ile depozito ücreti toplam 12 bin TL’yi buluyor. Elektrik, su, doğalgaz gibi abonman ücretleri ise yaklaşık olarak bin 500 TL tutuyor.

SADECE NAKLİYE 10 BİN TL

Kiracının derdi ev bulmakla da bitmiyor. Nakliye fiyatlarında bir sınırlandırma yok. Nakliyeciler taşıdığı eşyayı evin durumuna göre fiyatlandırıyor. Firmalar müşterilerine asansör 2 bin TL farkla asansör hizmeti veriyor. 3+1 asansörsüz evin taşıma ve montaj ücreti 10 bin TL iken 1+1’in sadece taşıması 5 bin TL’yi buluyor. Yeni eve girenleri bir de boya badana ücreti bekliyor. 1+1 evin boya badana fiyatı 3 bin TL, 2+1 3 bin 500 TL, 3+1 ise 5 bin TL. Ufak tefek tamirat ve kurulum ücretleri de bin 500 TL.

EV SAHİBİ NAKLİYEYİ ÖDEMEK ZORUNDA

Üç yıldır Davutpaşa’da 3+1 dairede oturan H.B “Oturduğum evin kira ücreti 2 bin TL’ydi. Ev sahibi yıl sonunda geldi ve bölgedeki evlerden düşük kira ödediğimizi söyleyerek kirayı artırmak istedi. Üç çocuğumla beraber ev aramaya başladık. Ama yeni ev kiraları ve taşınma maliyetlerini hesaplayınca kredi çekmem gerektiğini anladım. Taşınmaktan vaz geçip mecburen teklif ettiği zammı kabul etmek durumunda kaldım. Şu anda 5 bin TL’ye oturuyorum. ” dedi. Vatandaşları uyaran Avukat Elif Aktaş Yaka ise, “Ev sahibi kiracıya ‘Kızım geliyor evi boşalt’ dedi. Bu noktada kiracının masrafını ödemek zorunda. Eğer belirttiği nedenden ev boşalmamış, başkasına kiralanmışsa kanıtlandığı taktirde yine masrafları ödemek zorundadır” dedi.

Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 6
  • mahmuthan 1 yıl önce Şikayet Et
    tayini çıkan memurlara allah kolaylık versin.devletin verdigi yol harcigahinin belki 2 yada 3 katı ilden ile taşınacaklar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi taşınma arafesindeyim 850 km mesafe için 12.000 tl isteniyor. Oda bugünki fiyat yakıt artışları böyle devam ederse yaklaşık olarak 1 ay sonra bu fiyat gelecek 15.000 tl ye. Ve bu taşınma sadece bir kişi için ve kamyona en az iki ev yüklenecek. Şayet tek başıma bir kamyon tutmak zorunda kalsam o zaman hepsi benden istemecek
    Cevapla
  • Misafir93 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl vicdan 2 bin TL den 5 bin TL ye çıkarmak
    Cevapla
  • MUHAMMET R ARSLAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten ev sahipleri hep CHP li.Kamyoncular Kılıçdaroğlu'nun arkadaşı.Dikkat ettiyseniz Dünya Lider Cumhurbaşkanımız hep taksi duraklarına gider.Kamyon garajına gitmez.Sebebi bu işte.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    @Taner, mantıksızlık değil ironi. Sadece arkadaş cümlesinin sonuna ünlem koymayı unutmuş.
    Cevapla
  • Taner 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir mantıksızlık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle