Fahiş kira artışına karşı düzenlemenin ayrıntıları netleşiyor

Fahiş kira artışlarına yönelik üzerinde çalışılan düzenlemenin ayrıntıları belli oluyor. Bir hafta 10 gün içinde Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme geçici olacak. Kira artış oranı konusunda sabit oran uygulamasına gidilecek.

GİRİŞ 01.06.2022 10:53 GÜNCELLEME 01.06.2022 10:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kira artışlarına yönelik düzenleme için geri sayım sürüyor.

Dört bakanlık düzenlemeyle ilgili geçen hafta çalışmaya başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı konuyla ilgili devrede.

Çalışmanın bir hafta 10 gün içinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.

DÜZENLEME GEÇİCİ OLACAK

Edinilen bilgilere göre, fahiş olarak değerlendirilen kira artışına çözüm için atılacak adım geçici olacak. Düzenleme geçici süreyle geçerli olacak.

KİRA ARTIŞINA SINIR

Enflasyonda bir miktar daha yükselişin yaşanabileceği bunun da kanuni artış oranlarını bile yüksek tutacağı düşüncesiyle buraya bir sınır getirilmesi planlanıyor.

TÜFE'den ayrıştırılmış veya TÜFE'ye bağlı olsa bile sınırlandırılmış bir artış oranı geçerli olacak. "TÜFE 12 aylık ortalamasının yarısı kadar kira artışı yapılır" şeklinde bir hüküm getirilebilir. Henüz bu oran için çalışmalar devam ediyor.

KİRA İHTİLAFLARI İÇİN ARABULUCU

Yasal müeyyidelere uymalanyara ceza getirilmesi yönünde bir tartışma vardı. Ceza hükümlerini yasaya koymak yerine mahkemelerce çözülmesi yönünde bir görüş hakim oldu. Burada da mahkemeler yerine arabulucuların kira ihtilaflarını çözmesi yönünde adım atılacak.

Evini, işyerini ilk kez kiraya vereceklerin belirleyeceği rakamlarla oturan kiracının sözleşme bitişinde yapacağı artış oranları konusunda da konutun rayiç değeri üzerinden kira bedeli belirleme yönünde eğilim var. Önümüzdeki bir hafta boyunca çalışmalarda bu konuda atılacak adım netleştirilecek.

KAYNAK: AHMET ERGEN/NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    kiraya az zam gelsin diyorsunuz ilk önce gıda zamı durdurun ondan sonra kiraya gelin
    Cevapla