Elektrik ve doğalgaza zam geldi! İşte yeni tarifeler

Elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. Doğalgazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektiğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi.

GİRİŞ 01.06.2022 11:13 GÜNCELLEME 01.06.2022 11:14
Bu Habere 362 Yorum Yapılmış

Doğal gazda haziran ayında geçerli olacak mesken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarife belirlendi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde, haziran ayına ilişkin tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine haziranda uygulanacak satış fiyatı, bin metreküp doğal gaz için 3 bin 264 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de bin metreküp doğal gaz için 10 bin 416 lira oldu. 

KONUTTA YÜZDE 30 ZAM
Yeni tarifenin ardından konuttaki fiyat artışı yüzde 30 olurken, sanayideki fiyat artışı ise yüzde 40 oldu. 

ELEKTRİK ÜRETİMİ TARİFESİ
Elektrik üretim amaçlı tarifede bin metreküp doğal gazın fiyatı ise 12 bin 500 lira olarak belirlendi. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor. 

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

ELEKTRİĞİN KİLOVAT ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Buna göre, ilk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 129,0639 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat, 192,7977 kuruş oldu. 

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı, 208,9154 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 278,0099 kuruş olarak belirlendi.

SANAYİ ABONELERİ

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 287,5739 kuruş olması kararlaştırıldı. Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 268,2821 kuruş olarak tespit edildi.

BOTAŞ'TAN ZAM AÇIKLAMASI

BOTAŞ, 1 Haziran'dan itibaren doğal gaza sanayide yüzde 10.23 ve konutlarda yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza da yüzde 16.28 zam yapıldığını açıkladı.
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere doğal gaz ithal bir enerji kaynağı olup, yüzde 99’dan fazlası yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin edilmektedir. 2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanmaya başlayan ve halen devam eden kusursuz fırtınanın etkisi ile tüketicilerin fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmektedir. Bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır. 

01 Haziran 2022 tarihi itibarı ile tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede 1 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere sanayide kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 10,23, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 16,28, konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 30 oranında artış yapılmıştır. Bu artışlara rağmen özellikle konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilerimize destek verilmeye devam edilmektedir" denildi.

MAYIS AYI TARİFESİ

Mayıs ayında BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine mayısta uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak 1000 metreküp doğal gaz için 2 bin 511 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de 1000 metreküp doğal gaz için 9 bin 450 lira olmuştu.

DÖNMEZ: DOĞALGAZ ZAMMI YURTDIŞI KAYNAKLI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere doğalgaz tüketici fiyatlarına yapılan zamlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Doğalgazın yüzde 99’dan fazlasının uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin edildiğini hatırlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez “2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanmaya başlayan ve halen devam eden kusursuz fırtınanın etkisi ile tüketicilerin fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmektedir. Bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır” dedi. 

1 Haziran 2022 tarihi itibari ile tüketicileri imkânlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğalgaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluğu ortaya çıktığını ifade eden Bakan Dönmez, “Bu kapsamda, 01 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; sanayide kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 10.23,  Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında % 16.28, konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 30.00 oranında artış yapılmıştır. Bu artışlara rağmen özellikle Konutlarda kullanılan doğalgazda tüketicilerimize destek verilmeye devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 362
  • Hasan kurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Zenginler doymaz.Allah gözünüzü doyursun.
    Cevapla
  • Ersel 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatalım vanaları bakalım ne yapacaklar
    Cevapla
  • hakan turan 1 yıl önce Şikayet Et
    tencere kaynamazsa yapılan ihanın sihanın yolun köprünün kimseye faydası olmaz..
    Cevapla
  • ibr 1 yıl önce Şikayet Et
    İha siha savunma sanayide olmazsa suriye gibi oluruz tencereye gerek kalmaz.
    Cevapla
  • OZET 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskiye dönmek istiyorum zam olsada paranın değerinin olduğu sattığımızın yerine koya bildiğimiz
    Cevapla
  • Kim sorumlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi yüzle utanın be
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle