MKE A.Ş, Fırtına obüsünün muharebe sahasındaki etkinliğini hareket kabiliyeti daha yüksek bir platformla artırmak, bu alandaki yüksek ihracat potansiyelini değerlendirmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Yavuz obüsünü geliştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda ateş destek unsuru olarak kullanılmak üzere geliştirilen Yavuz'da, Fırtına obüsündeki gibi 155 milimetre 52 kalibre silah sistemi yer alıyor.

Zorlu kalifikasyon testlerinden başarıyla geçti

Uzun yıllardır çekili ve kundağı motorlu obüslerde kullanılan silah sistemi, 6x6 araç üzerine monte edildi ve zorlu kalifikasyon testlerinden başarıyla geçti.

Yavuz obüs sistemi için kullanılan araç tamamen zırhlı olarak geliştirildi. Sistemin atışa hazırlanma süresi en fazla 1, atışı tamamlayıp mevzi değiştirmesi en fazla 2 dakika sürüyor. Araç, 5 mürettebatı taşıyacak kapasitede çift kabine sahip bulunuyor. Aracın azami hızı saatte 90 kilometreye çıkıyor.

Menzili daha da artacak

MKE öz kaynaklarıyla geliştirilen Yavuz obüsü, yüksek mobilite kabiliyetinin yanı sıra düşük bakım onarım ve nakliye avantajları sağlıyor.

Yavuz obüsü, farklı yükseliş açıları ve sevk barut modülleriyle aynı hedefi aynı anda 3 farklı mühimmatla vurabiliyor. MOD 274 mühimmat ile 40 kilometre menzile sahip olan Yavuz obüsü, 1 dakikada 4-6 atım yapabiliyor. 18 mühimmat kapasitesi bulunan Yavuz obüsü tamamen zırhlı olarak geliştirildi. Silah sistemiyle, NATO standartlarına uygun 155 milimetre çapında tüm mühimmatlar atılabiliyor.

MKE AŞ, silah sistemi ve mühimmat konusundaki çalışmalarıyla obüsün menzilini yakın zamanda yaklaşık 2 katına çıkaracak.

Bir ülkedeki görüşmelerde sona gelindi

Yurt dışı pazarın ihtiyaç ve talepleri de değerlendirilerek üretilen Yavuz'un, ihracatı da gündemde. Yavuz'un yurt dışı satışı için görüşmeler yürüten MKE A.Ş, bir ülkedeki görüşmelerde sona geldi. Şirket, Yavuz ile ihracat başarısı yakalayan ürünlerine bir yenisini eklemeye hazırlanıyor.

Yorumlar 36 Yorum Var
  • Vatandaş 16.05.2022 01:56
    Yavuz obüsü 2018'de MKE kurumu tarafından yapıldı testleri de o zaman bitti. Gurur duyacağımız bir sistem onda şüphe olmasın ama proje yeni değil önceden yapıldı . İnternetten video sitelerinden de görülebilir çalışmaların ne zaman yapıldığı. Yavuz projesi bitirildiğinde şirket yoktu ki. Niye bu başarıyı şirkete mal ediyorsunuz? O silaha emek verenler MKE kurumu şirketleştirilince başka kurumlara gönderildi.
  • Bilal 16.05.2022 01:30
    İt ürür kervan yürür, durmak yok yola devam
  • Misafir 15.05.2022 23:21
    Yani begenmedin yani
  • hans 15.05.2022 22:12
    atmos 2000 israel mali
  • Türk 15.05.2022 21:58
    Maşallah.. 40 km menzil oldukça başarılı...
Daha fazla yorum görüntüle