Konutta fahiş fiyat artışlarına karşı harekete geçildi!

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile emlakçılar, konut fiyatlarında ev sahipleri ve müteahhitlerin fahiş ve haksız fiyat artışlarına karşı iş birliği gerçekleştirecek.

Konutta fahiş fiyat artışlarına karşı harekete geçildi!
Konutta fahiş fiyat artışlarına karşı harekete geçildi!
GİRİŞ 13.05.2022 12:01 GÜNCELLEME 13.05.2022 20:39
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut sektörüne yönelik açıklanan yeni paketlerin ardından bazı fırsatçı ev sahibi ve müteahhitlerin fiyatlarını artırdığı görülmüş ve kamuoyuna yansımıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin konut sektöründe devreye aldıkları uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya ve vatandaşları mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacaklarını duyurmasının ardından, ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, artışların önüne geçebilmek amacıyla İstanbul Emlakçılar Odası ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi ile iş birliği yapacak.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa,İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Sayın Rıza Bilgiç'in davetlisi olarak İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Bozan ile birlikte bir araya geldiklerini ve sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Fiyat artışlarının sebeplerini ve bunun nasıl önüne geçebileceğini ele aldıklarını dile getiren Aşa, STK'lar ile kamu kurumlarının sahada etkin bir iş birliği yapması için fikir birliğine vardıklarını bildirdi.

Aşa, fiyat artışlarında emlakçıların herhangi bir dahli olmadığını kaydederek, "Günlerce uğraştığımız işler tapuda satıcıların fiyat artışı nedeniyle iptal olabiliyor. Mesela bir arkadaşımızın yeni destek paketlerin açıklanmasının ardından Başakşehir'de bir günde 5 satışı iptal olmuş. Fiyatı 1 milyon 200 bin liradan 2 milyon liraya çıkartanlar var." diye konuştu.

ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN EMLAKÇILIK HİZMETİ VERMEYECEĞİZ

Nizameddin Aşa, bu fiyat artışlarının önüne geçebilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Emlakçılar olarak fiyat artışlarının önünde duracak, fiyatlarında haksız artış yapılan gayrimenkullerin satışına aracılık yapmayacak ve bu evleri portföyümüze almayacağız. Bu konuda tüm üyelerimize ve gayrimenkul danışmanı arkadaşlara çağrı yapıyoruz. Bu konuda toplantılar yapacağız ve istişareler gerçekleştireceğiz. İş birliği içerisinde bu tip artışlara müsaade etmemek için elimizden geleni yapacağız. Burada gayrimenkul sahiplerini yönlendireceğiz, gerekirse ilanlarını kabul etmeyeceğiz. Mülk sahiplerini de sürekli uyaracağız."

İNTERNET SİTELERİNE ÇAĞRI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, toplu ilan sitelerinin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmayanların ilanlarını kabul etmemesi gerektiğini ve bu konuda yasal düzenlemelerin bulunduğunu belirterek, ancak buna dikkat edilmediğini söyledi.

Aşa, "İlan sitelerinin dikkat etmemesi nedeniyle buralarda yazılan rakamlar diğer mülk sahipleri için de emsal teşkil edebiliyor. Aslında cezası olmasına rağmen yeterli denetim bulunmadığı için olumsuzluklar yaşanabiliyor. Burada ilan sitelerine de resmi olmayan ve Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan kişilerin duyurularını kabul etmemeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu konu zaten yasak." diye konuştu.

Yetki belgesi olmayan emlakçılarla çalışmamaları konusunda ev sahiplerini de uyaran Aşa, haksız kazançların tüm taraflara zarar vereceğini bildirdi.

Aşa, tüketici kanunlarında bir değişiklik olması gerektiğini toplantıda gündeme getirdiğini kaydederek, "Tüketici kanunlarında gayrimenkul bir emtia kabul edilirse fahiş fiyat uygulamalarına müdahale edilebilir. Tüketici kanunlarında ciddi cezalar var. Bunun tüketiciye uyarlanmasını talep ettik. Emlakçılar ve maliye iş birliğinde bu artışların önünde durmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

DEĞERLEME ŞARTI GETİRİLEBİLİR

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Bozan ise toplantı sonrası sayıları 13 bin 500'ü bulan üyeleri ile görüşmelere başladıklarını belirterek, "Bu fahiş ve haksız fiyat artışlarına alet olmamaları için çağrıda bulunduk." dedi.

Bozan, fiyat artışları karşısında tapuda değerleme şartı getirilmesi önerisinde bulunarak, "Bu sayede yüksek rakamları satışlar noktasında küçük de olsa bir caydırıcılık olabilir. Ayrıca tapu harçlarında kolaylık sağlanması da tüketicilere katkı sağlayacaktır. Bundan sonraki süreçte mağduriyetlerin yaşanmaması için STK'lar olarak devlet ile daha fazla iş birliği yapacağız." diye konuştu.

TOKİ'nin İstanbul'da daha çok konut üretmesi gerektiğine değinen Bozan, vatandaşların bu sayede mevcut piyasaya göre daha uygun fiyatlarla konuta ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Selahaddin 1 yıl önce Şikayet Et
    Fiyati 1 milyon TL altinda olan dairelere destek verin .Daire fiyati ne kadar duserse destek o kadar fazla olsun.Toki 1 milyon TL altinda daireler yapsin 70-90 m2 dailer yapin Avrupada 70 m3 3+1 daireler
    Cevapla
  • Hudavendigar 1 yıl önce Şikayet Et
    vergi dairesi başkanlığı yanlış ortak seçmiş, emlakçıların kendisi çok mu temizmiş?
    Cevapla
  • RECEP ÇELİK 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bir başka yanlışla kapatılmaya çalışılıyor. Önce İnşaat maliyetleri neden bukadar arttı bu artışı nasıl durdurabiliriz. fiyatları nasıl geri çekebiliriz. İnşaat demiri geçen yıl bu zamanlar 7 tl iken bugün 15 tl olmuş. inşaat malzameleri yaklaşık 2 katına veya bazı mallar 3 katına çıkmış. daha evvel 600 tl ye satılan ev şu an 2000 tl olmuş. sen ben az oranla faiz verecem git ev al diyorsun YANLIŞŞŞŞŞŞ --KONUTTA FAİZ DÜŞÜRÜLDÜ HEPSİ FİYATI %10 ARTTIRDI.
    Cevapla
  • Cpt_ka 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalık. Hangi Emlakçı esnaf gelen ev sahibini geri çevirecek? Esnaf geri çevirse garantisi kazancı ne olacak? Milletin gazını almak için uydurulmuş bir düzen. Önce boğazımızdan geçen ekmeğe yapılan fahiş fiyatları önlesin yetkililer. Kirada da kalınır. Ama aç kalınmıyor.
    Cevapla
  • Hakkat mı? 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kira vergisi vermiyor ki, nasıl denetlenecek. Kontrat da yapılmıyor, herkes elden para alışverişi yapıyor. Bu işi de içgüdüsel olarak ev sahipleri tezgahlıyor. Devlet bilmiyor mu elektrik su kayıtlarının tapu kayıtlarıyla karşılaştırılmasından nerede kim kiracı. Sene olmuş 2022, çağ data ve teknoloji çağı. Bir tuşla liste dökülür. 16 bin TL kira fiyatı bu sene 30 bin oldu, 10 senedir de içindeyiz. Kiracılardan gidip şikayet etmesini beklemeyin. Bir de gidip hantal ve tartısı bozuk adalet sistemi batağına mı saplanalım. İnsanın Allah'dan başka dostu yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle