Haber7/ Gamze Türk- Fuat Öner

Enflasyondaki yükseliş sonrası  milyonlarca memur ve emekli Temmuz ayında alacakları enflasyon farkının ne kadar olacağını beklerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası Temmuz ayında yapılacak maaş zamlarıyla ilgili açıklaması hem memur hem emekli hem de asgari ücretli çalışanları heyecanlandırdı. 

Maaş zamları ile ilgili milyonların merak ettiği zam hesaplamasını Haber7'ye yapan  Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya,  Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının bekletilere paralel gelmesiyle zam oranının yüzde 40'ı aşacağını belirtti. 

İşte Kaya'nın açıklamaları;

Ocak ayında hem memur hem de emekli vatandaşların maaşlarına ciddi bir artış yapıldığını söyleyen Kaya, "Ancak aradan geçen 4 aylık sürede enflasyonda meydana gelen ciddi bir artış sonrası verilen zamlar eridi. Temmuz ayında yılın birinci 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandıktan sonra tablo daha netleşecek.  

TEMMUZDA ZAM YÜZDE 40'I AŞACAK

İlk önce yılın 4 ayına bakacak olursak, en son Nisan aynı enflasyonu açıklandı ve yüzde 7,25 oldu. Toplamda ise yüzde 31,7’ye gelmiş olduk. Önümüzde 2 aylık enflasyon daha var.  Bu kalan 2 aylık enflasyonda yüzde 7 seviyelerinde gelirse Temmuz ayında otomatik olarak yüzde 40 ile yüzde 43 arasında bir zam meydana çıkmış olacak. Memurlar, memur emeklileri, iş ve bağ-kur emeklileri yüzde 40’ı aşan bir zam alacak. Fakat burada bir noktayı ayırmak gerekiyor. Memur ve memur emeklilerinde bir toplu sözleşme şartı var.  

Bu toplu sözleşmeden doğan yüzde 7’lik zamları şu an ceplerinde. Bunun üzerine enflasyon farkına bakılacak ve üzerine eklenecek.

4 aylık enflasyon farkı ve yüzde 7’lik toplu sözleşme zammına göre en düşük memur maaşı 8,467 TL olacak (Mayıs ve Haziran enflasyon farkı hariç) En düşük memur emeklisi maaşı ise 5,649 TL olacak.

2000 yılı öncesi SGK emeklilerinin maaşı ise 4,335 TL’ye çıkarken Bağ-Kur emeklilerini maaşı 3,292 TL’ye çıkacak.

Hükümette gelen açıklamalara bakıldığında enflasyon rakamının üzerine bir de refah payı zammı yapılabileceğini söyleyen Kaya, yılbaşında yüzde 2,5’luk bir refah payı zammı görmüştük, muhtemelen Temmuz ayında da bu şekilde bir zam gelecek dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINDAKİ MAAŞ ZAMMI DETAYI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin’in açıklamalarındaki önemli bir noktaya dikkat çeken Kaya, açıklamalarda “işçilerden” söz edildi, işçilerden kasıt asgari ücretli çalışanlar demektir. Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam gelirse şaşırmamak lazım dedi.

Yorumlar 59 Yorum Var
  • Devlet adamı 14.05.2022 20:00
    Her konuda dünyayı örnek alalım ilerici tayfa, dünya işçi memur çıkarmaya başladı. İlk çıkartacak olan İngiltere hani 1 sterlin 20 tl civarında olan ülke
  • Özel Sektör 12.05.2022 11:29
    yılda 1 kez zam alan özel sektör çalışanı ne yapacak peki? Zamları durdurun gıda ve yakıt yükselişine bir çözüm bulun Alım gücü kalmayacak böyle giderse özel sektör tek maaşla çalışan insanlar zor durumda nereye kadar sürecek bu durum ülkeyi yönetenlerin çözüm bulması gerek elzem!
  • Sütçü İmam 12.05.2022 11:15
    Bu bidenci tüccardan mal alıp yemek istemiyoruz ya rabbi.. Ne olur bize kudret helvası ve bıldırcın eti gönder. Biz bu kudret helvası ve bıldırcın eti konusunda Musa peygamberin kavmi gibi nankörlük etmeyeceğiz İnşallah gecen ay 80 lira olan tereyağ bu ay 100 liraya çıkmış. Kahrolsunlar. Parayı pula çevirdiler.
  • Yüksel ARAN 12.05.2022 10:26
    Böyle haberlerle piyasanın ateşini yükseltiyorsunuz. Zam artışı normalin altında olduğu gibi memur olmayanlarında zam haberlerinden olumsuz etkilenmesine neden oluyorsunuz. %31 dediğiniz anda piyasa yüzde %50-60 lar oranında zam yapma hazırlığına gidiyor. Memur ölmeyecek belki ama sıtmaya tutulacak fakat vatandaş ölüme doğru gidiyor. Haberinizin amacı memura haber vermek ise memur zaten biliyor. Vatandaşa haber vermek ise vatandaşa faydası yok. Piyasaya haber vermek ise piyasa bu zamları buhar ettiği gibi anasını ağlatacak. Popüler haber ise bu haberin size hayır değil vebal getireceğini unutmamak lazım.
  • emekli ali 12.05.2022 09:55
    inşallah emeklilere birgüzelik yapılır yıllar geçiyor enflasyon zamı birkerede iyileştirme verilsi intibaklarımızında yapılacagı yok bu sefer emekli birşeyler bekliyor
Daha fazla yorum görüntüle