Alman basını manşete taşıdı: Ekonomide Türkiye mucizesi

Pandemi döneminde ve sonrasında ekonomide ortaya koyduğu büyüme performansıyla Avrupa ülkelerini geride bırakan Türkiye'ye Alman Handelsblatt gazetesi övgüler yağdırdı.

Alman basını manşete taşıdı: Ekonomide Türkiye mucizesi
Alman basını manşete taşıdı: Ekonomide Türkiye mucizesi
GİRİŞ 05.05.2022 19:33 GÜNCELLEME 05.05.2022 19:33
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Pandemi etkisi ve savaşa rağmen ekonomisi büyümeye devam eden Türkiye’ye, Alman medyasında “mucize” yorumu geldi. Handelsblatt haberinde, “Başkan Erdoğan ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi” dedi

Gazete, başta Almanya olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinde ciddi bir krizler yaşanmasına rağmen Türk ekonomisindeki büyümeyi, "Türk ekonomi mucizesi" olarak nitelendirdi. Ülkenin en ünlü ekonomi gazetesi Handelsblatt yaptığı haberde, ülkelerin ekonomik baskı altında bulunduğu bir ortamda Türkiye'deki şirketlerin rekor kârlar elde ettiğine dikkat çekti.

Gazete haberinde, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de enflasyonun yükseldiğini belirtilirken, "Dünya genelinde devletler baskı altında. Lira değer kaybetti. Buna rağmen şirketler rekor kârlar elde ediyor. Bu nasıl olabilir?" değerlendirmesi yapıldı.

ŞİRKETLER REKOR KÂR ETTİ

Ülke ekonomilerinin pandemi ve Ukrayna savaşının etkilerini hissettiği bir ortamda Alman ekonomisinin sadece yüzde 0.2 oranında büyüdüğünü yazan gazete, "Böyle bir ortamda birçok Türk şirketi rekor kârlar bildirdi" yorumunu yaptı. Otosan'ın yılın ilk çeyreğinde 180 milyon euro (2.8 milyar TL) kâr açıkladığına dikkat çekilen haberde, "Bu, bir önceki yıla göre yüzde 54'lük bir artış" denildi. Gazete, Akbank'ın kârının ise yüzde 297 arttığını vurguladı.

Haberde, "Bankanın kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 297, 2021'in son çeyreğine göre ise yüzde 68 arttı. Bankanın net kârı 515 milyon euro olarak açıklandı" ifadesi kullanıldı. Şirketlerin kârının sadece bir-iki sektörle sınırlı kalmadığına işaret edilen haberde, "Tat Gıda'da kâr üç misli, Aselsan'da ise yüzde 37 arttı. Otokar'da yüzde 87, Garanti Bankası'nda yüzde 206, Kardemir'de ise yüzde 121'lik bir artış var" denildi.

ERDOĞAN ETKİSİ VURGULANDI

Türk Lirası'nın değer kaybetmesine rağmen, Ukrayna savaşının enflasyonu tetikleyip enerji fiyatlarını astronomik hale getirmesine rağmen şirketlerin rekor kâr elde etmesini ise gazete, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına bağladı. Gazete, "Erdoğan'ın izlediği bu siyaset, ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi" dedi. Haberde, Türk ekonomisinin kriz yılı 2020'de büyüyen nadir ekonomilerden olduğuna da dikkat çekildi.

YORUMLAR 57
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun bu ülkede üreten kazanıyor tüketene Allah yardım etsin bu ülkede olan alt tabakaya oluyor
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    İnanan biliyor da;inanmayana anlatmak zor.Her doğumun bir sancısı vardır.Bu günlerde Türkiye doğum sancısı çekiyor.Lakin sonucunda nur topu gibi bir çocuk doğar inşallah.
    Cevapla
  • Farazi 1 yıl önce Şikayet Et
    Dalgamı geçiyorsunuz? Şu an Türkiyedeki en ucuz sıfır aracı almak için 40 ay hiç maaşıma dokunmadan biriktirmem gerekiyor
    Cevapla
  • ÖFKELİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya da Enflasyon %6, İngiltere %7,5, Türkiye Resmi (TÜİK) rakamlarına göre % 65 aradaki fark bu.
    Cevapla
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    insanların evlenme hayali bitmiş ev alma hayali bitmiş para biriktirerek bişey sahibi olmak hayal olmuş . Siz gelmiş burda ekonomiyi övüyorsunuz . Sitenin adını akp haber olarak değiştirin bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle