Adana'da arıcılara 945 ton şeker desteği yapıldı

Türkiye bal üretiminde birinci sırada yer alan Adana’da arıcılara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından temin edilen şeker dağıtımı yapıldı.

Adana'da arıcılara 945 ton şeker desteği yapıldı
Adana'da arıcılara 945 ton şeker desteği yapıldı
GİRİŞ 29.04.2022 00:26 GÜNCELLEME 29.04.2022 00:28
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İlkbahar mevsiminde yeterli polen oluşumuna kadar ki dönemde arı ölümlerini engellemek ve girdi maliyetindeki artıştan arıcıların olumsuz etkilenmemesi amacıyla yapılan çalışmada, Adana’da arı yetiştiriciliği yapan Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletmesi aktif olan arı yetiştiricilerine toplam 945 ton toz şeker dağıtıldı.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından Adana için 945 ton kota verildiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “İlimiz genelinde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) Sistemine kayıtlı 1816 yetiştiricimize arılı kovan hesabıyla kovan başına 2.82 kg şeker olarak hesaplanmıştır. Bilindiği üzere arıcılık, ekonomik boyutuyla yapılan tarımsal bir faaliyet olup ülkemizde ve Dünyada birçok aile geçimini arı yetiştiriciliği ile sağlamaktadır. Bal arıları, arı ürünlerinin çeşitliliği ile polinasyona katkı sağlamaktadırlar. Arıcılık için ilimizin sahip olduğu doğal elverişliliğin ideal bal üretimi hedefine ulaşması yönünde yoğun çaba harcanmaktadır. Arıların doğal iki besini polen ve nektar olup arılarda ilkbahar beslemesi yapılmaktadır. Bu beslemenin amacı, yiyecek sıkıntısı çeken kolonilere besin takviyesi yapmaktır” dedi.

Arılarda ilkbahar beslemesine katkı sağlamak amacıyla, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, aktif kolonisi olan arıcılara şeker dağıtımının İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri tarafından yapıldığını kaydeden Tekin, “Üreticilerimizin yaşadığı girdi maliyeti yükseklikleri ile birlikte, bal arılarının üretim sezonuna güçlü çıkabilmeleri ve verimli bir üretim sezonu geçirebilmeleri için Bakanlığımız ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından ilimiz arılı kovanları için toplam 945 ton şeker temin edilmiştir” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 21
  • Selamün aleyküm 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilende konuşuyor bilmeyende. Hayvan kıştan çıkıyor kışın balını tüketiyor ve yavru atması içinde bala ihtiyacı var, poleni çiçeklerden topluyor şerbet bal mecbur olmalı ki yavru atıp gelişsin. Bal yoksa bu arılar nasıl yavru atacak. Mecbur şekerle serbet yapıp arıyı besliyorlar. Yoksa kadro azalır ve kovan söner. Ha derseniz balla yapsınlar o zaman piyasadaki balın 3/2 yakını arılara bırakmak zorunda kalırlar ve bu kez kimse bal alıp tuketemez. Arının nektar toplama zamanı temmuzdur. Bundan önceki verilen herşeyi kendisi tüketir. Diğer milletin dediği gibi çok arıcınin arısı mefta olur.
    Cevapla
  • Cemal t.okcu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yardımcı arı yetiştiren hemşire arılar hücre gözünün kapanmasına yakın ,yardımcı arıların "larvaların" beslenmesin de bal ve çiçek tozu kullanarak besler.Bal yok ise nektar olsun!Nektarin besin değeri şekere eşdeğer olurmu?Suni dietler ile işçi arıyı nasıl sağlıklı koruyacaksin !
    Cevapla
  • Hıdır Arslantaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Belliki bu iş üzere bir emek ve mesai harcamışsınız. Vermiş olduğunuz doğru bilgi için tşk.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Şeker balımı yapacaklar
    Cevapla
  • Tosun 2 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okudun ancak bunu anlayabildin öyle mi? Yazık!
    Cevapla
  • Hakkını arayan 2 yıl önce Şikayet Et
    Arinin nasıl yetiştiğini bilmeden zorluğu görmeden konuşmak ne kolay demi ... Sonra şeker balı yapıyorlar
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    millete bal yerine şeker mi yediriyonuz bravooo. Ey çiftçiler arıcılar seracılar devletten desteği alın alın sonra halk tv ye isyan yalanları edin tamam mı? yatacak yeri yok o hain çiftçinin. meralin kemalin çiftçisi Allah mahsul vermez size hainlik etmeyin......
    Cevapla
  • Sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu şekeri alanların kaç bin kovan arıları var sen biliyonmu bu şekerler arıyı besleme şekeri bilip bilmeden boş yoeumlar yapma
    Cevapla
  • Cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bos yapma bosa konusma aricilik hakkinda ne biliyorsunda konusuyorsun
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalama Dumrul!
    Cevapla
  • Orman muhendisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Arıya verilen şeker kış mevsiminde çalışamayan arının yavru yapabilmesi ve kendini toparlaması için baharın gelişiyle beraber arıyı canlandırmak bir nevi arıya can olarak verilir bu verilen şekeri arı bal yapımında kullanmaz bal yapımına arı yavruyu çıkardıktan sonra başlar.
    Cevapla
  • Kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Şeker verilen arıların ömrünün 1/4 gidiyor yani arılar erken ölüyor. Bunu biiyorlar mı bu bedava şeker dağıtımı yapan kişiler. Burada amaç bence farklı arı genetik yapısıyla oynamak. Benim dedem rahmetli arılara şeker vermezdi pestili (meyve özütü) sulandırıp yeni arıları güçlendirmek için verirdi kovanların çevresine dağıtırdı. Bu pestilde şeker olmazdı. Doğacak yeni arılar daha güçlü doğardı. Verilen şeker kampanyası yanlış bence
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen 3 nesil geride kalmışsın birader. Biraz oku araştır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle