Mardin'deki tesis dünyadaki kobaltın yüzde 2'sini tek başına üretiyor

Eti Bakır A.Ş. bölgeye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olan Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde Küre’deki madenden gelen pirit konsantresini ekonomiye kazandırıyor. Mazıdağı’ndaki tesiste gübre üretiminin yanı sıra, dünyadaki kobalt üretiminin %2’sini gerçekleştiriyor.

Mardin'deki tesis dünyadaki kobaltın yüzde 2'sini tek başına üretiyor
Mardin'deki tesis dünyadaki kobaltın yüzde 2'sini tek başına üretiyor
GİRİŞ 25.04.2022 11:25 GÜNCELLEME 25.04.2022 11:59
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Eti Bakır A.Ş., Küre’deki madenden çıkarılan bakırın yan ürünü pirit konsantresini işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Eti Bakır’ın Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, yılda 500 bin ton pirit konsantresinden, gübrenin yanı sıra teknoloji yoğun sektörlerde, özellikle de bataryalarda kullanılan kobaltı üretiyor. Türkiye’de cevherden katot bakır üretebilen tek şirket olan Eti Bakır’ın 1,2 milyar dolarlık yatırımla kurulan tesisi, piritten kobaltı geri kazanan dünyadaki ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıyor.

‘YILDA 2.500 TON KOBALT ÜRETİYORUZ’

Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “Kastamonu Küre işletmesinde çıkarılan bakırın yan ürünü olan pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan ve yılda 2.500 ton kobalt üretilen tesisimiz, kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına karşılıyor. Dev yatırımla üç yıl önce devreye giren tesisimiz, gübreden demir konsantresine ve kobalta kadar pek çok farklı ürün üreterek yarattığı ekonomik faydanın yanı sıra, yan ürünleri üretime kazandırdığı için sürdürülebilirliğe verdiği önemle de öne çıkıyor” dedi.

KOBALTI 10’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR

Eti Bakır A.Ş.’nin Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bakır madeni işletmelerinde üretilen bakır konsantresinin Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi’nde katot bakıra dönüştürüldüğünü anlatan Kayışoğlu, “Kastamonu’nun Küre ilçesinde çıkarılan bakır konsantresi alındıktan sonra kalan pirit konsantresini Mardin’deki tesislerimize getiriyoruz. Ayrı bir üretim sürecine tabi tuttuğumuz pirit konsantresini kobalt, demir konsantresi, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönüştürüyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmak için sülfürik asidi gübre üretiminde kullanırken, kobaltı da geri kazanıp dünyaya ihraç ediyoruz. Teknoloji yoğun sektörlerde pil, batarya, katalizör yapımında ve seramik sektörüne özel boyaların üretiminde kullanılan bir malzeme olan kobaltı Mardin’de üretip, aralarında ABD, İngiltere, İspanya, Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki dönemde aynı pirit içinde bulunan farklı ürünleri de ekonomiye kazandırmak üzere çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK İÇİN DEMİRYOLU UZATILDI

Eti Bakır, kobaltın geri kazanılması için Küre işletmesindeki üretimin yan ürünü olan piriti Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya karayoluyla taşıyor. Oradan demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere getiriyor. Eti Bakır, demiryolunu Mazıdağı’na kadar uzatarak piriti 1.200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan tesise taşıyacak ve karbon ayak izini daha da azaltacak.

YORUMLAR 16
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakır sadece Kastamonu'da çıkmıyor, Adıyaman da büyük bir bakır madeni var aynı firmanın. Bilgi veren gerzek güya önemini amlatmak için bunu demiş ama Adıyaman daha büyük
    Cevapla
  • Ssssss 2 yıl önce Şikayet Et
    Bahsettiği konu bunu pritten yapması. Mesele bakır değil zaten kobalt. Türkiye'de yada yakın coğrafyada buna benzer bir fabrika yok. Dünyada ise bir elin parmağından az. Bu seviyedeki teknolojide ise tek. Eleştirin muhalefet edin ama önce bir araştırın derim. Nereden biliyorsun derseniz bu proje için 5 yıl verdim ayrıca da yandaş yada iktidara ait bir görüşede sahip değilim.
    Cevapla
  • Tarık 2 yıl önce Şikayet Et
    Kastamonu küre artvin murgul diyarbakır ergani elazığ guleman rize çayeli önemli bakır madenleri olan değil işlenebilen değerlidir yoksa denizlerde binlerce ton altın var ama...
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bedavaya ham urunu dunyaya satin. Birde bununla ovunun. Bravo Turkiyem.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    bu tesis yüzlerce insana ekmek kapısı, çok biliyorsan gel kur tesisini!
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kastamonu neree mardin nere yahu bu devlette yasayan hic aklibasinda biri yokmu Allah Isi bile ne nasip etsin insallah nediyelim baska
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretse ne olur halk perişan
    Cevapla
  • Mardinli 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin aklın perişan anlaşmanı beklemiyoruz. Trollchp
    Cevapla
  • Önce vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretim hiç olmasa daha mı iyi neyin kafasını yaşıyorsun
    Cevapla
  • Alper 2 yıl önce Şikayet Et
    2006 ile 2010 yılları arasında oradaydım, garip, mazlum ve atıl bir şekilde öylece orada durmaktaydı. Şimdi maşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle