Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE+) sınıfı olarak geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı'na (İHA) ilk kez sivil baz istasyonu entegre edildi. Bu sayede AKSUNGUR, baz istasyonu da olabilecek.

Türkiye’nin çift motorlu ilk insansız hava aracı olan AKSUNGUR’a yeni bir kabiliyet daha kazandırıldı. 750 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu üzerinden ilk kez kesintisiz cep telefonu görüşmesi sağlandı. Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteği ile gerçekleşen ilk testleri başarı ile tamamlanan bu kabiliyet sayesinde AKSUNGUR, yangın, deprem gibi afet durumlarında istihbarat, gözetleme, keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilecek.

"HAVADAN DESTEK SAĞLAYABİLECEK"

Baz istasyonu özelliği kazandırılan AKSUNGUR İHA hakkında görüşlerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “AKSUNGUR’umuza entegre edilen baz istasyonu ile uçtan uca iletişime yeni bir boyut kazandırdık. Afet durumlarında mobil iletişimin kesintisiz devam etmesine imkan sağlayacak bu kabiliyetle ihtiyaç duyulması halinde AKSUNGUR mobil baz istasyonu olarak havadan destek sağlayabilecek” dedi.

2 ADET BULUNUYOR!

40 bine fite kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turboşarjlı motora sahip AKSUNGUR İHA, EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri barındırabiliyor. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform, 50 saat havada kalış rekoruna sahip. Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana’da konuşlu olarak yangın tespit ve gözetleme görevleri gerçekleştiren AKSUNGUR'dan şu an Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 2 adet bulunuyor.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • Dede 19.04.2022 22:46
    Tarla ulaşama telefon uydu süper yeni özellikler şart nazar radar da yapmalıyız
  • meltem 19.04.2022 19:36
    Elhamdulillah. Ne kadar şükür etsek azdır. israil in işe yaramaz heronlarına mahkum olduğumuz günler çok geride. Rabbim hepsinden razı olsun.
  • muhammet beyazal 19.04.2022 18:42
    Daha fazla neden üretilmiyor. Sayıları çoğaltılmalı. her sahada kullanılmalı. Binleri geçmeli bu sayılar.
  • Türk 19.04.2022 16:01
    Elhamdülillah... Bu konularda maşallah iyi gidiyoruz
  • Mithat 19.04.2022 15:30
    Cok sükür alhamdülillah bu gercekten cok güzel bir haber emeyi gecen herkeseten ALLAH Celli celili hu razi olsun cok ise yarayacak.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek