Tüm gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! Ekonomistler tek bir tahminde birleşti

Merkez Bankası 2022 yılının 4. faiz kararını 14 Nisan Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Milyonlarca vatandaş Merkez'den çıkacak faiz kararına odaklanırken yapılan anketlere göre, faizin yüzde 14'te sabit kalması bekleniyor. İşte AA Finans ve TCMB anketlerine katılan ekonomistlerin tahminleri.

GİRİŞ 11.04.2022 09:26 GÜNCELLEME 11.04.2022 09:33
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı seri faiz indirimleriyle kapatmıştı. Merkez Bankası eylül ayında 100 baz puan, ekim ayında 200 baz puan, kasım ayında ise 100 baz puan, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. Böylece 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14'e çekilmişti.

2022'DE SABİT TUTULMUŞTU

Merkez, 2022 yılının ilk faiz kararını ocak ayında açıklamış ve faizi yüzde 14'te sabit tutmuştu. Merkez, ikinci ve üçüncü faiz kararını şubat ayında açıklayarak yine sabit tutmuştu. Merkez Bankası 2022 yılının 4. faiz kararını ise 14 Nisan Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

TCMB Başkanı Kavcıoğlu

AA ANKETİ

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağını öngörüyor. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te sabit bırakılmıştı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

TCMB'NİN ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını yayımladı. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14.22 iken, bu anket döneminde yüzde 14.00 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14.00 olarak gerçekleşti.

YORUMLAR 72
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Faizle borc vermek haram almak diil Vesselam o yüzden bankerler hep yahudi
    Cevapla
  • fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    madem 3 aydır sabit kalacaktı ve 14 ün altına düşmeyecekti de neden bu işe böyle bi yol çizildi. 0 a çekemiyorsan neden bu dolar fırlatıldı. yanlışşşş. bırak faizi yükselt . zaten bu tefeci millet yine dolar alıyor yine faiz yyiyor. hiç olmazsa dolar düşerde yakıt falan kendine gelir.
    Cevapla
  • Mısafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Pahalı ürünleri almayalim.Alirsakta az az alalım bakin nasil fiyatlar düşüyor.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz ürün mü kaldı bilader. Neyin kafasındasın.
    Cevapla
  • birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    faiz yöntemi ile çalışmadan para kazananların elini zayıflatmaya devam... Faizden Kazanamadıkları için Mecburen YATIRIM yapmak zorunda kaldılar, kalacaklar...
    Cevapla
  • Milas 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz sıfır olmalı. Enflasyon sıfır olmalı. Yatırım patlamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle