Suudi Arabistan'dan Türkiye kararı: Gayrı resmi ambargoyu kaldırıyor

Financial Times’ta yer alan habere göre, Türk ihracatçılar uzun süredir Suudi Arabistan’ın Türkiye'ye karşı uyguladığı gayrı resmi ambargoyu hafiflettiğini açıkladı.

GİRİŞ 08.04.2022 10:53 GÜNCELLEME 08.04.2022 11:33
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi nedeniyle 26 sanığın yargılandığı davada karar alındı. Davayı görüşen mahkeme, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın da yeşil ışık yakmasıyla davanın durdurulmasına, dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından İbrahim Kalın, duruşmadan önce Financial Times'a verdiği röportajda, Ankara'nın "Suudi Arabistan ile yeni bir sayfa açmak istediğini” söylemiş, “Kaşıkçı davası nedeniyle sorunlarımız oldu. Ancak üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kararla birlikte gıyabında yargılanan şüpheliler için Türkiye'de çıkarılan tutuklama emirleri ve dünya çapında tutuklanmalarını isteyen Interpol kırmızı bültenleri de kaldırıldı.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan davanın bu şekilde sonuçlanmasının ardından, 2 tarafın tekrar yakınlaşması bekleniyor.

SUUDİ ARABİSTAN, AMBARGOYU GEVŞETİYOR!

Cemal Kaşıkçı cinayetinin akabinde Türk yetkili makamları davayı titizlikle incelemiş, süreç yargıya taşınmış, öte yandan Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler gerilmişti.
 

Suudi Arabistan’ın resmi olmayan bir ambargo uygulamasıyla 2020 sonbaharından itibaren Suudi Arabistan'a yapılan ihracatta belirgin düşüşler olmuştu.
 

Dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesi kararıyla birlikte, Suudi Arabistan’ın Türkiye’den gelen ürünlere uyguladığı gayrı resmi ambargonun gevşetildiği öğrenildi.
 

Müzakerelere yakın bir kaynak, iki ülkenin son aylarda yumuşama için çalıştığını, Türkiye’nin en büyük talebinin fiili engellemenin kaldırılması olduğunu söylemişti. Suudi Arabistan tarafının en büyük talebi ise Türkiye’nin Kaşıkçı soruşturmasını kapatmasıydı.

TÜRKİYE'NİN SUUDİ ARABİSTAN'A İHRACATI TEKRAR ARTIŞ EĞİLİMİNDE

Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’a olan ihracatı Mart 2021’de 18,9 milyon dolarken, Mart 2022’de bu rakam 59 milyon dolara ulaştı. Yine de bu rakamlar, Mart 2020’deki 349 milyon dolarlık seviyenin oldukça altında.

İstanbul Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, Türk tekstil üreticilerinin son aylarda Suudi Arabistan’a ihracat kolaylığında “kademeli bir iyileşme” gözlemlediğini söyledi.

Türk Lojistik Sektörü temsilcisi Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) başkanı Emre Eldener ise ilişkilerin normale döndüğünü ve ihracat hacimlerinin önümüzdeki dönemde artmasının beklendiğini açıkladı.

YORUMLAR 63
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    kendileri bilir ya biz yada bes on kati diat baska yerden alacak zaten o kadar para yok kasada
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya şimdi farkına varmadan ben birilerinin nasırına basdım galiba: NE demek kardeşim Anayasanın 90 md ile TÜRK KANUN SİTEMİNE İSLAMİ ŞERİAT HÜKÜMLERİNİ tanımasına sebep olacak bir düzenleme yapmak. Breee Breeh... halk TV şimdi bir hafta uzman sıkıntısı çekmez...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bir dediğimizden gerisi yalan. Bir hesap soracağız diyoruz bir dönüyoruz. Artık isteyen ülke istediğini ülkemizde rahatlıkla öldürüp örtbas edebilir. Çünkü biz parayı görünce gevşeyen, fırıldak bir ülke olarak görünüyoruz gözlerinde. Ver parayı sustur. Ülkende bir ülke operasyon yapıp adam öldürmüş. Ama biz fırıl fırıl dönme peşindeyiz. Yazıklar olsun.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    HakkıAn, Yabancı misyon yabancı topraktır denilip kapanacak mevzu mu? Sen olayın ardında yapılan bizim devletimizin ses kaydı açıklamalarını dinlemedin mi? Senin ülkende kayboluyor adam. Hiç bir anlaşma böyle bir dava dosyasını vermeni gerektirmiyor, yok böyle bir şey. Adam büyük elçiliğe girmiş ve çıkmamış burası muz cumhuriyeti mi? Sıkıyorsa gidip amerikadaki suudi büyük elçiliğinde yapsaydı madem.
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı misyonları Türkiye de bulunan peykhanelerinde KENDİ TOPRAĞI kabul ediliyor. Bupeykhanelerde işlenen suçlar da kendi kanunlarına tabi...Savcılık Türk topraklarında bir delil aradı, kül ceset parçası kanlı bir kıyafet vs. anlaşılan bulamamış. Sonuçta Türkiye ile Suudiarabistan arasındaki anlaşmalar gereği elindeki dosyadan onlara vermesi normal
    Cevapla
  • Musti 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben de öyle düşünüyorum, lakin bu kadar güzel yazamazdım. Eline sağlık
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    araplar ile iyileşme yaşanacak ise OFFSHORE hesap bilgilerinin İSVİÇRE ile olduğu gibi paylaşımı ve Bu ülkelerdeki offshore hesapların (tosuncuk, peker vb.) TÜRK yargı sistemi tarafından bilgi paylaşımı, bloke vb konusunda da hukuki bir anlaşma yapılmalı. Din bilim adamları/şurası (İİT ) bu konuda bir içtihat oluşturmalı ve anlaşma ile Anayasanın 90 md gereği hukuk sistemine ithal edilmeli.
    Cevapla
  • Aksi ihtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Normale dönemsi de gerekir. Kaşıkçı cinayetinin üstü çizilip katil rahatlatıldığına göre şimdilik daha ne isteyecekler?
    Cevapla
  • Seyyid 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle