ROKETSAN, Çakır füzesini geliştirdiğini duyurdu
ROKETSAN, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilecek, 150 kilometrenin üzerinde menzile sahip yeni nesil seyir füzesi Çakır'ı geliştirdiğini açıkladı.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci "Çakır'la Seyir füzesini insansız platformlarla buluşturduk. Dünyada ilk kez sürü yeteneği bir seyir füzesine entegre edilecek." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Çakır'ın lansman toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in açıklamalarından satır başları;
Bütün bu ürünlerin devreye alınması ekilen tohumların meyve vermesi devam ediyor. Bir taraftan meyveleri toplarken diğer taraftan da tohumlar ekmeye devam ediyoruz. Şu an da Roketsan’dayız. Füze kabiliyetlerimize vurgu yapıyoruz.
MÜHİMMATLARIMIZI AKILLANDIRIYORUZ
Karadan karaya karadan havaya ve denizdeki sistemler de devam ediyor. Torpidolarda da dışarı muhtaç bir ülke olmaktan inşallah kurtuluyoruz. Mühimmatlarımızı akıllandırıyoruz ve savunma sanayi şirketlerimizin iş birliği söz konusu.
Hayallerimiz büyük olsun hayalperest olmayacağız dedik. Hayalperest olmamanın adımları bunlar. TEKNOFEST roket yarışmalarının en büyük destekçisi Roketsan. Gençliğe yönelik programlarımız sürekli devam edecek. Bu silahların kendilerini ispat ettiği en önemli husus TSK tarafından kullanılması. Bu dünyadaki en büyük referansımız oluyor. Bizlerin de görevi bu ürünleri çok geniş test ve denemelerden geçirip kullanıcımıza teslim etmek.
DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ
Bu çabamız sadece kendi milli çıkarlarımız koruma amaçlı olmuyor. Dost ve müttefiklerimize de bu ürünlerde destek olmaya devam ediyoruz. Tabi savunma sanayi bir ekosistem. Bu tür iddialı projeler ekosistemi büyütüyor ve derinlik kazandırıyor. Bu bize bir kere daha Türkiye’nin kendine yeterli ve güçlü olması hususunda atılan adımların ne kadar doğru ve kıymetli olduğunu bir kere daha gösteriyor.
Projelerimizin en büyük destekçisi Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu ve benzeri projelerde görev almış ve alacak tüm çalışanlara teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Çakır projesinin ülkemize hayırlar getirmesini diliyor hepinize teşekkür ediyorum.
YENİ BİR GÜÇ ÇARPANI
Roketsan’ın kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen Seyir Füzesi ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile silahlı kuvvetler için yeni bir güç çarpanı olacak.
150 KİLOMETRENİN ÜZERİNDE MENZİLE SAHİP
Roketsan geliştirdiği yeni teknolojiler ile harp sahasında yeni konseptler oluşturmaya devam ediyor. Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR; kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.
YERLİ VE MİLLİ TURBO JET
Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motora sahip ÇAKIR, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor.
ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor. Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile ÇAKIR, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor.
Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor.
ÇAKIR’ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkânı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor.
Radar soğurucu özellikli özgün gövde tasarımı sayesinde ÇAKIR yüksek beka kabiliyeti sunuyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısı ile düşman hava savunma sistemleri tarafından tespit edilebilirliğini asgari seviyeye indiriyor. Karıştırmaya dayanıklı GNSS ve altimetre destekli ataletsel navigasyon sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.
ENTEGRASYONU 2023 YILINDA
Roketsan öz kaynakları ile başlatılan yerli ve milli seyir füzesi ÇAKIR’ın tasarım çalışmaları devam ederken; ilk test atışı 2022 yılında, platform entegrasyonu ise 2023 yılı içerisinde hedefleniyor.
31 Mart 2022 tarihinde düzenlenen Seyir Füzesi ÇAKIR’ın lansman etkinliği kapsamında, Roketsan ve Kale Arge arasında ÇAKIR Projesi Milli Turbo-jet Geliştirilmesi Sözleşmesi imzalanacak.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay’ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek imza töreni, Seyir Füzesi ÇAKIR’da kullanılacak KTJ-1750 turbo-jet motorunun geliştirilmesi ve teslimatlarını kapsayacak.
-
Hacivat 2 yıl önce Şikayet EtNükleer baslik tasiya bilen füze üretilmeli uzaya cikip seyir yapa bilecek kapasiteye sahip olmaliBeğen
-
Hakan 2 yıl önce Şikayet Et1000 km uzerinde de lazim Bize fuzelerBeğen
-
Costa 2 yıl önce Şikayet EtKudurun heykel traslar adamlar yapiyor ne mutlu sizeki tarihe taniklik ediyonuz ama sizin icin deqermi bunlar insan buna uzuluyor işte...Beğen Toplam 2 beğeni
-
deli gadir 2 yıl önce Şikayet EtBu fuzeleri iraktaki suriyedeki hainlerin inlerine yollayin test olsun abdni verdigi silah depolarini yokedelimBeğen Toplam 2 beğeni
-
uguR 2 yıl önce Şikayet EtmaşallahBeğen