Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmelerden olumlu sinyallerin gelmesi sonrası altın fiyatlarında düşüş yaşandı. Piyasaları Haber7'ye yorumlayan Finans Analisti İslam Memiş, yaşanan düşüşün bir alım fırsatı verdiğine dikkat çekerek "Orta ve uzun vade için satış için acele etmemeli." dedi.

İşte İslam Memiş'in o açıklamaları;

Yıl içinde yükseliş trendi devam edecek ve bu görüşme trafiği, dış diplomasideki başarı herkes tarafından takip ediliyor ve içerde de dolar kurunda da düşüşlere neden oldu ve dolayısıyla hem döviz kurunda hem altın ve gümüş fiyatlarında düşüşleri hep beraber gördük. Petrol fiyatlarında da aynı şekilde.

Sürece baktığımız zaman önümüzde görüşme trafiğiyle alakalı bir süreç daha var. Yani önce dışişleri bakanları bir araya gelecek, sonrada liderler bir araya gelecek. Ve bu iki görüşme trafiğinin sonunda da muhtemelen tekrar bir final tarzında bir fırsat daha doğabilir ama bu net değil, garanti değil. 

Net ve garanti olan bir şey vardı dünkü alım fırsatlarıydı, dün ucuz fiyattan alım yapanların da iyi bir fırsat yakaladığını hep beraber görmüş olduk. 
Dolayısıyla dün alım yapanlar veya bundan önceki alım yapan yatırımcısının da orta ve uzun vadeli pozisyonlarını mutlaka korumalı. Ben döviz tarafında altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüş fiyatları zaman zaman gelebilir. Ama orta ve uzun vadede mümkün olmayacağını tahmin ediyorum.

Yıl içinde 1450 lira altında, gümüşün gram fiyatı 20 lira beklemeye devam edeceğim ve dolayısıyla enflasyon artmaya devam ediyor, farklı jeopolitik risklerde artmaya devam eder. O yüzden kısa süreli al- sattan mümkün olduğunca uzak durmalı.

Kripto paralarda yaşanan bu yükselişlerden sonra muhtemelen satış dalgası düzeltme hareketi gelebilir. Yatırımcılar kripto paraya da dikkat etmeli. Kısa vade için 43.500 / 44.000 bin dolar seviyeleri ama orta ve uzun vadede muhtemelen yaz aylarında 70.000 bin dolar seviyesi üzerinde bir rakam görebiliriz. 

Petrol fiyatlarında gerilemede kalıcı olmayabilir. Özellikle brent petrolün varil fiyatında tekrar 150/ 200 dolar aralığında bir fiyatlama yıl içinde mümkün olma ihtimalinin çok kuvvetli görüyorum. O yüzden petrol fiyatlarındaki gerilmede yatırımcısı için zaman zaman alım fırsatı doğurabilir. 

Dediğim gibi son kez böyle bir görüşme trafiğiyle alakalı bir final olabilir ama çok beklentiyi, çıtayı yükseltmemek gerekiyor. Fırsatlar şimşek gibi geliyor ve gidiyor, her zaman kalıcı olmuyor. Dünkü fırsatta bu şekildeydi, çok güzel bir fırsat verdi. Yakalayabilen değerlendirebilen iyi yaptı ama satış içinde çok heyecanlı olmamak gerekiyor. Yaz aylarında yeni rekorlar bizi bekliyor olacak.

- Dün vatandaşlar altın almak istedi ama bankalar makas aralığını açtığı için alamayan vatandaşlar oldu. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Piyasalardaki bu sert dalgalanmalar, bu sert belirsizlikler ister istemez hem serbest piyasalarda hem bankaların makas aralığının açılmasına neden oluyor ve bu rahatsız edici boyuta gidiyor son bir yıldır tabi ki dalgalanmaların haber akışlarının burada etkisi var ama bu kadar olmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu makas aralığının açık olması insanları kumar piyasasına itiyor, Forex piyasalarına itiyor, kayıt dışı ekonomiye itiyor.

Ben bu konuyla alakalı birkaç ay önce bizim hazine ve maliye bakanımıza bizzat söyleme fırsatı yakaladım ancak herhangi bir gelişme yaşanmadı bu sorun ortadan kalkmadı. 
Benim tekrar bu konuyla ilgili bir çalışmam olacak bu kez de herhangi bir olumlu etki göremezsem yani bu bankaların makas aralığındaki problem çözülemezse bu sefer bende yatırımcılara farklı bir taktik vermek zorunda kalacağım.

Bu taktikle birlikte yatırımcılar biraz daha makas aralığının daraldığını görecek. Ben isterim ki insanlar kumar piyasasına girmesin, insanlar kayıt dışı ekonomi ile işlem yapmasın isterim ama şuandaki gelişmeler bu sorunun çözülememesi insanları bu tarafa itiyor. O yüzden son bir kez daha bu konuyu gündeme taşıyacağım. Eğer bir sonuç çıkaramazsak bu sefer yatırımcılara farklı bir taktik vermek zorunda kalacağım.

Yorumlar 12 Yorum Var
  • Türk 31.03.2022 08:18
    En iyisi kur korumalı yada altın mevduat
  • faga 31.03.2022 07:47
    altın / gümüş alın ama zekatını verin ...
  • Misafir 31.03.2022 07:36
    Memiş memiş 1-2 sene konuşma
  • Serkan Akkaya 30.03.2022 23:56
    tersini yapin, kazanirsiniz. satmayin diyorlarsa hemen satin. demedi demeyin
  • Tedarikçi. 30.03.2022 20:17
    Savaş endeksli değil, tedarik zinciri ne kadar bozulursa ona bağlı yükselir.
Daha fazla yorum görüntüle