Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi yolda

Bakan Karaismailoğlu 'Yapılan görüşmelerin ardından Azak Denizi’ndeki limanlarda bekleyen gemiler kalkış izni aldı.Deniz ve hava şartlarına bağlı olarak bu gemilerin de pazar gününden itibaren varış limanlarına ulaşmalarını bekliyoruz' dedi

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi yolda
Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi yolda
GİRİŞ 12.03.2022 15:58 GÜNCELLEME 12.03.2022 17:45
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Azak Denizi'ndeki limanlarda Türkiye'ye gelmek üzere toplam 28 bin ton ayçiçeği yağı yüklü 6 geminin, savaş durumu sebebiyle Rusya limanlarında beklediğini anımsatan Karaismailoğlu, gemilerin bulundukları limanlardan 9 Mart'ta kalkış izni aldığını bildirdi.

Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Bu gemilerden, 6 bin 99 ton ham ayçiçeği yağı taşıyan M/T Lilac bu sabah erken saatlerde İstanbul Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'ne açıldı. Varış limanı Mersin'e doğru seyrediyor. 15 Mart'ta Mersin'e yanaşması planlanıyor. Bu gemilerden ikincisi olan ve yine 5 bin 753 ton ham ayçiçeği yağı taşıyan M/T Mubariz İbrahimov şu an Karadeniz'de seyir halinde. Yarın İstanbul Boğazı'ndan geçecek. Diğer 4 ayçiçeği yağı taşıyan gemi ise Karadeniz'de seyir halinde olup, 17 Mart'a kadar ülkemiz limanlarına yanaşmaları planlanıyor."

Gemiler dışında Azak Denizi'ndeki limanlarda 18 Türk sahipli geminin de beklediğine işaret eden Karaismailoğlu, "Gemilerden bazıları ülkemize, bazıları ise diğer ülkelere mısır, demir, demir filizi, buğday, buğday kepeği-küspesi, kömür ve ayçiçeği küspesi yüklerini götürmek üzere yine çarşamba gününden itibaren bulundukları limanlardan kalkış izni aldı. Bir gemimiz ise Azak Denizi'ndeki Temruk Limanı'nda pirinç kepeğini yükleme yapmak için giriş sırası bekliyor. Karadeniz'deki olumsuz hava ve deniz koşullarından dolayı bu gemilerden 5'i Karadeniz'e açılabildi. Diğerleri Kerch Boğazı'nda ve Azak Denizi'nde demirde bekliyor. Deniz ve hava şartlarına bağlı olarak bu gemilerin de pazar gününden itibaren varış limanlarına ulaşmalarını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Karadeniz'de bulunan limanlarında savaş durumu sebebiyle herhangi bir durma veya yavaşlama olmadığını vurgulayan Karaismailoğlu, buradaki limanlara gemilerin giriş, çıkış, yükleme ve tahliye yaptıklarını bildirdi.

"Ukrayna limanlarındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz"

Ukrayna limanlarındaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerine dikkati çeken Karaismailoğlu, bu ülke limanlarında savaşın başlamasıyla yükleme ve tahliye işlemlerinin tamamen durduğunu aktardı.

Karaismailoğlu, Ukrayna limanlarında 4'ü Türk bayraklı olmak üzere 23 Türk sahipli ve işletmeli gemi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Savaşın ilk günü Ukrayna makamları bir navtex yayımlayarak, tüm limanların yaklaşımlarına deniz mayını döşediğini deklare etti, limanlara giriş ve çıkışı yasaklandı. Yine aynı gün, Rus makamları da Ukrayna limanlarına giriş veya çıkış yapacak gemileri düşman ilan edeceklerini bildirdi. Bu gemiler de gerek ülkemiz limanlarına gerekse diğer ülkelere maden, demir, demir cevheri, rulo sac, buğday, küspe ve soya fasulyesi götürmek için bekliyor. Savaşın başladığı günlerde bu gemilerde toplam 202 Türk gemi insanı bulunuyordu. Bu gemi insanlarımızın 83'ü Dışişleri Bakanlığımızın koordinesinde tahliye edildi. Gemilerde halen 118 Türk gemi insanımız bulunuyor. Halihazırda sadece 2 gemi insanımızın tahliye talebi var. Diğer gemi insanlarımızın şu an için herhangi bir tahliye talebi bulunmuyor."

Karaismailoğlu, Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin de kalkış yapabilmeleri için gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı gerekse uluslararası denizcilik sektörünün yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak, "Mavi güvenli koridor oluşturmak için yoğun çaba sarf edilmekte olup, yakın zamanda Ukrayna limanlarından da gemilerin kalkmaya başlayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kara yolu nakliyecilerinin de bu dönemde özellikle Ukrayna limanlarının kapanması nedeniyle sıkıntılar yaşadığına işaret eden Karaismailoğlu, Samsun'dan Rusya'nın Novorosisk ve Tuapse limanlarına Ro-Ro seferlerinin devam ettiğini, bu hafta içinde ilk defa Samsun'dan Kerch Boğazı'ndaki Kavkaz Limanı'na Ro-Ro seferlerinin başladığını bildirdi.

Karaismailoğlu, ilk seferini 61 araçla tamamlayan geminin, bugün Samsun'dan ikinci seferine çıkmasının planlandığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Eee hani fiyat düştü mü ? Her gittiğimizde yine zam. İşe yarayacak bir haber verin.
    Cevapla
  • Musti 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaşlar tek derdiniz yağ mı. Devletimiz bulup alıyor, eleştiri. İthal eleştiri. Çiftçi üretiyor eleştiri. Tek derdiniz bedava olsun. Adam yazmış 5 LT 30 olarak mı diyor.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    3 harfliler ülke ekonomisini ele geçirdi... büyüdükçe daha tehlikeli hale geliyorlar...
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani stok vardı? Stokları rusyanın limanlarında mı tutuyoruz? Sonra marketlere suç bulun. Market bir günde tüm stoğunu satarsa ve ihtiyacı olmayan eve stok yaparsa ihtiyaç duyan zamanında nereden bulacak? Az mantık çalıştırın. Karalamayı sonra yapın. Parası olan evine bir iki teneke fazla aldı. Parası olmayan ihtiyaç duyduğunda gidip bulamayınca ya da çok pahalıya bulunca bayram mi edeceksiniz? Bırakın bu işleri. Gelelcek günler için market depolarında bir miktar kalsın. Valilerde bu durumu akıl etmiyor mu show yapıyor?
    Cevapla
  • abc 2 yıl önce Şikayet Et
    disardan yag alıyoruz diye sevinelimmi yani yag bugday uretemiyormuyuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle