Türk devi dünyanın en büyük çatı üstü GES'ini kuruyor

Tosyalı Holding, aynı anda tüm tesislerinde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak güneş enerjisi santrali (GES) ile 140 megavat kurulu güce ulaşarak, dünyanın en büyük çatı üstü GES'e sahip şirketi olacak

Türk devi dünyanın en büyük çatı üstü GES'ini kuruyor
Türk devi dünyanın en büyük çatı üstü GES'ini kuruyor
GİRİŞ 12.03.2022 13:30 GÜNCELLEME 12.03.2022 15:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Tosyalı Holding, aynı anda tüm tesislerinde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak güneş enerjisi santrali (GES) ile 140 megavat kurulu güce ulaşarak, dünyanın en büyük çatı üstü GES'e sahip şirketi olacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında santraller aşamalı planlanıp tamamlandıkça devreye alınacak. Projenin 85 megavat gücündeki ilk etabı 7 ayda, tamamı ise Nisan 2023'te tamamlanacak.

Tosyalı Holding projesinin çözüm ortakları ise güneş enerjisi santrali anahtar teslim kurulum hizmetleri alanında önde gelen kurumlardan SolarAPEX ve güneş enerjisi alanında küresel en büyük akıllı ürün tedarikçisi Huawei.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirliğin Tosyalı Holding'in en önemli gündem maddesi olduğunu ifade etti.

Çatı GES projelerinin kendi alanında dünyanın en büyüğü olmakla kalmayıp, yıllık 116 milyon 525 bin kilogram karbon salımını engellediği için dünyanın en temiz çelik üretimine de imkan vereceğini belirten Tosyalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Tosyalı Holding olarak hedefimiz, fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek. Bu strateji doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye'de bir ilk olarak demir çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacağız. Kurduğumuz GES'ten elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu açıdan, bu projemiz sıfır karbon hedefimize giden yolda en önemli kilometre taşımız olacak.'

Tosyalı, yatırım tutarı 71 milyon dolar olan Tosyalı Çatı GES projelerinin kendi alanında dünyanın en büyük kurulu gücü olmakla kalmayacağını, yıllık 250 milyon kilovatsaatlik üretimle dünyanın en fazla yıllık üretim gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali olacağını kaydetti.

Huawei Türkiye Üst Yöneticisi Li Jing de Türkiye'nin global çelik üreticisi Tosyalı Holding'in dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali olan projesine destek verdiklerini belirtti.

Türkiye'nin bir kurumsal vatandaşı olarak, yeşil dönüşüm için ellerinden gelenin en iyisini yapıp Türkiye'nin sıfır karbon hedefine ulaşmasına katkıda bulunduklarını vurgulayan Jing, şunları ifade etti:

'Bu önemli projenin zamanlamasının Huawei'in Türkiye'deki 20. yılına denk gelmesi nedeniyle de ayrıca mutluyum. Huawei Türkiye, ülkemizde bilişim teknolojilerinin ve yeşil enerjinin gelişimine destek sunarak 20 yılda güçlü bir kurumsal yapı yarattı. Tosyalı Holding ve SolarApex gibi kıymetli iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz bu iş birliğiyle Türkiye için değer yaratma konusunda kendimize daha çok güveniyoruz.'

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • AHMET DAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya'da
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani bizim panel üreten fabrikamız vardı ? Yapın bütün ülke faydalansın.
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fabrika Ankara'da yapıyorlar zaten.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yabancı firma kuruyorsa ülkeye güven var demektir iPhone Türkiye fabrika kursa yok mu diyek ayrıca güneş enerji sistemleri tarım arazilerine kurulmuyor haberiniz olsun
    Cevapla
  • Uzun Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer çatılarımızı yapılıyorsa helal sana TOSYALI yeter ki güneş enerjisinden faydalanaçağız diye dönümlerce güzelim mera ekilebilecek alanlarımız kolay para kazanma adına şirketlerce yok edilmekte görün yarın ve başka gün herkes başına taşa vuracaklar çatılara yönlendirilmeli güneş enerji projeleri başka yolu yok tüm çatılar güneş panelleri olmalı maliyet ne ise her firma katlanacak buna
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ezbere yazı yazıyorsun tarım alanlarının GES projesi yapmak zaten yasak
    Cevapla
  • Yörükoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Keşke millî §şirketlerle yapsaydınız. Ülkemiz bu alan da gelisseydi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle