Tarımsal desteklerin detayları belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, ek bütçeyle 29 milyar liraya yükseltilen tarımsal desteklemelerin nerelerde yapılacağını açıkladı.

 Tarımsal desteklerin detayları belli oldu
Tarımsal desteklerin detayları belli oldu
GİRİŞ 11.03.2022 15:29 GÜNCELLEME 11.03.2022 15:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı"na yönelik detaylara yer verildi.

Açıklamaya göre, 2022'de 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar liraya yükseltilmişti. Söz konusu kararla bu yıl verilecek ilave desteklerin nerelerde yapılacağı netleşti.

Bu kapsamda, ek bütçeden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerine bir defaya mahsus olmak üzere dekara 50 lira ek girdi desteği ödenecek.

Ayrıca daha önce yayımlanan kararla 2022 sertifikalı tohum kullanım desteği, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte dekara 16 lira olan destekleme yüzde 50 artışla 24 lira olarak belirlenmişti. Yapılan son düzenlemeyle sertifikalı tohum desteğinin bu yıl içerisinde ödenmesi de sağlandı.

Böylece 2022 yılında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine, mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek 50 lira da girdi desteğiyle dekara toplamda 116 lira ödenmiş olacak.

Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanlarıyla ziraat odası ve üretici örgütlerinde 5'i geçmemek üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanına ödenen ve 46 bin lira olan tarımsal yayım ve danışmanlık desteği 52 bin liraya yükseltildi.

Son olarak, yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzaları da yağlık ayçiçeği destekleme kapsamına alındı.​

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Mehmet66 2 yıl önce Şikayet Et
    Köylünün eline parayı verirsen yer kahveden çıkmaz.. Mazotu ve gübreyi ucuzlat üretime teşvik et. Devlet hibe ettiği ekipmanların doğru yerde kullanılıp kullanılmadığınıda iyi denetleyecek.
    Cevapla
  • SADETTİN 2 yıl önce Şikayet Et
    tek yapacağınız toprakları su ile buluşturmak gerisi boş
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarım fonu ileri ki zaman diliminde yurt dışından toprak da kiralayabilmeli, ayrıca yurt dışından bazı ürünleri türkiye'ye getirip işleyip satabilmelidir. Biz yıllarca buğdayı ithal edip un olarak işleyip ihraç ettik. Oysa un olarak değil de başka alanlarda kullanabilseydik belki 2-3 katı daha fazla kar elde etmiş olurduk. Örneğin domatesi, patatesi taze olarak ihraç ettiğinde bir birim kazanabilirken işleyerek satışında belki 3-4 birim kar sağlanmış olur. Hemen hemen bütün ürünlerde aynı durum söz konusu
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi, artık çiftçiyi ihya edersiniz. Hükümetin tarım politikaları hatalı. Evvela hazine adına tescilli tarım arazileri hak sahiplerine makul ücret karşılığında veya bedelsiz olarak tescil edilmelidir. Tarım kredi kooperatifleri birliği çatısı altında tarım fonu kurulmalı, tarım kredi kooperatifleri birliği şirketleştirilmelidir. Tarım fonuna çiftçilerin katılımı zorunlu hale getirilmeli, haller tarım fonuna devredilmelidir. Tarım fonu tarafından güçlü bir lojistik ağ sistemi kurulmalı, tohum ıslahı, ilaçlama, gübre, tarım ekipmanları, işlenmiş tarım vb. alanlara tarım fonu tarafından yatırım yapılmalıdır. Kamu bütçesinden imkanlar ölçüsünde her yıl belli bir kaynak aktarılmalıdır.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Köylüye destek verilmedikce üretim artmaz. Köylü hala kullandığı tarlanın sahibi değil. Önce Mülkiyet problemleri çözülmeli. Devlet köylünün kullandığı yerlerin tapusunu vermemiş şimdi Milli Emlak yüksek fiuattan satacam diye uğraşıyor.Köylü bunalmış durumda..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle