Ukrayna gerilimi altın ve dolar fiyatlarını fena yükseltti

Ukrayna'da artan gerilime paralel bir şekilde altın de döviz fiyatları haftaya yükselişle başladı. Altının ons fiyatı yüzde 1.2 yükselerek 1.910 doları aştı. Kurdaki yükselişin de etkisiyle gram altın 865 liraya çıktı. Dolar ise 14'ü aştı.

GİRİŞ 28.02.2022 08:47 GÜNCELLEME 28.02.2022 09:15
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Geçen hafta 1.973 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı, haftayı 1.888 dolardan kapatmıştı. Ancak hafta sonu başta AB olmak üzere çeşitli ülkeler Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararları aldı.

AB, dün Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarıldığını açıkladı. Japonya ve İngiltere'de benzer kararlar alırken ABD bu kararlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca Rusya'nın yurtdışında bulunan Merkez Bankası rezervlerinin de dondurulması kararı alındı.

Bunun yanında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde de çatışmaların artarak devam etmesi krizin kısa sürede aşılacağına yönelik beklentinin iyice zayıflamasına yol açtı.

Rus Rublesi yaptırım kararları nedeniyle çakıldı!Rus Rublesi yaptırım kararları nedeniyle çakıldı!

ALTININ ONS FİYATI

Tüm bu gelişmeler ışığında yatırımcının geleneksel olarak 'güvenli liman' olarak nitelenen altına talebi arttı. Altın sabah saatlerinde yüzde 1.2 değer kazanarak 1.910 doları aştı. 

GRAM ALTIN KAÇ TL?

Yurtiçinde ise doların yeniden 14 lirayı aşmasıyla gram altında daha sert bir yükseliş yaşandı. Gram altın sabah saatlerinde yüzde 3.5'lik yükselişle 865 liraya ulaştı.

DOLAR FİYATI

Başta AB olmak üzere dünya genelinde Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine yönelik yaptırımlar sertleşirken, geçen haftayı 13.83'ten kapatan dolar/TL bu sabah yeniden 14'ü aştı 

Piyasalar yeni haftaya Ukrayna'da artan tansiyon ve Rusya'ya yeni yaptırımların gölgesinde başladı. 

Avrupa Birliği Rus bankalarının uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarıldığını duyurdu. G7 ülkeleri İngiltere ve Japonya'da benzer kararlar aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir" dedi.

AB bunun yanında Ukrayna'ya 500 milyon Euro değerinde askeri yardımda bulunacağını açıkladı. Benzer şekilde NATO da Ukrayna'ya desteğinin süreceğini belirtti.

Rusya'nın müdahalesi sonrası Batı ve NATO ülkelerine yönelik Ukrayna'ya yeterli destek verilmediği yönünde eleştiriler yapılmıştı. Ancak son alınan kararlar yaptırımların dozunun her geçen gün arttığını ortaya koydu.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamlar ile paranız bitiyor, sonra arabanızı satıyorsunuz onun parasında bitiyor, sonra evinizi satıyorsunuz onun parasında bitiyor , sonra mülkiyetsiz kalıp el açıp köle oluyorsunuz , DikkaT
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    KüreselcileriN oyunları bunlar. Her oluşturulan fırsatta zamlar ile cebinizdeki paraları eritiyor alıyorlar , paranızı koruyun.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yerinde sayar ...Bundan sonra Dolar alan artık kaybeder.
    Cevapla
  • Muhammet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi altının yükselmesini anlıyorum, dolar ve Euro neden yükseliyor? sadece biz Türkler mi etkileniyoruz?
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da ufak büyük ne olursa olsun ulkemizin ekonomisi batıyor anlamış değilim bu nasıl iş hiç güven yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle