Merkez Bankası'ndan TL'ye geçiş açıklaması: Destek sürecek

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, TOBB üyeleriyle bir araya geldi. Kavcıoğlu, "Firmaların TL'ye geçişi konusunda desteklerimiz devam edecek" mesajı verdi.

GİRİŞ 09.02.2022 17:40 GÜNCELLEME 09.02.2022 17:40
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu TOBB üyeleriyle bir araya geldi. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre; toplantıda reeskont kredileri kullanma şartı konusunda Başkan Kavcıoğlu “Türkiye'deki tüm ihracatçılar yüzde 9 faiz oranı ile kredi kullanma imkanına sahiptir” diye konuştu.

TL'YE GEÇİŞTE DESTEK SÜRECEK

TOBB üyelerinin özellikle reeskont kredisinde dövizden dönüşüm şartı, kur korumalı mevduatta 6 ay vade ısrarı ve ihracat gelirinin yüzde 25’ini TL’ye döndürülmesi ile yüksek ticari kredi faizlerine ilişkin sıkıntılarını dile getirdikleri toplantıda Başkan Kavcıoğlu, firmaların TL’ye geçişi konusunda desteklerin devam edeceğini belirtti. Kaynakların verdiği bilgiye göre ihracat gelirinin yüzde 25’inin TL’ye dönüşümü konusunda Merkez Bankası’ndan bir adım beklenmiyor. Ancak kaynaklar KKM konusunda vadenin 3 aya düşürülmesine yönelik adım atılabileceği izlenimini edindiklerini belirtti.

 

KKM’DE ŞİRKETLERİN ÖNEMLİ VERGİ AVANAJI VAR

Kavcıoğlu toplantıda firmaların hesabında 90 milyar dolar DTH olduğunu ve 1 yıllık hesap hareketlerinin çok düşük olduğunu belirtirken şunları söyledi:

“Bunun 50 milyar doları firmaların tasarrufu, geri kalanı transfer ödemeleri için park edilmiş duruyor. Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının KKM'de istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor. Bu nedenle vade en az 6 ay ve KKM'de şirketlerin çok önemli vergi avantajları var.”

Mevduatlarda son 50 yılda ortalama vade 45 gün ilen KKM ile maliyetinin yüzde 17'nin altında ve 6 ay vadeli kaynak sağlandığını dile getiren Kavcıoğlu, bu nedenle bankaların çok daha ucuz ve çok daha uzun vadeli kaynak sağlaması gerektiğine de dikkat çekti.

Atandığı günden beri yurt dışındaki vatandaşlarla nasıl bir bağ kurabileceğimiz üzerine çalıştığını vurgulayan Kavcıoğlu, “Yuvam sistemiyle birlikte dünyanın her köşesindeki Türk vatandaşları Türkiye'deki herhangi bir bankada hesap açarak TCMB'ye para gönderebilecek” dedi.

TÜRKİYE, KAZANIMLARINDAN ASLA VAZGEÇMEYECEK

Çalışmalarının ihracatta ithalatın payının yüzde 25-30 olduğunu gösterdiğini ve bu oranın dolaylı yollarla yüzde 40-50 aralığına işaret ettiğini belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin serbest piyasada elde ettiği kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğine de işaret etti.

HİSARCIKLIOĞLU: ÖNERİLERİMİZİ İLETTİK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise görüşmeye ilişkin, "TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile Oda-Borsa-Sektör Meclis Başkanlarımızın katılımıyla istişare toplantısı düzenledik, firmalarımızın ve sektörlerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdik, önerilerimizi ilettik" açıklamasını yaptı.

YORUMLAR 33
  • garip esnaf 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankalra düşük fazü ile kredi verip hem devleti hem vayandaşı hem halkı sıyrurana esnaf a ver hem devlete borcunu ödesin hem istihdaö a faydası olsun
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Kur dusuk yukselsin bence ki obur dovizi tutanlarda dovizi bozdurmalari icin dolar 16 cikmasi lazim onlarda bozdursun 16 dan
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu faiz parası olanamı düşüyor konut ihtiyaç araç kredileri neden hep zirvede
    Cevapla
  • Ziyaretçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sorma
    Cevapla
  • Soner 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam %9 la Türk Lirası ile borç alıyor aldığı kreşi ile Dolar alıyor dolar yükselince aldığı kredi bedavaya geliyor. Olan yine dar gelirliye oluyor.Çözüm???
    Cevapla
  • Doğan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen de ihracat yap. Sen de al % 9 la. Sonra dolar al Sana izin verirler
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu dtm ler kkm ye geçince üretim nasıl artacak bilen varsa yazsın. Bankada adı değişip durmaya devam edip faiz kazanan paranın, iş insanının üretime ne katkısı olacak. Herkesi kkm ye çağırıyorsunuz ekip biçin demiyorsunuz, bu işte terslik var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle