Altın ve dolar yeni alternatif! Yatırım fonu nedir?

Ülkemizde vatandaşların çoğu tasarruflarını altın ve dövizden yana kullanıyor ancak son dönemde çıkan bir çok yeni enstrüman hem sepet çeşitliliğini yani riski hem de getiriyi daha yukarıya taşıyabiliyor. Son dönemde Türkiye'de vatandaşların ilgi duymaya başladı yatırım fonlarını Yatırım Danışmanı Elvan Soydaş ile konuştuk.

GİRİŞ 02.02.2022 10:35 GÜNCELLEME 02.02.2022 10:36
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Türkiye'de birikimlerini değerlendirmek isteyen vatandaşlar genellikle ya altın alıyor ya da döviz ancak finansal sitemdeki  bulunan bir çok alternatif yatırım aracı hem riski azaltıyor hem de getiri miktarını yükseltebiliyor. Uzmanlar son dönemde atılan vergi adımlarıyla çok daha cazip hale gelen yatırım fonlarının, tasarruflarını değerlendirmek isteyen vatandaşlar iyi bir alternatif olarak öneriyor.

Peki yatırım fonları nasıl alınır? Yatırım fonları güvenli mi? Yatırım fonlarının getirisi ve riski ne kadar?

Haber7 olarak biz de son dönemde ilginin arttığı ancak çoğu vatandaşın bilmediği yatırım fonlarını Yatırım Danışmanı Elvan Soydaş ile konuştuk.

YATIRIM FONU NEDİR?

Yatırım fonları birikimleri değerlendirilmek üzere bir havuza toplanması, bu havuzunda profesyoneller tarafından yönetilmesi olarak açıklayabiliriz diyen Elvan Soydaş, "Fon yatırımları ciddi alternatifler sunuyor. Çünkü Türkiye tasarruf sahipleri genellikle alım satım açısından kolay olmasından dolayı döviz, altın veya katılımla mevduata yöneliyorlar. Çok daha inceleyici olanlar ise hisse senedi piyasalarına yöneliyorlar. Ancak bu hisse senedi piyasasına yönelenlerin bazıları sadece duyumla, detaylara inmeden yatırım yapıyorlar.  
Fon yatırımı

Halbuki bu fonlar hem hisse senedi veya daha riskli yatırım alanlarında yatırım yaparak birikimlerini değerlendirmek isteyen kişilere hem yüksek getiriyi hedefletebiliyor hem de profesyonel yöneticiler tarafından yönetildiği için de kişi sürekli olarak bu yöne bakmayı ve eksik kalmayı engelleyici güzel bir olanak sunuyor. Bu fonlar çok çeşitli sırf hisse senedi değil, kıymetli maden, kit fonları eurobond, yenilebilir enerji, teknoloji, blockchain ve oyun gibi ama bunların hepsinden öte bu fonlarda yurtdışı piyasalarla ilgili işlemler de yapılabiliyor. Siz yurtdışında bir hisse senedinden getiriyi hedeflediğinizde işlem yapmak çok daha maliyetliyken şimdi 100 TL ile bile alabileceğiniz fonlar var. Bundan dolayı çeşitlilik ve verimlilik açısından büyük olanak sağlıyor."
dedi.
TEFAS sistemi

TEFAS BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

Fon yatırımı yapacaklara TEFAS'ı incelemeleri önerisinde bulunan Soydaş , "Bu alanda en güzeli ve yıllar önce Takasbank’ın hayata geçirdiği TEFAS sitesi. Bu TEFAS’a baktığımız zaman hem fonlar hakkında detaylı bilgiler hem 3,6 ay ve 1 yıllık geçmiş getiriler gibi bilgilere ulaşabiliyoruz. TEFAS ile fon alım satım şartlarını çünkü bazı fonlar vardır valörü 1 gündür. Bu şu demek; işlemi bugün yaparsınız ancak yarın uygulanır.

FON SEÇİMİNDE RİSK KATSAYISINA DİKKAT

İşte TEFAS ile bunları görebildiğiniz gibi aynı çeşit fonların sıralamaları, hangi fonların daha iyi performans gösterdiği çok donanımlı bir sistem. Buraya biraz vakit ayırmak gerekiyor. Eğer yatırımcılar TEFAS’a biraz vakit ayırabilirlerse ciddi bilgi alabilirler. Hatta TEFAS’ın sitesinde ilgilendiğiniz fonun son sayfasında KAP’ın da linki vardır. Bu KAP’a girdiğini zaman o fonu kimin ne şartlarda çıkardığı gibi bilgilerin yanı sıra en önemlisi olan risk kategorisini görebilirsiniz. Fonlarda 1’den 7’ye kadar risk kategorisi var. Burada risk arttıkça getiri de artar ancak kayıpta artabilir. Kişi buradan kendine uygun fonu seçebilir. Onun için TEFAS sitesi fonlar konusunda en önem verilen site olmalı." açıklamasında bulundu.

Fon yatırımı nasıl yapılır?

FON YATIRIMI NASIL YAPILIR?

Fon yatırımı yapmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Soydaş ,"TEFAS’la birlikte fon yatırımcısına çok büyük kolaylıklar sağlandı. Çünkü herhangi bir A bankasında paranız varsa ama siz B bankasının yada bağımsız bir B kurumunun çıkardığı fonu alabilirsiniz. Kısaca bankanızın telefon uygulaması ile istediğiniz bir fonu satın alabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken valör hesabı. Yatırım yaparken valörler yani gün ve saatler çok önemli." dedi.

FON YATIRIMINDA DA SEPET YAPIN

Tasarrufun yatırımının kendi hesabında saklandığına dikkat çeken çeken Soydaş, "Saklamasını ise yatırımcının kendi hesabında göreceği şekilde oluyor. Onun için kontrolü, her şeyin bir hesapta olduğu bir birikim. Burada fon alıp satarken yatırımcıların en çok dikkat etmesi gereken, yatıracakları parayı ne kadar süre burada tutmak isteyecekleri. Kısa dönemli bir yatırımla uzun vadeli bir değerlendirmeye gitmemeli veya risk kat sayısı yüksek olan bir fona katılırken dikkat etmeleri gerekir. Ancak yine şunu vurgulamak gerekiyor ki, tasarruf yaparken uzun vadeli bir tasarruf olduğunu akıllarında tutmalar ve kendilerine bir fon sepeti yapmalılar. Yatırımcı sepet yaparak altına dayalı bir fon yanında hisse senedine dayalı bir fon alarak risklerini de minimize edebilir.

Yatırımcıların bilmesi gereken bir de vergi noktası var. 30 Mart 2022’ye kadar yeni çıkan yasa ile vergilendirmek TL cinsi enstrümanlarda sıfır. Yani bugün alınan bir fonu 10 yıl sonra da satsanız vergisi olmayacak. Bu da ciddi bir cazibe yaratıyor fonlara. Fonlara katılımın büyümesi ise piyasanın büyümesine ve kurumsallaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu da ikinci fonların yararlı sebebi olacak." dedi.

YATIRIM FONLARI GÜVENLİ MİDİR?

Vatandaşların fon yatırımlarının güveni hakkında endişe etmemesi gerektiğini söyleyen Soydaş, "Her gün bu fonların alım satımları Takasbank tarafından incelenir. Bu incelemeler yapıldıktan sonra SPK tarafından denetimlerin yanı sıra bağımsız denetçiler tarafında da denetlenir. Yani çok fazla kontrol noktaları var. Ayrıca fon yönetim şirketlerine yatırımcının gönderdiği para, ilk olarak fon yönetim şirketine gitmez, para saklamacı Takasbank’a gider. Burada kötü niyetli bir yaklaşım olursa diye bu Takasbank sistemi ile sıfıra indirgenmiş oluyor. Ayrıca fonun varlığı ile fon şirketinin varlığı ayrıdır. Herhangi bir şekilde fon şirketine bir zarar gelirse fondaki tasarruf sahiplerinin varlıkları kendi adlarına kayıtlı olduğu için hiçbir şekilde haczedilemez, devlet el koyması gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Ayrıca kişilerin fonlardaki varlıkları hem Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) hem de banka hesabınızda gözükür buna girip bakabilirsiniz. Bu yüzden fon yatırımları güven açısından en sağlam ve gerçekten varlığınızın sizde olduğu kesin bir tasarruftur." açıklamalarında bulundu. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 20
  • İsmet 2 yıl önce Şikayet Et
    keşke bir de yatırım fonları caiz mi diye sorsaydınız.
    Cevapla
  • Musam 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş ekmeği zor alır hale geldi hamdolsun. Yatırım neyin nesi.
    Cevapla
  • ahmet1 2 yıl önce Şikayet Et
    İBB yönetiminin ihaneti sağolsun, hem ekmeğin üretim miktarını düşürdü hemde geç göndermeye devam ediyor, neden millet kuyruk olsun sefalet yaşasın, tarihte görülmemiş böyle çapsız lık
    Cevapla
  • okur yazar 2 yıl önce Şikayet Et
    Herkes senmi uyuşuk..
    Cevapla
  • Qwert 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar alip yatirim yapan ulkesine ihanetmis olur altin alinir tarih caglarindan buyana altin degerli bir elementtir ama kagit parcasini biriktirenler hem kendi ayagina hem diger vatandaslarin ayagina sıkmaktadir hainlikten baska birsey denilemez
    Cevapla
  • aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    vergi var
    Cevapla
  • Kerem 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildiğim Yatırım fonu faizdir. Sahsen bulasmam
    Cevapla
  • Çetin 2 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakma ama rica ediyorum bilgisiz yorum yapma 99 çeşit yatırım fonu vardır biri birbirinden farklı pörtföyleride ve risk derecesi farklı Yatırım fonu vardır sadece hisse senedi yatırım yapar kimi emlak kimi emita metal, kimi yenilebilinir enerji vs ... bu arada etik kuraları ve değerleri dikkat eden bir çok yerli ve yabancı yatırım fonuda vardır! Aldığın yatırım fonu niye yatırım yapıyor bunu iyi incelemen gerek birde portföy yönetim masrafı vardır genelde iyi yönetilen yatırım fonları getirisi portföy yönetim masraflarından yüksektir! Genel şu kural geçer ne kadar riskli yatırım portföyün varsa o kadar çabuk kazanır ve o kadarda çabuk parayı kayıp edebilirsin!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle