Çinli araştırmacılar ateşe dayanıklı, küflenmeyen ahşap geliştirdi

Çinli bilim insanları, ateşe ve küflenmeye karşı olmasının yanı sıra binlerce katlanmaya dayanabilen ultra esnek ahşap kompozitler geliştirdi.

Çinli araştırmacılar ateşe dayanıklı, küflenmeyen ahşap geliştirdi
Çinli araştırmacılar ateşe dayanıklı, küflenmeyen ahşap geliştirdi
GİRİŞ 01.02.2022 11:05 GÜNCELLEME 01.02.2022 11:07

Bir tür yenilenebilir doğal kaynak olan ahşap malzeme, kısa süre önce Cell Reports’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, eksi 40 santigrat dereceden 50 santigrat dereceye kadar uzun vadeli esnekliği koruyor ve 400 ila 500 santigrat dereceye kadar açık alevden etkilenmiyor.

Ayrıca, ahşap kompozitler, 75 gün boyunca oda sıcaklığında yaklaşık yüzde 90 bağıl nemde yüzde 100’e varan küf önleme oranıyla orijinal görünümlerini korundu. Oysa aynı koşullarda başka bir ahşap, yüzde 100 oranında küfle enfekte oluyor. Hainan Üniversitesi ve Güneybatı Minzu Üniversitesi’nden bilim insanları, sert lignin matrisini hücre duvarından çıkarmak için iki ila beş milimetre kalınlığında düşük yoğunluklu balsa ağacını 100 santigrat derece sıcaklıkta 12 saat boyunca alkali sıvı karışımına daldırdı.

Ardından ahşabı, malzemelere mükemmel esneklik, nem tutma ve alev direnci sağlayan poliakrilamid bazlı modifiye bir hidrojel ile doldurdular. Çalışma ayrıca, ahşap kompozitlerin, 24 saat boyunca eksi 60 santigrat derece sıcaklıkta 180 derecelik bir bükülme açısı veya vakumlu dehidrasyon ile bin kata dayanabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, endüstriyelleştirilmesi kolay hazırlama yönteminin ahşap kompozitlere, inşaat, tıbbi ekipman ve stres sensörlerindeki uygulamalar için potansiyel sunduğunu söyledi.